Harput Gönül Sohbetlerinin bu haftaki konusu, “Tarihi Yapılarımızın Korunması ve Sandalcılar Sokağı”n yıkımı oldu.

BAĞCI: TARİH KÜLTÜR SEVERLERİNİ ÇOK CİDDİ OLARAK ÜZMÜŞTÜR

Harput Der başkanı Prof. Dr. Eyüp Bağcı, dernek olarak tarihi kültürel değerlerimizin korunması için çaba sarf ettiklerini söyleyerek, “Biz tarihi, kültürel ve biyolojik zenginliklerimizin korunması noktasında çok ciddi hassasiyet gösteren bir derneğiz. Biz yeri geldiği zaman Harput’taki mevcut varlıklı tarihi ve kültürel varlıklarımızla beraber Harput’un müştemilatı olan Hüseynik gibi Beyzade Efendi Konağı gibi yakın çevresindeki kültürel varlıklarla da ciddi ilgilenmek zorundayız. Son olan olay hem dernek olarak hem Hüseynik halkı olarak hem de ilimizdeki tarih kültür severlerini çok ciddi olarak üzmüştür. Hüseynik’ teki mevcut Sandalcılar Konağının yıkılmış olması ve de sebepsiz bir şekilde her hangi bir açıklama yapılmaksızın tarihi eser noktasında herkesin hem fikir olduğu yaşanan bir konak olmasında bir durum da olmasıyla beraber çok ciddi olarak kamu oyunu üzmüştür. Biz Harput Der olarak tarihi, kültürel ve biyolojik zenginliklerimizin korunması noktasında çok ciddi olarak emek sarf ediyoruz ve yetkililerden bununla ilgili olarak çok ciddi destek almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇAĞLAYAN HÜSEYNİK MAHALLESİ’NİN TARİH İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Toplantıya katılan Araştırmacı Yazar Sedat Çağlayan, Hüseynik Mahallesi’nin tarih ile ilgili bilgiler vererek, “Karaçor tarafından gelen yolcular oradaki ahali gelir Harput’a çıkmaz ve Hüseynik’ in çarşısında alış verişini yapar tekrar Hüseynik’ten eski bağ yolu dediğimiz mıntıkadan gelir adedin önünden salla karşı geçer”dedi.

ÇAĞLAYAN: 200 SENELİK BİR TARİH YER İLE YEKSAN OLDU

Çağlayan, Sandalcılar konağının sağlam olduğunu ifade ederek, “Hüseynikte ki konaklar hakikaten başlı başına birer sanat şah eseriydi fakat üzüldüğümüz iki gün evvel bir tarihi yok ettiler. Sandalcılar konağı denilen iç tarafı ve iç tarafı hakikaten tezyinatlı olan ve dış tarafında bir bir çatlak bir yarık veya herhangi bir yıkılma tehlikesi olmayan bir konak arka tarafı camiye bakan sokak kısmında bir bahçe duvarının çatlamasından dolayı komple konağı yok ettiler. Bir tarih öldü 200 senelik bir tarih yer ile yeksan oldu” diye kaydetti.