Seza Çimento Fabrikasını Elazığ Vali Yardımcısı Mustafa Gül, Tarım ve Orman il Müdürü Turan Karahan, Şoförler odası Başkanı Şevket Toraman ile beraberindeki heyet ziyaret etti.

Vali Yardımcısı Mustafa Gül ve beraberindekileri Seza Çimento Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık tarafından karşılandı.

PROF. DR. AÇIK: 500 KİŞİ İSTİHDAM EDİYOR

Elazığ tarihinin en büyük özel sektör yatırımı ve Türkiye’nin en çevreci fabrikası olan Seza çimento Fabrikası ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yasemin Açık, “Fabrikamız 88 hektar sanayi alanı üzerine kurulmuş durumda. Araziyi biz satın aldık. Herhangi bir teşvik kapsamında verilen bir arazi değil. Arkamızda ham madde sahalarımız var. Önümüzde 5 hat olmak üzere tren yolumuz var. Bu tren yoluyla da tüm dünyaya ülkemizin tüm illerine de çimento klinker gönderiyoruz, satış yapıyoruz. İskenderun limanında yerimiz var. Oradan da genelde Afrika, Güney Amerika olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Aynı şekilde karayoluyla Suriye ihracatımız var. Kendimize ait 2 tane şalt sahamız bulunuyor. Elektriğimizi kendi şalt sahamızdan alıyoruz. Keban şalt sahasından 45 kilometreden buraya elektrik geldi yüksek gerilim hattı ile. O dönemde burada trafo merkezi olmadığı için devletin biz kendi şalt sahamızı kendimiz kurduk. Fabrikayı kurarken burası dik bir dağ var onun eteğine kurulmuş durumda. Burada su, yol, elektrik, kanalizasyon hiçbir şey yoktu. Kendi yolumuzu yaptık. Buraya gelirken üzerinden geçilen yolu kendi imkanlarımızla yaptık. Köprü yaptık hemen arkasından. Çünkü demiryolunu geçmemiz gerekiyordu ve kot farkı vardı. Buradaki tüm üretimi düşünecek olursak Avrupa menşeili. Günde 5 bin 500 ton klinker üreteme kapasitemiz var. Klinkere göre hesaplarsak günde 7 bin 500 ton çimento ama çimento değirmenlerimize göre hesaplarsak günde 10 bin ton çimento üretme kapasitemiz var. 500 kişiyi istihdam ediyoruz. Bunlardan 220’si kendi bünyemizde geri kalanları taşeronlarda. Güvenlik, ham madde, yemek, paketleme gibi bir takım birimlerimizde müteahhit tarafından işletiliyor” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. AÇIK: DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ TOPRAKLARA VEFA BORCUMUZU ÖDEMEK İÇİN FABRİKAYI ELAZIĞ’DA AÇTIK

Yatırımını yaparken hiçbir teşvikten yararlanmadıklarını ifade eden Yasemin Açık, “Çimento sektörü hem stratejik bir sektör olarak değerlendirilmiyor hem de bölgesel teşvikler kapsamında değil. Aslında bunu İstanbul’da ya da başka bir yerde liman içerisinde yapsaydık aynı maliyetle yapacaktık. Ama doğup büyüdüğümüz topraklara vefa borcu ödemek, bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına katkı sağlamak, yerel kalkınmanın artmasına destek olmak ve bu arada da iş dünyasına da bu konuda örnek oluşturmak amaçları ile geldik. Burada yatırımı yaptık. Fabrikamızda çalışan kalifiye elemanlar dışındaki insanları bu yöreden istihdam ediyoruz. 24 saat esasıyla çalışıyoruz. Öyle olunca da insanlar gündüz kendi bahçelerinde çalışıp gece de gelip burada çalışabiliyorlar. Bu şekilde gelirleri de daha artmış oluyor. Buraya geldiğimiz gün ile bugün arasında genel yapısında da bir değişim, iyileşme de olduğunu da gözlemliyoruz ekip olarak” şeklinde konuştu.

