Şavaklılar Derneği Başkanı Naim Doğan, hayvan besicilerini de yanına aldı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ucuz et satılması kararını değerlendirdi.

Şavaklılar Derneği Başkanı Naim Doğan, “Geleceğimizi ve özellikle geçimini yoğun olarak küçükbaş hayvancılıkla sağlayan Şavaklılarıda yakından ilgilendiren ithal et konusundaki endişelerimizi sizlerle ve halkımızla paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Naim Doğan, et ithalinin devam etmesinin risklerini sıraladı, bu ithalat devam ettiği takdirde hayvancılığın biteceği vurgusunu yaptı.

Başkan Naim Doğan, “ Son zamanlarda yapılmakta olan et ithalatı tüketici noktasında memnuiyetle karşılanmış olsa da üreticiler açısından bir takım riskler taşımaktadır. Yapılmakta olan et ithalatı devam ettiği sürece yerli üretim bitme noktasına gelecek, binlerce hayvan üreticisi büyük zararlar ile sektörden çekilmek zorunda kalacaktır. Hatırlanacak olursa 2010 yılında et ithalatı çözüm olarak düşürülmüş, yerli üretimin bitme noktasına geldiğinin görülmesi üzerine bundan vazgeçilmişti” şeklinde konuştu.

Naim Doğan ardından hayvancılığın gelişimi için çözüm önerilerini sıraladı.

Naim Doğan, “Bunun yolu üreticinin desteklenerek üretimin arttırılmasından geçiyor. İthal et getirilip marketlerde ucuz satmak yerine devlet eliyle benzin istasyonu açılıp çiftçiye ucuz mazot verilemez mi? Yem fabrikaları kurulup yem bayileri açılarak üreticiye ucuz yem, arpa, saman verilemez mi? İstenirse mera kanunu daha elverişli hale getirilemez mi? KDV %8’den, %1’e düşürülemez mi? Biz bir tarım ülkesiyiz. Kendi üreticimiz kendi yetiştiricimizi destekleyerek daha fazla üretmesine katkı sağlayarak bu sorunu çözebiliriz. Aksi taktirde ithal, ucuz et ile birlikte bir tarafı memnuniyeti diğer tarafın mağduriyetine sebep olmaktadır. Halkımızın ucuz ve kaliteli et yemesi bizim de dileğimizdir. Etin sadece zengin sofrasında olması emekçi bir toplum olarak en çok bizi üzer. Ancak bunun yolu et ithalatı değil, yerli üretimin arttırılması için devlet desteklerinin arttırılmasıdır” dedi.

Doğan, kendi tankımızı ve kendi topumuzu yapmak ne kadar önemliyse, hayvancılık ve tarımda da dışa bakımlığını azaltmanın o kadar önemli olduğuna ifade etti.

Doğan, “Kendi tankımızı, kendi topumuzu yapmamız ne kadar önemli ise kendi tarımımızı, hayvancılığımızı da bağımlı olmaktan kurtarmak o kadar önemlidir. Devlet büyüklerimizin üreticilerin çektiği çileye kayıtsız kalmayacaklarını ümit ediyor ve diyoruz ki; Üreticilerimiz aylık 4 bin liranın altında çoban bulamıyor. Ucuz et için çoban desteği diyoruz. Ucuz et için ucuz arpa diyoruz, ucuz et için ucuz yem diyoruz, ucuz et için ucuz saman diyoruz, ucuz et için ucuz mazot diyoruz, ucuz et için ücretsiz yayla ve mera tahsisleri diyoruz” dedi.