ŞEBNEM BIÇAK İLE BAŞARI SOHBETLERİ

Herkese merhaba ramazanın son günlerinde yine harika bir röportajla hafta sonu sohbetlerimize devam ediyoruz bugün konuğum Fırat Üniversitesinden kıymetli hocam Mustafa Ulaş.

ŞEBNEM BIÇAK İLE BAŞARI SOHBETLERİ

Kıymetli hocam siz okuyucuların da tanıdığı gibi, kendisi Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliğinde Öğretim Üyesi ve Fırat Teknokent’te bir teknoloji firmasında çeşitli ARGE projelerinde görev yapmakta.

Hocam Elazığ da öğrencilerimiz hem geçen yıl ki depremden hem de maalesef ki salgından dolayı eğitim konusunda zor bir süreçten geçiyor. Bu anlamda hem öğrencilerimize sohbetinizle ilham vermeniz hem de onlara liderlik etmeniz için başarı ile ilgili görüşlerinizi almak istiyorum. Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum.

Şebnem hocam ben teşekkür ederim. Herkese faydalı olması dileğiyle…

İzninizle başlayalım hocam.

Başarının tanımını yapar mısınız?

Başarı kişilere ve hayata bakış açılarına göre değişen bir kavramdır. Bir firmaya göre bir ihaleyi kazanmak, yürümeye yeni başlayan bir çocuğa göre iki adımı art arda atabilmek belki, benim için başarı kamusal fayda üretmektir.

Kitap okuyan öğrenci ile okumayan öğrenci arasında ki başarı farkını iş dünyası açısından değerlendirebilir misiniz?

Sloganlaşmış kitap okumak insanı ufkunu açar sözünün bir adım ileri götürmek lazım. “Kitap okumalıyız” insanların aklında nasırlaşmış bir algıya temas ediyor, herkes daha çok okumlayız diyor, ama okumalıyız diyen bile okumuyor. Bence okumanın etkisini ve neyi değiştirebileceğine dair olan gücünü konuşmak lazım… Kitap okumak yazarın gözü ile dünyaya bakmak, onun fikirlerini anlamak, yani yeni bir dünyaya kafayı uzatıp bakma şansıdır. Empati kurma yeteneğini, başkasının dünyaya baktığı pencereyi görme kabiliyetini kazanır insan. Başarı bundan sonra gelir. Yorum yapabilme, kendini ifade edebilme yeteneği bundan sonra insanda gelişir. İnsan bir hamursa bundan sonra şekillenebilecek kıvama gelir. Var olanı özümser yeni bilgiyi kendi içinde üretebilecek kuvvete ulaşır. Ulaşılan nokta hayatın her kademesinde olduğu gibi iş hayatında da pozitif sonuçlara sebep olacaktır.

Sihirli bir değneğiniz olsa insanların hangi davranışlarını değiştirirsiniz?

Kesinlikle cehalet ve merhametsizlik olurdu. İnsanlığın savaşı bu ikisi ile olmalıdır.

İyi bir lider ile ekibi arasındaki ilişki nasıl olmalıdır?

Ekipler dişliler ile çalışan bir makine gibi düşünmek gerekir. Dişliler ne kadar uyumlu çalışırsa makine o kadar verimli çalışır. Ekip lideri de kendini takımın parçası gibi hissetmez ve hissettirmez ise o makine uyumu zaman içinde kaybedecek ve verim düşecektir. İyi bir lider takımın her zaman bir parçasıdır.

İş hayatında en zorlandığınız an, size güç veren düşünce ne oldu?

Hayatımda biden fazla çok kötü kaybettiğim, dibi bulduğum anlar oldu. Bu bir oyundu, bende her defasında yeniden başladım. Umut çok önemli, umudunu yitirmiş kötümser kişilerden kendilerini de etrafında olan insanlara da bir fayda gelmez. Etrafınızda kötümser, enerjinizi emen insanların olmasına müsaade etmeyin. Başarısızlıklarına ortak ederler.

İş hayatında iyi olduğunu zannettiğiniz ama sonradan size zarar veren davranış kalıbınız ne idi?

Yazılım veya teknoloji ile ilgili her işi yaparım demektir herhalde. Her şeyi yapabilen insandan bir şeyi en iyi yapan insana evrilmek lazım.

