Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Düzenlenecek

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alkollü olarak araç kullanımı nedeni ile Emniyet Müdürlüğü birimlerince ehliyetlerine el konulan sürücülere yönelik Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) düzenlenecektir.

Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Düzenlenecek

Sağlık Müdürlüğü , Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Birimi tarafından alkollü araç kullanımı nedeniyle ikinci defa ehliyetlerine el konulan sürücülere yönelik düzenlenen eğitim, 12 Ekim – 2 Kasım 2018 tarihleri arasında İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Merkez Toplum Sağlığı Merkezi’nde yapılacaktır.

Eğitime katılmak isteyen sürücülerin SÜDGE Bilgilendirme Metni’nde belirtilen başvuru evraklarını tamamlayarak en geç 11 Ekim 2018 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca eğitime katılma koşulları ve istenilen belgeler hakkındaki bilgilendirme, müdürlüğümüz resmi WEB sayfası başta olmak üzere diğer sosyal medya hesaplarından duyuru şeklinde yayınlandığı gibi Müdürlüğümüze bağlı Harput yolunda bulunan Toplum Sağlığı Merkezi’nde bulunan Tütün ve Madde bağımlılığı ile Mücadele Birimi’nden de temin edilebilmektedir.

Bilindiği üzere SÜDGE programı, 14.09.2004 tarih ve 25583 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği kapsamında alkollü iken araç kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve davranışların değiştirilmesi ve alkollü araç kullanmama yaklaşımının sağlanması amacıyla düzenlenmektedir. Eğitim programı öncesinde katılımcılar; psikolojik, fiziksel ve psikiyatrik muayene ve testlere tabi tutulacak ve bu muayene sonucunda eğitime alınmaktadırlar. Bu eğitime iki kez alkollü araç kullanmaktan dolayı hakkında işlem yapılan ve ehliyetlerine el konan sürücülerin, belgelerini geri alabilmeleri için, el konulma tarihinden itibaren 12 ay içinde SÜDGE programına başvurmaları ve programı başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.

SÜDGE BAŞVURU VE BİLGİLENDİRME

1. SÜDGE, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48.Maddesinin 4785 sayılı Kanunla değişik beşinci fıkrasına “Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır” ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesine “Bakanlık, kanunla yerine getirmekle yükümlü olduğu hizmetleri tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge ve diğer idari metinlerle düzenlemekle görevli ve yetkilidir” dayanılarak hazırlanan; 14.09.2004 tarih ve 25583 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği gereğidir.

2. İlgili Kanun ve Sürücü Davranışları Geliştirme Yönetmeliği gereği ehliyeti ikinci kez 2 yıllığına geri alınanlar başvurabilir.

3. SÜDGE’nin amacı, katılımcılara alkolün vücuttaki etkisi ile alkollü araç kullanmanın risklerini öğretmek ve farkındalık yaratmak, alkollü iken araç kullanmama konusunda tutum ve davranış değişikliği kazandırmaktır.

4. Sürücülerin, sürücü belgesinin geri alındığı tarihten itibaren 12 ay içerisinde sürücü davranışlarını geliştirme eğitim merkezine müracaatları zorunludur.

5. Eğitim grupları, Müdürlük tarafından, gerekli belgeleri tamamlayarak kayıt yaptıran başvuru sayısı dikkate alınarak, açılacak eğitim programı tarihleri belirlenir ve başvuru sahibine hangi tarihte eğitime alınacağı bildirilir.

6. Başlama tarihi, gerekli hallerde kayıt esnasında vermiş olduğunuz telefon numarasına da bildirilir.

7. Eğitim Programı; psikiyatri uzmanı tarafından yapılan ilk görüşme, 4 haftalık eğitim ve psikiyatri uzmanı tarafından yapılan izleme değerlendirme görüşmesi şeklinde 3 bölümden oluşmaktadır. 4 haftalık eğitim haftada 1 gün, hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında uygulanır. Eğitim sonunda yapılan sınav sonucunda başarılı olanlar izleme değerlendirmeye alınırlar.

8. Eğitim programına yukarıda belirtilen Yönetmelik gereğince; “Eğitim programına kesintisiz devam edilmesi şarttır. Devamsızlık yapan sürücülerin eğitimleri geçersiz sayılarak bir sonraki eğitim programına dâhil edilir ve eğitime baştan başlar. Bu nedenle tüm derslere, uygulamalara ve kontrollere katılmak mecburidir.

9. Eğitim değerlendirmesinde, sürücünün derslere aktif katılımı, derslerdeki tutum ve davranışları, verilen ödevleri yerine getirmeleri, yazılı sınav puanı ve eğitimcilerin sürücüler hakkındaki görüşleri kullanılacaktır. İzleme değerlendirme görüşmesinden sonra başarılı olan katılımcılara SÜDGE’yi tamamladığına dair belge verilecektir.

10. Eğitimin başlangıç süresinden itibaren 20’nci dakikadan sonra katılımcı derse alınmaz ve devamsız sayılır. Devamsızlık için herhangi bir mazeret (hastalık, trafik, rapor, vb.) kabul edilmemektedir.

11. Derslerde devamlılığı takip etmek için düzenlenen imza çizelgesi düzenli olarak imzalanmalıdır. Gerekli durumlarda ilgililere ibraz etmek amacıyla katılımcının nüfus cüzdanı ve benzeri/resmi makamlarca verilmiş kimlik belgesini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

12. Derslere alkolsüz gelmek esastır. Derslere alkollü olarak geldiği tespit edilen kişinin durumu raporla belgelenir, sürücü derse alınmaz ve AMATEM’e sevk edilir.

13. Derslerde gizlilik ilkesine uyulacaktır. Katılımcıların kimlik ve kişilik bilgileri gizli tutulacaktır.

14. Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi’ne kayıt yaptırmak için;

a) Emniyetten SÜDGE’ye katılacağına dair yazı, geri alma tutanağı

b) 3 adet fotoğraf

c) Dilekçe

d) Nüfus Cüzdan Fotokopisi

e) Eğitim ücreti 1150 TL yatırdığına dair makbuz (2018 Yılı Fiyat Tarifeleri ve Analiz Bilgileri Rehberi’ne göre) (Makbuzda AD SOYAD- T.C. Kimlik Numarası ve SÜDGE yazmalı)

15. Başvuru işlemleri ile sürücü davranışları geliştirme belgesinin teslim alma işlemleri şahsın kendisinin olması gerekmektedir. Kendisi olmadığı takdirde noterden vekâlet verilen şahıslarca yürütülebilir.

16. Ücret, Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi (SÜDGE) Ücreti adı altında ZİRAAT BANKASI-MERKEZ ŞUBESİ, TR20 000 1000 186 347 065 64 5001 hesabına yatırılacaktır

BİLGİ İÇİN İLETİŞİM : TLF : 0 (424) 238 40 86 Dahili: 5188

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137