Üniversite Mezunu Okan Budak ve daha niceleri, küçükbaş hayvancılıkla hayatlarını idame etmeye çalışırken, bir taraftan da ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar.

Ama onların da çözüme kavuşmayan birçok sorunları var.

BUDAK: ARPA FİYATININ ENDEKSLENMESİNİ İSTİYORUZ

Okan Budak, “Biraz saman ve arpa fiyatlarından şikâyetçiyiz. Bugün bir hayvana 1 kilo arpa veriyoruz. Bin 600 lira. Altınla yarışıyor. Böyle olunca da altından çıkamıyoruz. kuzuya talip olmuyor. Adamda haklı. Alsa ne ile besleyecek, ne ile kazanacak? Bende düşünüyorum. Düşünüyorum ben de zarardayım. Bu kadar koynu 2 kişi sağıyoruz. Belki 2-3 saat bu işkencenin içinde duruyoruz ama karşılamıyor. Ama arpa fiyatının endekslenmesini istiyoruz” dedi.

UYAR: MADDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ

Zeynep Uyar, “Kış döneminde çok sıkıntı yaşamıyoruz. Yem konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Arpa pahalı olduğu için. Samanı da kendimiz üretemediğimiz için sıkıntı yaşıyoruz. Mazot ve gübre pahalı olduğu için kendimiz üretim yapamıyoruz. Satın aldığımız için maddi sıkıntıları yaşıyoruz” açıklamalarını kaydetti.

UYAR: GELİP EKONOMİYE KATKIDA BULUNMALARI DAHA GÜZEL OLUR

Zeynep Uyar köylerini terk edenlere de çağrıda bulunarak, “Şehir yaşamını ben kendi şahsımda sevmiyorum. Sosyal yaşantımın burada olmamasına rağmen. Şehir yaşantısını sevmiyorum. Şehirde bunalıyorum. Buraya gelmeleri, köylerine dönmeleri, daha üretken olmaları, ekonomiye katkıda bulunmaları daha güzel olur” ifadelerini kullandı.

DOĞAN: ŞAVAKLILARIN HER BİR EVİNE BİR FABRİKA DERİZ

Şavaklılar Dernek Başkanı Naim Doğan, Şavaklıların her bir evinin bir fabrika gibi olduğunu belirterek, “Şavaklı emektar insanlardır, üreten inanlardır. Yağmur çamur demeden 7 yaşındaki çocuktan tutunda 70 yaşındaki yaşlımıza kadar herkes bu işe bir uğraş veriyor. Herkesin bir görevi bir vazifesi vardır. Şavaklıların her bir evine bir fabrika deriz. Burası şu anda bir tesistir” dedi.

DOĞAN: HAYAT ŞARTLARININ BİRAZ DAHA İYİLEŞTİRME NOKTASINDA ÇABA SARF ETMELERİDİR

Küçükbaş hayvan besicilerinin sıkıntılarına değinen Doğan, “Bizim yetkililerden, devletimizden istediğimiz buradaki hayat şartlarının biraz daha iyileştirme noktasında çaba sarf etmeleridir. Yani yolların asfaltlanması, çok zor bir şey değildir. Bir bakıyorsunuz şehrin bir kenarında adam 3 katlı bir villasını yapıyor, zengindir, asfalt kapısının önüne kadar gidiyor. Adam orada yazdan yaza gidip kalıyor. Oysa diğer taraftan üreten insanın evine, bağına, bahçesine bu asfaltlamanın gitmesi lazım. Biraz daha şartlarının iyileştirilmesi lazım. Çünkü sürekli bir sirkülasyon oluyor. Araçların gitmesi, gelmesi. Peynirlerin gitmesi, şahsi araçların. Şimdi şu anda biraz daha yağmur olsaydı şu anda ulaştığımız köye gelemeyecektik. Çamurdan dolayı. Özel idare araçlar göndermiş, bir iyileştirme yapıyor ama bunlar yetersiz. Asfaltlama istiyor vatandaşlar” diye kaydetti.

DOĞAN: BİZİM ÜRETİCİLERİMİZLE KARŞI KARŞIYA GETİRMESİNLER

Doğan, üreticilerin mera konusunda yaşadığı sıkıntıya çözüm bulunması gerektiğini söyleyerek, “Bu işte köy muhtarı, köydeki köy sakinleri, bunları bizim üreticilerimizle karşı karşıya getirmesinler. Bu işe mülki amirler, mesela burası diyelim Keban’a bağlı ise Keban Kaymakamlığı doğrudan gelsin bu köyde desin kardeşim bu köyde kaç tane koyun var. Yazdan yaza geliyorlar. Velev ki yazdan yaza gelmesinler diyelim ki hep köyde oturmuş olsunlar. Çoğunluk yazdan yaza geliyor. Kaymakamlık gelsin şu köyün merasına, şu köyde kaç tane koyun var? 300-500 tane koyun var. Peki, bunu köyün merası kaç koyunu kaldırabilecek? 10 bin koyunu kaldırabilecek. Örnek veriyorum. Bu köye kaymakamlık emri ile 4 bin 500 tane daha koynun girebilir. Buna hiç kimsenin ses çıkarmaması lazım” dedi.