Öğrenciler yapıcı eleştiriye açık olup kendini geliştirecek önerilere açık olmaları için nasıl bir karaktere sahip olmalıdır?

Bunu insan özelinde ayırıp başka bir bakış açısı ile değerlendirmek isterim. Yazılımda geliştirme süreci içerisine müşterinin katılmasını ve her Sprint’te çıkan versiyonu test etmesini isteriz. Amaç karşıdaki insan gözü ile ortaya çıkan ürünü denemek, varsa sorunları düzeltmektir. Çünkü yazılım geliştiricilerde, sürekli aynı işleri yapıyor oldukları için bazı hatalara karşı uzman körlüğü dediğimiz bir şey gelişir. İnsan da kendisi için eleştirileri bu bakış açısı ile değerlendirmelidir. Kendimiz ile ilgili olan bir sorunu bizden belki daha fazla karşımızdakiler görecek ve yapıcı eleştiriler ile bizlere yardımcı olacaktır. Allah insanın gözünü öyle bir yere koymuştur ki kendisini tam olarak görme şansına sahip değildir. Kendi kusurlarını tam görebilmek için aynaya ihtiyacı vardır. Başka insanların bize ayna olmalarına müsaade etmeliyiz. Neredeyse 40 yaşındayım ama 5 yaşındaki çocuktan öğrenecek bile çok şeyim olduğunu düşünüyorum.

Hırs ve azim arasında nasıl bir fark var?

Sonradan kazanılacak veya varsa vaz geçilebilecek davranışlar olduğunu düşünmüyor. Hırs çok tehlikeli bir köprüdür. Üzerinde yürümesini bilmiyorsanız sizi bir uçurum bekliyor. Azim ise her ne yapıyorsanız içinde olması gereken bir şey… Örneğin Alibaba.com’un sahibi Jack Ma nın başarıya ulaşana kadar onlarca farklı başarısızlık hikayesinin olduğunu ve hiçbirinde vaz geçip geri dönmediği bilmek gerekir. Azim sizleri eninde sonunda başarıya götürecektir.

Başka bir meslek seçmiş olsaydınız hangi mesleği seçmek isterdiniz?

Başka bir iş yapabileceğimi düşünmüyorum. Yazılım ve teknoloji çocukluğumdan beri tek hedefim.

En çok kızdığınız davranışlar nelerdir?

Bencillik, saygısızlık

En çok hoşunuza giden davranışlar nelerdir?

Çabalamak,

Sizi en başarılı kılan kişilik özelliğinizi geliştirmenize kim imkan sağladı?

Ailem ve Öğretmenlerim.

Biliyorsunuz kitapla ilgili çalışmalarımız var. Sizi en çok etkileyen ve faydalı olan kitap hangisidir?

Genelde yakın tarih kitaplarına daha çok ilgim var. Kitaplığımın neredeyse tamamına yakını bu tarz kitaplar ile dolu. Ama Sun Tzu Savaş Sanatı, Franz Kafka Babaya Mektup ve Aforizmalar, faydalı olduğunu düşündüğüm kitaplardan.

Çocuklar ve gençler için meslek eğitim ve yaşam için önerileriniz var mı?

Geleceğin nereye doğru gittiği açık... Önümüzdeki yüzyıl, tarım, sağlık ve teknoloji yüzyılı olacak. Tarım ve sağlık sektörleri de klasik hallerinden bahsetmiyorum. İçerisine teknoloji sokabildiğiniz kadar başarı katma değer sağlayabilirsiniz. Teknolojinin hayatın her yerinde olacağını da unutmamak lazım... Düne kadar internetten alış veriş yapamayanlar bugün internetten ekmek sipariş ediyorlar. Bu alanlarda uzmanlaşanlar yenidünyada iyi bir yer kapabilme şansına sahip olacaktır.

Ailelere evlatlarını doğru yönlendirmeleri için önerileriniz var mı?

Deneme, başarma / kaybetme hissini çocukların yaşaması lazım. Bu hisseler sorumluluk duygusunu geliştirecek risk alma potansiyelini artıracaktır.

Kuşaklar arası çatışmaları önlemek için gençlerle nasıl iletişim kurmalıyız?