PROF. DR. AÇIK: SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KALİTEMİZ VAR

Prof. Dr. Yasemin Açık, “Şu an Suriye’deki bayilerimizin söylediklerinden övünçle bahsedeceğim iki şey var; birincisi bizim çimentonun çok tercih edildiği, ikincisi de diğer çimentolara göre bir iki dolar daha yükseğe satın alındığı. Tabi sürdürülebilir bir kalitemiz var. Bunun nedeni ise bizim robolablarımız var. Tüm sistemi el değmeden ham madde sahalarından başlamak üzere çimentoya kadar oluşturmuş olduğumuz kanallarla ve robolabla el değmeden alınıyor oto analizörlerimiz var. Analiz yine el değmeden çıkarılıyor. Standart sapması çok düşük bir ürünümüz var bu nedenle. Endüstri 4.0’a çok uygunuz. Burada kumanda odalarında çalışan operatörler var ama istersek kumandayı otomatik hale getirerek insansız da çalıştırabiliyoruz tüm sistemi. Böyle bir fabrikayız. Gerçekten çok emek verdik” dedi.

GÜL: YASEMİN AÇIK ELAZIĞ İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞERDİR

Vali Yardımcısı Mustafa Gül de, “Hep derler ‘ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ diye. Yasemin Açık hoca gerçekten Elazığ sevdalısı. Fabrikada bunu görüyoruz. Çoğu insanlar Elazığ’ı çok sevdiğini söylüyorlar ama dedik ya ‘ayinesi iştir kişinin’ bu lafa çok bakılmıyor. Yasemin Açık hocamdan da kişinin ayinesi iş oluyor. Ben tekrar Yasemin Açık hocamıza bizi misafir ettiği için çok teşekkür ediyorum. Orada da faydalı bilgiler elde etmiş olacağız. Hep derler ya ‘önemli olan bu gök kubbede hoş bir seda bırakmak’ Yasemin Açık hocam inşallah bir sonraki nesillerde hep hayırla yad edilecek. Şimdiden hayırla yad ediliyor ama bundan sonraki nesillerde de hep hayırla yad edilecek bir iş insanı olarak Elazığ için önemli bir değerdir. Elazığ için, Elazığ ekonomisi için çok ciddi katkılar sağlayan bir tesis olmuş. Bizde ilk defa bir gezme fırsatı yakaladık. Böyle bir tesisi Elazığ’a kazandırdığı için Sayın Yasemin Açık hocamıza, ekip arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

KARAHAN: TAM MANASIYLA ÇEVRE DOSTU BİR FABRİKAYI YERİNDE GÖRME FIRSATI BULDUK

Tarım ve Orman İl Müdürü Karahan ise, “Bu yatırımı ilimize ve bölgemize kazandıran kıymetli Yasemin Açı hocam başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Tabi ki bizi ilgilendiren kısmıyla alakalı belki de bugün buradayız. Çünkü gerçekten bizler tarım camiası olarak bu tür yatırımların çevre dostu, doğa dostu ve bizim üretimlerimize zarar vermeyecek nitelikte olması bizim için çok önemli. Bugün yerinde yapmış olduğumuz incelemelerde de gerçekten hem filtre sistemiyle hem dışarıya olan duyarlılığıyla tam manasıyla çevre dostu bir fabrikayı yerinde görme fırsatı bulduk. Dolayısıyla bu yönüyle de teşekkür ediyoruz. Bizler tabi ki fabrikamızın hemen etrafında tarımsal üretimlerimizi en kaliteli en güzel şekilde devam ettirme noktasında bir irademiz var. Dolayısıyla bugün bu rahatlığı da burada görmüş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ben bizleri misafir eden ve bu yatırımı buraya kazandıran Yasemin Açık hocama ve ekibine teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

TORAMAN: TEMSİL ETTİĞİM ESNAFIM ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Şoförler odası Başkanı Şevket Toraman da, “Gerek Türkiye genelinde temsil ettiğim esnafım adına burada Yasemin Açık hocamıza teşekkür ediyorum. Benim esnafımın; Kamyoncularımızın iş sahası Türkiye’nin her tarafında Seza Çimento adına şirketler adına faaliyet göstermekteler. Bu konuda Yasemin Açık hocama sonsuz teşekkür ederiz” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL