Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, Dünya’nın kayısı ihtiyacının yüzde 8’inin ilçede üretildiğini ifade ederek, kayısının sadece ham madde olarak ilçeden pazarlanmasını istemediklerini söyledi.

AKMURAT: TAM BİR SPOR KOMPLEKSİ OLACAK

Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, “İki üç defa ihaleye çıktık. Kaynak sıkıntısı ve yer sıkıntısından dolayı iptal etmek zorunda kaldık. Tabi bu son zamanlarda fiyatları da tutturamıyoruz. En son ihalemizi yine iptal ettik. Proje revizyonuna girdik. Yine bu yakın zamanda bir ihale tarihi aldık. Gençlik merkezimizi içerisinde sanat atölyeleri, kafeteryası, mescidi, spor salonu yanında halı saha, basket sahası etrafını gençlerimizin ve Baskilli vatandaşlarımızın en güzel şekilde kullanacağı bir mesire alanı, yürüyüş alanı, spor alanı inşaatı tesis edeceğiz. Onun da ihalesine çıktık. İnşallah tahmini bedeli 4-4 buçuk trilyona mal olacak. Bu hizmetinde ihalesini yanılmıyorsam önümüzdeki Pazartesi olacak. Pazartesi gerçekleştirdiğimiz zaman gençlerimize de 12-13 yıldır halı sahasını yaptık, semt sahasını yaptık irili ufaklı bazı halı saha, basket sahaları yaptık ama bu tam bir spor kompleksi olacak” ifadelerini kullandı.

AKMURAT: KAYISI BORSASI BASKİL’İMİZDE VE ELAZIĞ’IMIZDA OLMADIĞI İÇİN ÇEVRE İLLERE GİDİYOR

Başkan Akmurat, “Bir kayısı birlik; dünya kayısı üretiminin yüzde 6-8’ini Elazığ’ımızın Baskil ilçesinde üretiliyor. Bu büyük bir rakam. Malatya havzası olarak düşünüldüğü zaman Baskil’deki kayısı havzası da Malatya havzası içerisinde kabul görüyor. Bu dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 75’ini Türkiye karşılıyor. Türkiye’deki bizim payımız, Elazığ’ın Baskil ilçesindeki payıda yüzde 14-15’lerde. Yani ortalama yüzde 15 bir rakama tekabül ediyor. Dünya kayısı üretiminde de yüzde 8-9. Tabi bu kayısı nereye gidiyor? Çevre illere gidiyor. Borsası Baskil’imizde ve Elazığ’ımızda olmadığı için çevre illere gidiyor” şeklinde konuştu.

AKMURAT: ELAZIĞ’IN EKONOMİSİNE, İSTİHDAMINA CİDDİ BİR KATKI SUNACAKTIR

Baskil Belediye Başkanı Akmurat, “Dünya kayısı üretiminin yüzde 6-7’sinden bahsettik. Sadece Elazığ’ın Baskil ilçesinde. Elazığ’ın ihracattaki rakamı 250 milyon dolar olduğunu düşünürsek her yıl ortalaması; her yıl burada 250 milyon dolar üretim, işletme ve pazar payı olan bir ham madde mevcut. Bu da Baskil sarı kayısısı, sarı altını diyelim. Böyle bir hem maddesi var. Bizde tabi bunun bir akarı belli yere akıyor. İnşallah bu akarı zaman içerisinde bu birlik ve alt yapı çalışması, işletmeleri korumak suretiyle bu borsasını da Elazığ’ımızın, Baskil’imizin merkezine kaydırırız. Bu 250 milyon dolar çapındaki çünkü kayısı ihraç ürünü ve ülkemizin gözdesi. Türkiye’nin iki ihraç ürünü vardır biri fındıktır, biri kayısıdır. Kayısı yıllara göre girdi açısından ülkeye daha fazla girdi sağlar. Tabi inciri de var, üzümü de var ama lider kayısı ve fındıktır. Bu kayısı da dünyanın en kaliteli kayısısı da Malatya’dan öte Elazığ Baskil coğrafyasında yetişiyor. Biz bunun alt yapısını eğer gelecek yıldan itibaren planladığımız şekilde devam ettirirsek o Elazığ’ın ekonomisine, istihdamına ciddi bir katkı sunacaktır” dedi.