100 yıl önce çocuklar kardeşlerinin kuzenlerinin yanında o kültürle yetişiyorlardı. 90’lı yıllara kadar mahalle ve okul kültürü ile, 90’lı yıllardan sonra ise sadece okul kültürü ile yetiştiler. Bugün ise durum farklılaşıyor. 2020 yılına kadar çocuklar internet ve okul arasındaki kültürden beslendiğini gördük. Pandemi onları okuldan da kopardı sadece internet kültürü çocukları karakterlerine şekil veriyor artık. Bunun ne kadar riskli olduğunu görmek, gerekiyorsa önlemler almak lazım. Korkunun, sevincin ve aklınıza gelebilecek her duygunun hızlı gelip geçtiğini görmek lazım.

İdealist bir genç nasıl düşünür ve davranır?

Hedefleri olmalı, hedefleriniz yoksa rüzgarda savrulursunuz. Hedeflerinize ulaşmak için küçük kilometre taşları belirlemelisiniz. Hedeflerinize ulaşabilmek için yapmanız faaliyetleri tek tek belirlemelisiniz.

Doğru kararlar veremediğinizde ve bunu fark ettiğinizde nasıl davranırsınız?

Tedirgin olmadan durumu iyi analiz etmek gerekir. Gerekiyorsa geri adım atmak doğru kararlardan yeni bir cephe oluşturmak en doğrusu.

İnsan ne için yaşar?

İnsana göre değişir bence, bazıları sadece para, bazıları zevk safa bazıları da başarı, katma değer üretmek.

İradeyi arttırmak için nasıl çalışmalı ve düşünmeliyiz?

Sonuçta elde edilecek başarı en önemli motivasyondur… Bunu düşünmek tetikleyici olabilir.

Çocuklarınıza öğrettiğiniz 3 olumlu kavram nedir?

Sorumluluk alma duygusu, başarma hevesi ve merhamet

Kendinizde geliştirmeye devam ettiğiniz kavramlar nelerdir?

Yazılım, tarih, teknoloji

Yeni Dünya düzeninde gençler nasıl dijital dünyanın öğrettiği kirli duygularından kurtulabilir?

Hayatındaki dijital içeriğin kontrolsüz olması yeni tip sapkınlıkları ortaya çıkaracaktır. Bu konu insanın karakterinin oluşması evresini tanımlayan çocukluk evresinde ebeveynlerinin uhdesindedir. Bu konuda mutlaka müdahil hatta gerekiyorsa yönlendirici olmalıdırlar.

Beden dili ve kişisel gelişim hakkında ne düşünüyorsunuz?

Dijital dünyanın etkisi ile insan ilişkilerinin sınırlandığı şu zaman da bile beden dili çok önemlidir. En çok korktuğum şey artık temel ihtiyaç malzemelerimin satın alınması için bile bir insanla yüz yüze olmadığımız hatta mobil uygulamalar “temassız teslimat” seçeneklerinin olduğu dünyada insanların bildiğimiz sınırların dışına çıkmalarıdır.

Marka takıntısı kimlerde olur?

Statü takıntısı olan insanlarda oluğunu gözlemliyorum.

İş hayatında başarılı bir üniversite mezunu ile iş hayatında başarılı olmayan bir üniversite mezunu arasındaki fark nedir?

Ben doğrudan bir ilişki kurmuyorum. Başarılı olma potansiyeli olan insanların üniversite eğitimi alması ile başarılarının devamının garanti altına alınabileceğini düşünüyorum. Etrafımıza baktığımızda birçok üniversite okumamış ama iş hayatında başarılı olan insan görebiliriz

Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz?

Önemli bir zamanı dilimini ayırmaya dikkat ediyorum.

Gün 25 saat olsaydı 1 saatinizi neye ayırırdınız?

Çocuklarıma

Karar verirken önceliğiniz nedir?

Etkileri, kimlere hangi ölçüde etki edecek bu etki pozitif mi negatif mi? diye mutlaka analiz ederim.

Tembellikle nasıl mücadele ediyorsunuz?

Çalışarak, elde edilecek başarıların umudunu besleyerek.

