Yeni Ekonomik Program kapsamında 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Ulusal İstihdam Stratejisi doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu da kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda yürüttüğü çalışmalara ağırlık vererek etkin denetim ve rehberlik programı uygulamaya başladı.

Bu kapsamda işverenler, herhangi bir yasal yaptırım ile karşılaşmamaları, çalışanların ve kendilerinin mağdur olmamaları açısından kayıt dışı istihdam konusunda bilgilendiriliyor.

Kayıt dışının önlenebilmesi, çalışanların sosyal güvenlik haklarının korunabilmesi ve işverenlerin cezai yaptırımlar ile karşılaşmamaları için Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü da denetimlerini sıklaştırdı ve son 4,5 ayda 280 kişi ile yüz yüze görüşüldü.

Denetim elemanlarınca denetlenen 449 iş yerinden 402’si tescilli, 47’sinin ise tescilsiz olduğu ayrıca yapılan denetimlerde 130 çalışanın ise kayıt dışı istihdam edildiği tespit edilerek, işverenler hakkında yasal işlemler uygulandı.

TUNCER: KURUMLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ HATIRLATILMIŞTIR

İl Müdürü Ayhan Tuncer, “İl Müdürlüğü olarak etkin rehberlik, bilgilendirme ve denetim kapsamında iş yeri ziyaretleri yoğun bir şekilde ve artarak devam edecektir. Kayıt dışı çalışmanın tespitinde yerinde denetimin yanı sıra kurumsal veri paylaşımı da büyük önem arz etmektedir.  Geçtiğimiz Ekim ve Kasım aylarında il ve ilçe merkezlerinde 8 Sosyal Güvenlik Denetmeni ve istihdam konusunda uzman 3 personel dahil 11 personel ile birlikte sahadaki çalışmalarımıza hız verildiği bu kapsamda 9 Adet Kamu Kurumu,  Adet işyeri ziyaret edilmiş; bilgilendirme kapsamında 280 Kişi ile yüz yüze görüşülerek kayıtlı çalışmanın önemi ve bu kurumların yükümlülükleri hatırlatılmıştır” dedi.