Beyoğlu Belediyesi’nin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için düzenlediği Beyoğlu Milli Teknoloji Buluşmaları etkinliğinde önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin havacılık tarihi ve uzay çalışmaları konusundaki durumu hakkında konuştu.

Türkiye'nin ilk yerli uçağını üreten kişi: Nuri Demirağ

Nuri Demirağ'ın, Vecihi Hürkuş'un çalışmaları yok edilmemiş olsaydı Türkiye’nin havacılık alanında bambaşka bir noktada olacağını dile getiren Bayraktar, "Nuri Demirağ dünyada havacılık daha yeni doğarken atılımlar yapıyor. Vecihi Hürkuş'tan o dönem dünyada hiç kimseden istenmeyen sertifikalar istiyorlar. Türkiye, eğer bu çalışmalar günümüze kadar uzatılacak olsaydı dünyadaki ilk 3 uzay gücünden biri olabilecekken, maalesef bu alanda geri kalmış oluyor." dedi.

Teknolojide zaman zaman kırılma noktaları olduğunu dile getiren Bayraktar, “İnsanoğlu sesin birkaç katında uçan uçaklar yapmayı ve uzaya çıkmayı başardı. Bütün bunlar 1900'lerin başında çıkan havacılık dalgasıyla mümkün oldu. Bu dalgayı kaçırdıysanız hep geride kalacaksınız diyemeyiz. Teknolojide kırılma anları kaçırılsa bile, yeni trendler, paradigma ve bakış açıları geliyor. Bu durum geçmişteki yatırımları ve birikimi atıl durumda bırakabiliyor…”şeklinde konuştu.

Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri: Vecihi Hürkuş

Kısa süre önceye kadar Türkiye’nin savunma ihtiyacının %85’ini yurt dışından karşıladığını, şimdi ise yurt dışına teknoloji ihraç eder hale geldiğini dile getiren Bayraktar, “Kendi sınıfında 12 metre genişliğinde dünyanın en iyi insansız hava aracını yaptık. Zeytindalı Harekatı'nda silahlı insansız hava araçları kullanıldı. Daha öncesinde insansız hava araçları kullanılıyordu. Roketsan'ın bu araçlara uygun akıllı mühimmatı yapmasıyla beraber bu teknolojiye geçmiş olduk. Özellikle zorlu meteorolojik şartların olduğu Afrin operasyonunda aktif şekilde görev aldı.” diyerek havacılık alanında yeniden yükselişte olduğumuzun altını çizdi.