Bu iş imkansız dediklerinde nasıl düşünüp davranıyorsunuz?

Mutlaka denerim, başarıp başaramamak garanti değildir ama mutlaka denerim.

Eğitimin ülkemizde gelişmesi için nasıl çalışmalar yapılmalı?

Sistemin tamamen değişmesi gerekir. İlköğretimden üniversiteye kadar her kademesinde eğitim faydasız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bununla ilgili Emin Çapa’nın çok güzel bir sözü var. Almanya’dan sürekli Türk asıllı futbolcu transfer ediyoruz. Biz 80 milyon Türk’ten iyi futbolcu çıkaramazken onlar 5 milyon Türk’ten dünya çapında futbolcu çıkarıyorlarsa sorun Türk’ler de değil onların içinde yok edildiği sistemdedir.

Gençler nasıl bir arkadaş çevresine sahip olmalı?

Hedefleri olan, başarıya aç veya en azından hayatında bir amacı olan insanlar ile vakit geçirmeli.

Eğitim pahalı mı? Gençler iyi bir iş için üniversite ve eğitim hayatında hangi eğitimleri destek olarak almalı?

Eğitim çağımızda en pahalı şeylerden biri oldu. Ancak boşa harcanmayan bir para…

Hobileriniz ve fobileriniz nelerdir?

Fotoğraf çekmek ve resim yapmak... Fobim var mı bilmiyorum.

En çok sizi mutlu eden şey nedir?

Başlattığım bir işin sonuca ulaşması.

Paramı kariyer mi? 

Bence ikisi de değil başarı, başarı kariyeri geliştirir. Kariyer parayı getirir.

Bir öğrenci kendine nasıl liderlik yapmalı?

Hayat planını kendi basına oluşturmalı, hedefler ve buna uygun faaliyetler belirlemeli ve bunları duruma göre aylık veya haftalık kontrol ve revize etmeli

Bu liderlik özelliklerini nasıl kazanabilir?

Planlama eğitimleri ile yeterli bence

Anne babalar eğitimle daha iyi bir anne baba olabilirler mi?

Olur.

İş hayatı size EN‘leriyle neleri öğretti hocam?

İş hayatı bana başarısızlığın başarının parçası olduğunu, denemeden başarmanın imkansız olduğunu deneyimin ve kayıpların paha biçilemez bir değerde olduğunu kontrolsüzlüğün ve boş vermişliğin affedilemez olduğunu öğretti.

Eğitim dünyasının sizi nasıl tanımalarını istersiniz?

İyi bir mühendis olarak tanımasını isterim

Zaman yönetimi için gençlere vereceğiniz nasihatler var mı?

Mutlaka iş planınız olsun hedeflerinizi belirleyin ve buna uygun bir şekilde zamanınızı planlayın. Kendine ait çalışma programı olmayan kişiler zamanın içinde akar giderler.

Başarılı bir gelecek için gençlere önerileriniz var mı?

Kaybetmekten korkmayın, deneyin, başarmak için umut besleyin ve mutlaka hedeflerinize ulaşmak için çok iyi programlanmış bir iş planınız olsun.

İletişim yeteneklerini geliştirmeleri için öğrencilere nasıl önerilerde bulunursunuz?

İnternete kapılıp gerçek sosyal ortamlardan vaz geçmesinler. Mevcut çağda en büyük tehlike sanal ortamda yaşayan inşaların yavaş yavaş gerçek insan ilişkilerinden uzaklaşmasıdır. Arkadaşları ile yüz yüze olan buluşmalarının sayısını artırmalıdırlar.

Sayın hocam dolu dolu bir sohbet oldu. Başarı ilkelerini gerçeklikle, samimiyetle, ileri görüşlülükle, bilimsellikle birleştirdiniz. Cevaplarınız öğrencileri başarıya yönlendirici bilgiler. Zaman ayırdığınız için sorularımıza verdiğiniz cevaplar için çok çok teşekkür ediyorum. Başarılarınızın devamı dileklerimle.

     Hayat ömür boyu öğrenmeyi ilke edinmekle başlıyor derim her zaman. Haftaya yine ufuk açıcı bir röportajla Elazığ Son Haber’de okuyucularla buluşmak üzere. Saygılar Sevgiler.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137