Türkiye, Pazar günü sandık başına giderek,hem cumhurbaşkanını hem de 27. Dönem milletvekillerini seçecek..

Pazar günü,Cumhurbaşkanı ve 27. dönem Milletvekili Genel Seçimi için, iki ayrı pusulada, ayrı ayrı oy verilecek. Bu seçimde bir takım ilkler, yenilikler ve düzenlemelerde seçmeni bekliyor olacak. Hem bu düzenlemeler, hem ittifaklar seçmenin kafasını karıştırdı. Bu nedenle seçmenin aklında 'Oy nasıl kullanılacak?' 'Oy pusulası nasıl geçerli geçerli veya geçersiz sayılacak?' 'Hem ittifaka hem partiye oy verilebilir mi?' 'Yalnızca ittifaka veya partiye oy atılabilir mi? ' gibi sorular var.

YSK, nasıl oy kullanılır klavuzu yayınlayarak,seçmenlerin nelere nasıl dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı.

24 Haziran’da gerçekleşecek yeniliklerin başında oy pusulalarında artık mühür bulunmayacak. Üzerinde Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan pusulalar, üzerinde mühür bulunmasa dahi, geçerli sayılacak.

 Bir diğer yenilik 'Pusulaların üzerinde birden fazla mühür basılabilmesi.' Daha önce oy pusulaları üzerinde birden fazla mühür olduğunda geçersiz sayılıyordu. 24 Haziran seçimlerinde ise hem ittifak hem partiye ayrı ayrı oy verilebileceğinden, bu durum ortadan kalkıyor. Bu durum seçmende bir takım kafa karışıklıklarına neden oldu. YSK bu bu karışıklığın giderilmesi adına bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuzda oyların hangi durumlarda geçerli hangi durumlarda geçersiz sayıldığı durumları anlatılıyor.

İttifak unvanı bölümüne "EVET" veya "TERCİH" mührünün basılması halinde, bu oy ittifakın ortak oyu sayılır. 

İttifak unvanı bölümüne taşacak şekilde, bir siyası partiye ayrılan alana "EVET" veya "TERCİH" mührünün basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy H partisine sayılır.

 

İttifak alanı içerisinde "EVET" veya "TERCİH" mührünün bir siyası partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy G partisine sayılır.

Başka bir siyasi parti veya ittifak alanı dışına taşmamak kaydıyla siyasi parti ittifak alanına birden çok "TERCİH" veya "EVET" mührü basılması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy ittifakın ortak oyu sayılır.

Bir siyası parti alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması halinde diğer siyasi partinin alanına geçilmediği için oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy C partisine sayılır

Bir siyasi parti, ittifak alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy B partisine sayılır

İttifak alanı içerisinde yer alan siyası partiye ait bölüme birden fazla "EVET" veya "TERCİH" mührü basılması halinde bu oy geçerli kabul edilir ve bu oy A partisinin oyu olarak yazılır.

İttifak alanı içerisinde yer alan siyası partiye ait bölüme birden fazla "EVET" veya "TERCİH" mührü basılması halinde bu oy geçerli kabul edilir ve bu oy A partisinin oyu olarak yazılır.

İttifak alanı içerisinde yer alan siyasi partilerden hangisine ait olduğu belirlenemeyen ancak ittifak alanına basılan "EVET" veya "TERCİH" mührü bulunan oy pusulası geçerli olup, bu oy ittifakın ortak oyuna sayılır.

İttifak alanı içerisinde "EVET" veya "TERCİH" mührünün hem bir siyasi partiye ayrılan alanlara hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy F partisine sayılır.

İttifak alanı içerisinde "EVET" veya "TERCİH" mührünün hem bir siyasi partiye ayrılan alanlara hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy A partisine sayılır. 
 

İttifak alanı içerisinde "EVET" veya "TERCİH" mührünün hem bir siyasi partiye ayrılan alanlara hem de ittifak unvanı bölümüne halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy ittifakın ortak oyu sayılır.

Bir siyasi parti, ittifak alanına basılan "EVET" veya "TERCİH" mührünün alanları ayrılan çizgili bölgeye taşmış olması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy B partisine sayılır.

İttifak alanı içerisinde bir siyasi partiye ayrılan alana taşacak şekilde "EVET" veya "TERCİH" mührünün nasılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy ittifakın ortak oyuna sayılır.

Aynı ittifak içerisinde yer almayan birden fazla siyasi partiye ayrılan alanlara "TERCİH" veya "EVET" mührü basılmış olan oy pusulaları geçersiz sayılır.

Birden fazla ittifaka ayrılan alanlara "TERCİH" veya "EVET" mührü basılmış olan oy pusulaları geçersiz sayılır.

Birden fazla, ittifak alanı içerisinde siyasi partiye ve ittifak alanı içerisinde yer almayan siyasi partiye "EVET" veya "TERCİH" mührü basılmış olan oy pusulaları geçersiz sayılır.

Bir siyasi parti alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeyi taşıp başka bir partiye ayrılan alana taşmış olması oy pusulasını geçersiz kılar.