Sular Çekilince Tarihi Kaleye 30 Yıl Sonra İlk Kez Yürüyerek Gidildi 

Tunceli’nin Pertek ilçesinde Keban Baraj Gölü içinde bulunan Urartular döneminden kalma tarihi Pertek Kalesine, suların çekilmesiyle birlikte 30 yıl sonra ilk kez yürüyerek gidildi.

Sular Çekilince Tarihi Kaleye 30 Yıl Sonra İlk Kez Yürüyerek Gidildi 

Tunceli’nin Pertek ilçesinde bulunan Pertek Kalesi, 1974 yılında Keban Baraj Gölü’nün su tutmasıyla birlikte gölün ortasında kaldı. Elazığ’la ulaşımı sağlayan yolun da sular altında kalmasıyla o tarihten sonra kaleye ancak feribot ve teknelerle gidilebiliyordu. Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle baraj suları çekilince eski yol 30 yıl sonra yeniden ortaya çıktı. Bunu fırsat bilen doğaseverler de tarihi kaleye yürüyüş düzenledi.

KARATAŞ: ÖNCELERİ BARAJDAN DOLAYI YÜRÜYEREK GELME ŞANSI YOKTU

Kaleye yürüyerek gitmelerinin kendisini mutlu ettiğini dile getiren Özge Karataş, “Önceleri barajdan dolayı yürüyerek gelme şansı yoktu. Ancak feribottan izliyorduk. Yürüyerek gelmek bizim için ilk oldu” dedi.

YANMAZ: BURAYI ANCAK FERİBOTTAN, UZAKTAN GÖREBİLİYORDUK

Munzur Gezi 62’nin organizatörü Hıdır Yanmaz, 25-30 yılda bir meydana gelen doğa olayıyla karşı karşıya olduklarını ifade ederek, “Daha önce burayı ancak feribottan, uzaktan görebiliyorduk. Ancak yakın zamanda suların çekilmesiyle oluşan bir doğa olayı gördük. Çok memnun kaldık. Bu olaya tanıklık etmek için Munzur 62 Gezi Gurubu olarak buraya bir gezi düzenledik. Gelen arkadaşlarımız buna ilk defa şahitlik edecekler. Ve uzun yıllar sonra bu olayı hatırlayacaklar. Güzel bir gezi. Hava güzel kar da az. Kalabalık bir grupla geldik, geziyoruz” diye konuştu.

YOLGA: DIŞARIDAN BİNLERCE, YÜZ BİNLERCE İNSAN GELİYOR

Kaleye 20 yıl kadar önce de yürüyerek gittiğini ifade eden Mehmet Zülfü Yolga, “Suyun indiği zaman, eksildiği zaman yürüyerek gelinebiliyor. Eskiden zaten buranın karayolları bağlantısı vardı. 1974’den sonra baraj nedeniyle o ortadan kalktı. Onun getirdiği büyük bir ulaşım sorunu var. Feribotlarda yazın dışarıdan binlerce, yüz binlerce insan geliyor. Şu anda nüfus 90 binin altında. Bir buçuk milyon Tuncelili de dünyanın çeşitli yerlerinde yaşıyor. Bunlar yazları geliyor. Büyük kuyruklar oluşuyor. Saatlerce beklediğimiz geçiş kuyrukları oluyor. Öyle bir problemden de bahsetmek lazım. Bu suyun getirdiği öyle bir zorluk da var. Enerji olarak belki ülkeye faydası var bize de yolumuzu, suyumuzu alan bir yüzü var” şeklinde konuştu.

ONAY: BURADA OLUP BURADAN FERİBOTU İZLEMEK DAHA GÜZEL

Kaleye yürüyerek gelmenin kültür, doğa ve tarihi sevenler için büyük fırsat olduğunu kaydeden Murat Onay ise “Çünkü her zaman karayolu ile yürünerek gelinmez. Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle suların düşmesinden dolayı yürüyerek çok rahat gelinebiliyor. Her sene feribotla gelip gidiyorduk. Uzaktan bakıyorduk. Uzaktan güzel görünüyor ama burada olup buradan feribotu izlemek daha güzel. Hem doğa hem kültür açısından burada Urartular zamanından kalan kalıntılara kültürler eklenerek günümüze kadar gelmiştir. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum. Çok güzel bir yer” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
işin açıklaması
işin açıklaması - 2 yıl Önce

türkiye doğalgaz depoları komple boşalmış elektrik sudan karşılanıyor. üstüne bide kar yağınca barajı devlet iyice boşaltıp kar suyu ile ilk baharın tekrar dolmasını bekliyor. yazın en kurak döneminde bile normalında su bu kadar düşmez yoksa.. tam baraj yapmalık bir fırsat . dikkeceksin bir ayda hemen ayakları gerisi çorap söküğü gibi gelirdi de. yapmaz bizim devletimiz elazığ zaten her türlü olunu veriyor yapsa da yapmasa da tunceli de vermiyor yapsa da yapmasa da . belki trabzonlular yaptır(karadenize giden en kestirme yol olduğu için)
kısacası bu dönemde suyu boşaltmaları mantıklı hamle ancak doğal gaz sıkıntısı yaşadığımızda çok açık belli ülke olarak. 3 gün ülke geneli tüm sanayi sitelerine kilit vurulması da bu yüzdendi. doğal gaz olmadığı için yeterli gaz verilemiyor gaz santraeri yeterli gaz üretemiyor diye..

doğru
doğru @işin açıklaması - 2 yıl Önce

doğru diyor elektrik ve gaz çat diye kesildi sanayilerde iş yerlerinde falan . ciddi gaz sorunu var ülkede devlet iranın parasını ödeyemediği için iran gazı kesti diyorlar . bakalım açılır çözülür inşAllah

Mehmet yılmaz
Mehmet yılmaz - 2 yıl Önce

1.5 milyon Tunceliili mi dediniz? Lan ne ettiniz ölüleri de mi saydiniz bu kadar sallama olur mu. Biraz daha zorlasa İstanbul nüfusuna denk diyecek...

Herkez köyüne
Herkez köyüne @Mehmet yılmaz - 2 yıl Önce

Bir buçuk milyon tuncelilinin hepsi elazığda malesef . Keşke herkes memleketine geri gönderilse Elazığa mert yigit sözünün eri gerçek elaziğlılar geri dönse

SIRADAKİ HABER

banner137