Soru ve Cevaplarla GES Uygulaması

Gündeme getirilen ve 15 Haziran'da uygulamaya geçecek olan gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin (GES) vatandaşa getirilerini uzman isim anlattı.

Soru ve Cevaplarla GES Uygulaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelire endeksli senetin tanımını, kapsamını, KİT'lerle ilişkisini, Türk Lirası'na değerlenmesine katkısını ve getirisini İstanbul Aydın Üniversitesi, KURSAM Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Adil Salepçioğlu aktardı.

SALEPÇİOĞLU: VATANDAŞI DOLARİZASYONA KARŞI KORUYUCU BİR ENSTRÜMAN"

Vadandaşın enflasyona karşı kendisini koruyacak bir enstruman aradığını dile getiren Salepçioğlu uygulamayı, "Bu çerçevede dolarizasyona karşı koruyucu  enstrümanlardan biri yeniden kullanıma sokuldu. Dolarizasyona karşı daha çok Liralaşma ve dolayısıyla TL mevduat hesaplarına bir kayma söz konusu olacak." şeklinde özetledi.

SORU VE CEVAPLARLA YENİ UYGULAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelire endeksli senet açıklamasının ardından merak edilen uygulama ile ilgili Ensonhaber'e konuşan Salepçioğlu'nun anlatımı ile soru ve cevaplarla GES uygulamasına açıklık getirildi.

GES

-GES UYGULAMASI NE DEMEK?

GES gelir getirici bir senet. Gelir yaratıcı önemli bir enstrüman. Bir tür devlet iç borçlanma senedi. Varlığa dayalı bir menkul kıymet olarak değerlendirebiliriz. Böylelikle belirli bir gelir sağlayacağınızı garanti altına alıyorsunuz.

-KİT'LERLE İLİŞKİSİ NE?

Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç. Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) statüsündeki bazı kuruluşların bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen senetleri içeriyor.

-VADESİ NE KADAR?

Vadesi 1 yılın üzerinde vadesi olan, 3 aylık ödemeler şeklinde gerçekleştirilen bir uygulama.

-UYGULAMANIN AMACI NE?

Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amaçlanıyor.

-GES DAHA ÖNCE DE UYGULANDI MI?

GES daha önceki dönemlerde de uygulamaya alınmış bir tür gelir ortaklığı senedi olarak, Turgut Özal döneminde köprü ve otoyolların gelir ortaklığında kullanıldı.

-GETİRİ ORANI NE OLACAK?

3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacak. Ancak getiri oranı yüzde olarak şu anda belli değil.

TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyon üzerinde bir eğilim yaratacağını göreceğiz. Dün bunu de destekleyen BDDK, TCMB ve SPK tarafında açıklamalar da peş peşe geldi.

-SENEDİN YATIRIMCIYA SAĞLAYACAĞI NİHAİ GETİRİ ORANI NASIL HESAPLANACAK?

Bu uygulamada kamu kurum ve kuruluşlarından buraya aktarılacak gelir, belirli bir oran üzerinden ve 3 aylık ödemeler şeklinde gerçek kişilere aktarılacak. 15 Haziran'da talep toplama işlemlerinin başlanması sonrasında karşımıza tablo net olarak ortaya çıkacak.

-GES TALEP TOPLAMA İŞLEMLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022'den itibaren gerçekleştirilecek.

-İHRACI HANGİ YOLLA OLACAK?

GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecek.

-ASGARİ GELİR GETİRİSİ GARANTİSİ NE ANLAMA GELİYOR?

DİBS getiri olarak gerçek kişilere satışı yapılan ve belirlinin kriter ve ölçütlere göre de getirisi olan önemli getiri yaratıcı enstrümanlardandır.

-FİNANSAL PİYASALARIN GES'TEN BEKLENTİSİ NEDİR?

Finansal piyasaların beklentisi daha çok enflasyona dayalı bir enstrüman olarak öngörülüyor.

Bu tür bir gelire endeksli DİBS diye kısaca özetlediğimiz "Devlet İç Borçlanma Senetleri" şeklindeki bir enstrumanın getirileri finansal piyasalarca takip edilecek.

-UYGULAMANIN AYRINTILARI NE ZAMAN NETLEŞECEK?

Uygulamanan detayları ve düzenleme 15 Haziran'da netleşecek.

-UYGULAMANIN TÜRK EKONOMİSİNE ETKİSİ NE OLACAK?

Uygulamanını ekonomiye etkisini detayların açıklandığı tarih olan 15 Haziran'da göreceğiz. Dolarizasyona karşı TL'nin korunmasına destek olmasını beklentisi taşınıyor.

-UYGULAMANIN KUR BASKISINA ETKİSİ OLACAK MI?

Kur korumalı mevduat hesabı, kurun önünde bir takoz etkisi yarattı. GES'in de kur önünde Liralaşmaya etkisi olması bekleniyor.

-UYGULAMANIN RİSKİ NEDİR?

Enflasyona karşı korumalı olan bir yatırımdan daha az riskli bir yatırım aracıdır. Hazineye de minimum bir risk ortaya koyar. Aktarılacak gelir de güvenli bir limandır.

ÖRNEK HESAPLAMA

GES uygulamasında 100 liranızı hesaba yatırıp, bir yılda yıllık enflasyon kadar olan yüzde 70 (Bu rakam netleşmedi) gelir elde ediyorsunuz ve bunu 3'er aylık vadelerle alıyorsunuz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137