İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korusu Ses Sanatçısı Elif Buse Doğan, geçtiğimiz günlerde Harput Musikisinin Usta ismi Enver Demirbağ’ı anma konserine katılmış ve Elazığlı vatandaşlarla bir araya gelmişti.

Konserde Türkülerin genç ismi, gönüllere sesiyle iz bırakan Elif Buse Doğan güçlü yorumuyla iz bırakmıştı.

Elazığlıların sesini oldukça beğendiği Elif Buse Doğan, Elazığ Son Haber Sitesi editörü Ali Demir ile söyleşi yaparak samimi açıklamalarda bulundu.

Elif Buse Doğan’ın Harput Müziği ile ilgili yaptığı söyleşi…

Elazığ’ı gezme fırsatınız oldu mu nasıl buldunuz?

Yaklaşık 3 hafta önce Elazığ’ı ilk kez ziyaret ettim. Bu süre zarfında Harput kalesi ve etrafında ki yerleri gezdim. Sonrasında Hazar gölüne doğru bir tur yaptım. Ayrıca Elazığ’ın yöresel yemeklerini, lezzetli üzümlerini de tatma fırsatı yakaladım. 2. gelişimde bu konser sebebiyle oldu fakat gezme fırsatım olmadı.

Elazığ musikisinin önemli isimlerinden Enver Demirbağ ile ilgili düşüncüleriniz nelerdir?

Enver Demirbağ kürsü başı geleneğinin en önemli temsilcilerinden biridir. Hafızlardan almış olduğu bu müzik kültürünü, geleneğini en doğru şekilde günümüze taşıyan çok önemli damarlardan biridir. Geçmişle bugün arasında kurulan bu köprüde icrasıyla ve bilgisiyle büyük önem teşkil etmektedir

Harput musikisinin Türkiye’deki yeri, makam ve nota olarak farklı bir yere sahip siz bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle Harput Müziği Anadolu coğrafyasındaki müzikler içerisinde çok önemli bir külliyata sahip. Tarih öncesinden Hurriler, Hititler, Urartular, Romalılar, Araplar, Bizanslar, Türkler, Artuklular gibi kavimler mozaiğiyle şekillenen bu kimlik büyük bir zenginlik arz etmektedir. Zengin ve seçkin bu kültürün korunması, Harput müziğini çok özel bir noktaya taşıyor. Umarımda nesiller boyu korunur ve taşınır.

Elazığ’da yapmış olduğunuz konser hakkında neler söylersiniz?

Kültür Bakanlığı kapsamında vermiş olduğumuz konser çok güzel geçti. En yakın zamanda solo bir konser ile tekrar Elazığ halkıyla bir araya gelmek istiyorum.

Yakın zamanlarda bir proje çalışmanız var mı?

Kısa süre içerisinde yeni bir sıngle çalışmasıyla dinleyicilerimle buluşmayı planlıyorum.

Karadeniz müzikleri de seslendiriyorsunuz, ilerleyen dönemlerde Elâzığ yöresine ait parçalardan da albümünüzde yer verir misiniz?

Mutlaka Elazığ yöresine ait eserler seslendirmek isterim.

Neden pop müziğe değil de halk müziğine yöneldiniz?

Türk müziğinin ve türkülerin içerisinde kendimi bulmamda birçok sebep var. Ailem aslen Sivaslı, ben de Kocaeli’de doğup büyüdüm. Kocaeli’de yaşıyor olmamıza rağmen ailem ve akrabalarım kendi kültürlerini burada da devam ettirmeyi başarıp, bizlere aktardılar. Ailemin Türk müziğine ve türkülere olan özel ilgisi sayesinde çocuk yaşlarımdan itibaren türkü söylemeye, eğitim almaya başladım.

Müziğe ilk olarak, dededen öğrendiğiniz bağlama ile adım attığınız biliniyor. Eğer bağlama ile tanışmamış olsaydınız hayatınızı ne yönde şekillendirirdiniz?

Sanırım hukuk eğitimi alıp avukat olurdum. Ya da profesyonel olarak sporun bir dalıyla uğraşabilirdim.

Söyleşi: Ali Demir