Elazığ-Diyarbakır yolu üzerinde Sivrice ilçesinde bulunan ve bölgede doğunun gizli denizi olarak adlandırılan Türkiye'nin en derin gölleri arasında yer alan Hazar Gölü'nde 27 çeşit balık yaşadığı biliniyor.
Bölgede turizm açısından önemli olan Hazar Gölü'nde bulunan endemik tür balıklardan "Siraz" çevrede çok bilen olmasa da her yıl bu aylar içerisinde Van'daki İnci Kefali gibi akıntıya karşı giderek yumurtalarını bırakıyor.
Bu yıl yağışların fazla olması ve karın erimesiyle birlikte coşan Kürk çayı köprüsünden balıkların tersine göçü rahatlıkla izlenebiliyor.
İlçeye 3-4 kilometre mesafede bulunan Kürk Köprüsü üzerine gelen vatandaşlar da ilk defa göl balığı olarak adlandırdıkları gerçek ismi "Siraz" olan balığın tersine göçünü izlemenin keyfini çıkartıyor.
YOLCULUKLARI 5-6 KİLOMETRE SÜRÜYOR
Balıkların akıntıya doğru ilerlediğini aktaran Seyfullah Türkmen ise, “Bahar ayında yumurtlamak için gelirler. Yumurta mevsimi geçtikten sonra tekrar göle dönerler. Gençliğimizde çaya balık çıkmış derlerdi gider avlardık. Sonradan büyüklerimiz yavrulayıcı balıktır yenmez dedi” diye konuştu.
VİDEO:
Harika bir manzara. İnşalah bu endemik balık türünün sayısı artar ve seyirlik bir yer planlanır orada. Valilik veya belediye güzel bir proje geliştirebilir. Çocuklarımıza doğa ve hayvan sevgisini aşılamak için güzel bir fırsat.