Sivrice Hazar Kültür Derneği tarafından Ankara’da “Hazar Buluşmaları” programı düzenlendi.

Programa AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, Elazığ Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, işadamları, bürokratlar, siyasiler ve Ankara’da yaşayan Elazığlılar katıldı.

EVİRGEN: ÇALIŞMALARIMIZIN SON AŞAMASINDAYIZ

Programın ev sahipliğini yapan Sivrice Hazar Kültür Derneği Başkanı Ali Evirgen, amaçlarının ilçenin sorunlarını dile getirmek ve çözümüne katkıda bulunmak olduğunu ifade ederek, “İlçemizin turizme uygun ilçe olması nedeniyle yerel yönetimlerle, siyasilerle istişare ederek ilçemizin sorunlarını dile getirmek, çözümü noktasında katkıda bulunmak ve projeler üretmektir. Bu kapsamda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sanat Derneği ile beraber başlattığımız göl altındaki batıklarla ilgili çalışmalarımızın son aşamasındayız. Projemiz bittiğinde UNESCO, Avrupa Birliği, Turizm Bakanlığı ve Kalkınma Ajansına sunacağız” dedi.

BULUT: ELAZIĞ’IN BİR EVLADI OLMAKTAN GERÇEKTEN ÇOK MUTLU OLUYORUM

Programda sahne alan Sanatçı Derya Tunç Gülderen’e plaket takdim eden AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, dernek başkanı Evirgen’in çok önemli işler yürüttüğünü ifade ederek, “Ben sayın başkanıma çok teşekkür ediyorum, Ali Evirgen başkanıma. Gerçekten çok güzel işler yapıyor ve bizde bunlara şahitlik ediyoruz. Bir kısmını birlikte yürütüyoruz. Hazar Gölü’nün dibindeki o batık kenti su üstüne çıkartıp bütün Türkiye’ye sunmak istiyoruz. ben bu toplantıyı çok protokol konuşmalarına boğmak istemiyorum ama Elazığlı olmaktan, Elazığ’ın bir evladı olmaktan gerçekten çok mutlu oluyorum. 4 bin yıllık kadim bir geçmişi olan, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan, her medeniyetin kokusunu üstünde barındırmış olan nadide illerden biri. Bu kadar zengin bir il. Bugün bu ilin güzel insanları ile bizi buluşturduğu için çok teşekkür ediyorum. Ben sayın genel müdürümüze de ev sahipliği neden dolayı çok teşekkür ediyorum. Maden Teknik Arama derken pek çok madenle uğraştıklarını biliyorum ama böyle madenler olduğunu bilmiyorduk. En azından onu da anlamış olduk”dedi.

EROL: BİZİM SİYASETTEKİ İDDİAMIZ ELAZIĞ’I 60’LI, 70’Lİ, 80’Lİ YILLARA TAŞIMAK

Programa katılan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, siyasetteki iddialarının Elazığ’ı, 60’lı 70’li yıllara taşımak olduğunu ifade ederek, “Elazığ’da hepinizin de takip ettiği gibi İl Özel İdaremizin Kadın bir basketbol takımı var. Bugün Adana Belediyespor ile maçımız vardı ve galip geldik. Süper Lig’de şampiyonlar Ligi’nde Elazığ’ın bölgedeki tek kadın basketbol takımı. Bu çok anlamlı. Çünkü o atmosferi yaşadığınız zaman, Elazığ’da maça gittiğiniz zaman 1960’lı yılların, 1970’li yılların Elazığ’ını görüyorsunuz. Herkes ailesi ile çocukları ile eşleri ile birlikte gelip o mutluluğu bir arada yaşayan bir Elazığ görüyorsunuz. Zaten bizim de siyasetteki iddiamız Elazığ gelecek yıllara taşımak değil, bizim siyasetteki iddiamız Elazığ’ı 60’lı, 70’li, 80’li yıllara taşımak. O geleneği, o kültürü tekrar yaşatabilmek ve iyi şeyler oluyor, güzel şeyler oluyor Elâzığ’da. Ve olmaya da devam edecek. Ben hepinize en içten duygularımla bugün Sivrice Hazar Gölü Derneğimizin bu etkinliğinden sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu ifade ederek hepinize iyi eğlenceler ve mutluluklar diliyorum” diye kaydetti.

GÜNDOĞAN: ARTIK SİVRİCE’NİN SOMUT ADIMLARA İHTİYACI VAR

Programın bir diğer misafiri olan Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, Sivrice’nin daha keşfedilmemiş bir medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyerek, “Elazığ Doğu’nun güzel bir ili fakat Sivrice’de Elâzığ’ın en güzel ilçesi. Doğal olarak çok güzel bir ilçe. Ama ve lakin bu ilçe yeni keşfedilmiş bir ilçe değil. Yıllardır var olan Hazar Gölü, Hazarbaba Dağı, ormanlık alanı, batık şehri, köylerimizde camiler, türbeler. Bunlar bizim değerlerimiz. Baktığınız zaman Sivrice 1938’de kurulmuş öyle görünüyor ama işin aslı öyle değil. Sivrice daha keşfedilmemiş bir medeniyetin oluşturduğu bir yer. Nereden buna varıyoruz? Batık şehirden varıyoruz. Çünkü tahmin edersem daha net bir araştırma da çıkmadı ki orada ciddi bir araştırma gerekiyor. Bin yıl önceye daha da belki daha eskiye dayanan bir yapı. Bu yapı yaklaşık 35-40 yıldır bilinen bir yapı. Somut bir adım atılmadı. Artık Sivrice’nin somut adımlara ihtiyacı var. 30 yıldır bunlar atılıyor. Sayın başkanım sizi tebrik ediyorum. Elbette atın ama bu adımların bir Sivrice Belediye Başkanı olarak haberimizin olması gerekiyor” açıklamalarını kaydetti.

GÜNDOĞAN: SİVRİCE’DEN BAŞKA ÇOK BÜYÜK BİR ALTERNATİFİNİZ VAR MI? YOK

Sivrice için bugüne kadar atılmış bir somut adımın olmadığını ifade eden Başkan Gündoğan, atılan adımlardan kendisinin de haberi olmasını isteyerek, “Sivrice Elazığ’ın bir değeridir. Bakın Elazığ’da 2023 bir turizm vizyonu oluşturulmuş. 2023’te belli sayıda Turist hedeflenmiş, bir hedef konulmuş. Biz soruyoruz; siz bu insanları nerede ağırlayacaksınız? Hangi alanları bunlara açacaksınız? Sivrice’den başka çok büyük bir alternatifiniz var mı? Yok. Evet, güzel Harput’umuz var. Kültür Turizmi, insanlar gelir çıkar orada belki 1-2 saat dolanır fakat ekonomik olarak bize katma değer sağlayacak olan tek alan Sivrice, Hazar Gölü. Ve Hazar Gölü sadece Elazığ için değil bölge için büyük bir değer. Diyarbakır için büyük bir değer, Malatya için, Urfa için, Mardin için. Biz Sivrice’de yaşıyoruz. Sivrice’ye ziyarete en fazla gelen insanlar o bölgenin insanları. Tekrar altını çizerek söylüyorum. Şu güne kadar Sivrice’ye somut bir adım atılmış değil. Bunu bir belediye başkanından beklemekte doğru değil. Bir belediye başkanının tek başına altından kalkacağı işler değil bu iler. Burada el birliği gerekiyor. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” açıklamalarını kaydetti.