Tarımsal Nüfus gençleşiyor” projesi kapsamında Sün köyünde asma yetiştiriciliği kursuna katılan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi. Asma yetiştiriciliği kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi.

Sün Köyü Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Hikmet Çınar

İŞKUR ve ziraat odalarının birlikte gerçekleştirdiği ‘’tarımsal nüfus gençleşiyor programı kapsamın da asma yetiştiriciliği törenine hoş geldiniz. İşsizliğin ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına ,köylerden kentlere göçün durdurulmasına, çiftçimizin yaşam standartlarını yükseltmede ve gelir düzeyini artırıp ilimizin ve ülkemizin gelir kaynağı olacak öküz gözü üzümümüzün hak ettiği değeri almasın da önemli katkılar ve projeler sağlayan siz değerli halkımıza şükranlarımı sunuyorum. Devletimiz vatandaşlara balık yemeği değil balık tutmayı da öğretiyor. Bu çerçevede ilimizde uygulanan 2017 yılı tarımsal nüfüs gençleşiyor programı kapsamın da asma yetiştiriciliği projelerinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Hikmet Çınar Köy ve Dernek hakkın da bilgiler verdi’’ 20 bin dönümlük tarıma el verişli  topraklara sahip uzun süredir gerçekleştirilemeyen kuzova sulama projesinin yapılamadığı bölgede büyük bir köydür. 5 mahalleden oluşuyor 350 hanelik köyümüz de yaz ayların da nüfusumuz 1500 kışın ise 200 düşüyor okuma oranı yüksek çoğunluk üniversite mezunudur. Telefon hizmetleri mevcuttur. Genelde arpa buğday ekilmekteydi gölettin yapılması ile birlikte sebzede ekilmeye başlanıldı. En önemli gelir kaynağı olan üzüm hal hak ettiği değeri görmemektedir. Sizlerin desteği ve teşviki ile üzümlerin hak ettiği noktaya geleceğine  ve ilimiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum ‘’ dedi.

Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Yıbay Çelik

Elazığ üzüm üreticileri birliği olarak şuan da sorunlarımız çok ben sorunlara çok fazla girmeden neler yapabiliriz onu konuşmak istiyorum. Aslın da hep atlanan  bir konu vardır bağlarımız da 3. Üzüm vardır o üzümün adı biraz  geriye düşmüştür. Bu üzümümüzün adı köse tevek dediğimiz üzümdür. Bağlarımız da aslın da öküz üzümünüzün mutasyona uğramış desenlerde o ayrı bir türdür. Türkiye’nin tüm şarap fabrikalılarına Elâzığ üzüm verir. Pestil, orcik  30 bin civarında dir. Bu bizim için bir nimettir. Biz bu nimeti alabildiğine değerlendirmek zorundayız ana amaçlardan biri bağları yüksek kaliteye dönüştürmektir.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir

Ben sizlerden biriyim benim gençlik yılarım sün köyün de geçti. Biz TZOP olarak tarım bakanlığı ile birlikte tarımın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Bakanlıklarımız ile protokollerimiz var özellikle bayanlar adına çalışıyoruz. Bizim bölgelerde  tarım amatörce yapılmaktadır. Bağcılık ile mükemmel torağa sahip SÜN köyü üzümü tadılmasını tavsiye ediyorum dedi.

Cumhuriyet Eski Savcısı Nurettin Özen

Bu köyde ilk olarak yüksek tahsil yapmış bir insan olmaktan gurur duyuyorum dedi.

Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Abdullah Balcı

‘’Elazığ da tarım gençleşiyor projesi kapsamın da tarım il müdürlüğü ve sün köyü dernek başkanımız ile yürüttüğümüz projede kursiyerlerimize belgelerimizi  taktim etmeye geldik. Öncelik ile sün köyü halkına sıcak karşılamaların dan dolayı teşekkür ediyorum. 192 saat eğitim alıp 18 kişi bu çalışmayı tamamladılar. Biz de İŞKUR olarak cep harçlıklarını verdik. Bu çalışmalar da başarılar diliyorum. Sertifika olan kardeşlerimizi iş verenler buluşturacağız’’ dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan

‘’Bu güzel köyde güzel ortam da bizleri ağırlayan bayan kardeşlerime teşekkür ederek başlıyorum. İçin de bulunduğumuz sün köyü asma yetiştiriciliği kursuna 17 tane bi de fahri üye 18 üye ile kursu yaptık ve gerçekleştirdik. Bayan ve erkek kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Çünkü  biz bazen kursiyer bulmakta zorlanıyoruz bu sefer hiçbir şekil de sıkıntı yasamadık. Bilinçli bir köy  biz de bu köyde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Biz bu eğitimleri verirken sadece kurs verdik anlamın da vermek istemiyoruz bizim geleneksel olarak alışkan olduğumuz teknikler var bu teknikler yanlış uygulanıyor. Bu yanlış uygulamalardan dolayı emeğimiz boşa çıkıyor bu eğitimler ile birlikte yanlış uygulamalardan vazgeçeceğiz   daha fazla gelir getiren uygulamalar yapacağız ‘’dedi.