Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 17-18 Nisan 2019 tarihinde “İç Sulardaki Ticari Su Ürünleri Avcılığına Esas Stok Tahmin Metodları ve İç Su Balıkları Tür Tayini'' konulu bir hizmet içi eğitimi düzenlendi.

Eğitime sorumluluk sahaları olan 21 ilden konu ile ilgili teknik personeller katıldı. İki gün boyunca devam edecek eğitimde tür tayini, stok tahmininin önemini ve stok tahmininde kullanılan metotlar hakkında teorik ve uygulamalı çalışmalar yapılacak.

Eğitim programının açılışında konuşan Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay, “Özellikle yüzey alanı küçük olan rezervuarlarda balık populasyonlarının avcılık baskısından çok etkilendiğini ve önlem alınmazsa av veremeyecek seviyeye geldiğinden bahsederek sürdürülebilir bir balıkçılık için avcılık düzenlemelerinin çok iyi planlanması gerektiğini söyledi. Enstitü Müdürlüğünce bugüne kadar Hazar Gölü/Sivrice, Uzunçayır Baraj Gölü, Keban Baraj Gölü’nde Kerevit, Nazik Gölü ve Erçek Gölü’nde stok tahmini çalışmalarının yapıldığını ve 2018 yılında da Tatar Baraj Gölü’nde stok tahmin çalışmalarına başlandığını söyledi.

Populasyon büyüklüğünün tahmini için çeşitli yöntemler kullanıldığını da belirten Özbay, bu eğitimde Enstitü Müdürlüğü araştırmacıları tarafından populasyon büyüklüğünün tahmin edilmesinde çoklu markalama yöntemlerinden olan “Schnabel Metodu” ve “Uzatma ağlarıyla avcılık yöntemi ile stok yöntemi” konuları hakkında eğitim verileceğini belirtti.