Soğuk Hava Çiftçiyi Vurdu, Mahsul Dondu

Önceki gün aşı rüzgar ve soğuk hava nedeniyle Cip Köyü’nde üreticilerin, sebze ve meyve ağaçları zarar gördü.. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, zararın olduğu bölgede incelemelerde bulundu.

Soğuk Hava Çiftçiyi Vurdu, Mahsul Dondu

Merkeze 12 kilometre uzakta bulunan Cip Köyü’nde yaza hazırlık yapan çiftçilerin; fideleri, üzüm bağları ve meyve ağaçları, önceki gün meydana gelen aşırı rüzgar ve soğuk nedeniyle zarar gördü.

Çiftçiler, aşırı soğuk hava nedeniyle meyve ağaçlarının, sebze fidelerinin ve üzüm bağlarının zarar gördüğünü söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri de, zararın oluştuğu alanlarda inceleme yaptı.

Zarar gören alanlarda incelemelerde bulunan ekipler, çiftçiye oluşan hasar ile ilgili bilgi verdi.

KARTAL: İLKBAHARIN SON DONLARI DİYORUZ

Tarım İl Müdürlüğü Doğal Afet Zarar Ziyan Bölümü Mühendisi Abdullah Kartal, “Şu anda Cip Köyü’nden bize başka bir ihbar gelmedi, afet bildirimi gelmedi. Sadece Cip Köyü’nden geldi. Bu bölgede de meteoroloji uyarı yaptı. Karadeniz bölgesinde, Erzincan o illerde sıfırın altında düşecek diye ihbarda bulundu. Ancak bu bölgenin de bir tarafı Erzincan’ı gördüğü için orada hava akımı şekilde gelmiş ve buraya zarar vermiş. Biz bunlara lokal donlar diyoruz. Belirli yerler alanları etkiliyor. Genellikle boğaz alan, dere kenarlarındaki alanları etkiliyor. Bunlar çok şiddetli olmamakla beraber, genelde ceviz ve dutlar yaprakları hassas olduğu için, çok nazik olduğu için onlar zarar görmüş. Sebzelerin de yaprakları zarar görmüş. Dut ve cevizlerde 15-20 gün sonra geleceğiz. Çiftçimizle beraber o zarar gören kısımları temizleyeceğiz, diğerlerini yenileme, budamasıyla tekrar eski haline getireceğiz. Sebzelerde de domateslerin bir kısmında zarar oluşmuş, bir kısmında oluşmamış. Bunlar daha şoka da girecek, belirli bir müddet çalışmayacak. Bayramdan sonra o çok zarar gören kısımları tekrar dikim yaparak yenileyecek. Bu şekilde inşallah hafif bir hasarla atlatmış olacağız. Telafi edilebilecek bir zarar. Bunlar zaman zaman oluyor. İlkbaharın son donları diyoruz” ifadelerini kullandı.

KARTAL: HERHANGİ BİR ÖNLEM ALINAMIYOR

Abdullah Kartal, “Herhangi bir önlem alınamıyor. Açık havada olduğu için. Serada olsa ısıtırsınız, açık havada olduğu için fazla bir önlem alamıyoruz. Ancak büyük bahçelerde Eğirdir’de, Isparta’da büyük bahçelerde hava akımını sağlayacak şekilde fanlar var. O fanlarla hava akımını hareket ettiriyorlar. O şekilde donu önlüyorlar. Ancak buralar açık alanda olduğu için bir de zaten don ihbarı gelmediği için herhangi bir meteorolojiden veya bakanlıktan. Herhangi bir uygulamada önceden tedbir almak mümkün değildi” şeklinde konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137