Tarihi Cami İlgi Bekliyor

Merkeze Bağlı Yenikonak (Mesti) köyünde halen ibadete açık olan 320 yılık tarihi cami, varlığını koruyor. Fakat caminin restorasyona ihtiyacı var.

Tarihi Cami İlgi Bekliyor

Merkeze bağlı Yenikonak (Mesti) köyünde bulunan 320 yıllık olduğu kitabelerdeki yazılardan da anlaşılan cami, yıllara meydan okuyor.

1115 tarihinde yapılan 320 yıllık cami hala ibadete açık bir durumda..

Caminin bugünlere kadar dimdik ayakta durmasını sağlayanlar ise hayırseverlerin sürekli destek sunması..

ŞAHİN: YAPILIŞINI GÖRÜNCE ETKİLENDİM

Elazığlı iş adamı Erkut Şahin, bir vesile ile gittiği Yenikonak köyünde gördüğü tarihi cami ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Aslen bu köylü değilim fakat bir vesileyle bu köye geldim. Bu camide bir namaz kılmak nasip oldu. Bu caminin tarihini, yapılışını görünce etkilendim. Mevcut şuan ki dıştan halini görünce de biraz içim acıdı. Böyle bir tarihi binanın böyle plastiklerle kaplanmış olması gerçekten inciticiydi. Anadolu’ya Türkler 1071 de girmişler. 1072 de anında ilk tarih kayıtlarına göre cami yapılmış. Burası 1115, yaklaşık 44-45 yıl sonra Anadolu’ya Türklerin girişinden sonra yapılmış bir cami. Türkler Anadolu’ya girdiğinde ve İslam’la şeref olduktan sonra Anadolu’ya girdiklerinde ilk önce muhtelif yerlerde böylesi küçük İslam’ın ve Türklüğün mührü olan camiler yapmışlardır. Sonra da şehir merkezlerinde büyük ulu camiler yapmışlardır. Hangi şehre giderseniz gidin mutlaka bir ulu cami vardır. O ulu cami bu küçük camilerde gidip buralardan insanların gidip Cuma namazını kıldıkları büyük camilerdir. Bu camiler ama önemlidir çünkü birçok yerde yapılmıştır ve her biri birer mühürdür. Bu mühürlerin muhafaza edilmesi lazım, Bu cami zaman içerisinde tahrip olmuş, muhtemelen felaketler geçirmiş. Aslında olmayan şekilde yeniden imarlar yapılmış. Kalan şu kemerler gördüğünüz, dış duvarlar maalesef kerpiçle yapılmış, üstle ilgili tadilatlar yapılmış. Dış cephede sıkıntılar var, çerçeveler de aynı şekilde sıkıntılar oluşmuş. Buranın anıtlar kurulu veya vakıflar genel müdürlüğü ile organizeli bir şekilde aslına uygun yeniden imar edilip bu Anadolu’nun bağrında açan bu camilerin devamlılığı, aslına uygun şekilde restore edilmesi gerekir. Bunu da devletimizin kıymetli yetkililerinden talep ediyoruz istiyoruz gereğini yapmalarını rica ediyoruz” dedi.

Yıllara meydan okuyan tarihi caminin uzun yıllardan daha ayakta kalabilmesi için restorasyona ihtiyacı var.. 

YIKILAN OSMANLI DÖNEMİ CAMİLER

HACI İZZETPAŞA CAMİ: Hükümet konağı yanında

PALASLI İSMAİL PAŞA CAMİİ: Zabtiye kışlası önünde

HACI AHMED AĞA CAMİİ: Aşağı Meydan yakınında

KIŞLA CAMİİ: Kışla içinde

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2019, 17:38

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Necmettin BAKIR
Necmettin BAKIR - 4 yıl Önce

"Vakıflar Bölge Müdürlüğü" ve “Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü” ne başvuru yapılarak, bu tarihi caminin aslına uygun restore edilmesi için gerekli her türlü girişimde bulunulması önem arz etmektedir.

feyzi velipalaslı
feyzi velipalaslı - 4 yıl Önce

Tarihi camii ama bunun dış cephesi 2000 li yıllar, bu dış cepheden işe başlamalı, Tarihi camii tarihi yansıtmalı

SIRADAKİ HABER

banner137