Turancılık akımının önde gelen temsilcilerinden fikir adamı Nihal Atsız, 1905'de İstanbul'da doğdu.

Atsız, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdikten sonra aynı bölümde Fuad Köprülü'nün asistanı oldu.

1931'de köycülük görüşünü savunan ilk dergilerden 'Atsız Mecmua'yı (17 sayı) çıkardı. Daha sonra bu dergideki Türkçü-Turancı yazılarından dolayı Malatya'ya sürüldü.

1952'ye kadar Anadolu ve İstanbul'daki okullarda aralıklı olarak öğretmenlik yaptı ve Süleymaniye Kütüphanesi Tasnif Komisyonu üyeliğinden emekli oldu.

İkinci Dünya savaşı yıllarında güçlenen Turancılık akımı içinde etkin ve hareketli bir yeri olan Atsız, daha önce de çıkardığı 'Orhun' dergisini 1943'de yeniden yayımlamaya başladı.

1944'deki Irkçılık-Turancılık davasında tutuklandı, ertesi yıl serbest bırakıldı. 1952'de 'Orhun' dergisini üçüncü kez, 1964'de de 'Ötüken' dergisini çıkardı.

1973'de bir yazısı nedeniyle hüküm giydi, ancak ertesi yıl sağlık durumu nedeniyle Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından affedildi. Nihal Atsız'ın şamancı-ırkçı ağırlıklı milliyetçiliği, Türkçülük akımı içinde egemen olamadı.

Bazı eserleri: 'Bozkurtların Ölümü', 'Bozkurtlar Diriliyor', 'Deli Kurt', 'Ruh Adam' (roman), 'Yolların Sonu' (şiir), 'Edirneli Nazmi', 'Türk Tarihi Üzerine Toplamalar', 'Türkler ve Osmanlı Sultanları Tarihi', 'Türk Edebiyatı Tarihi', 'Türk Ülküsü', 'Osmanlı Tarihine Ait Takvimler', 'Türk Tarihinde Meseleler', 'Kemalpaşaoğlu Birgili Mehmet Efendi', 'Ebussud ve Ali' (bibliyografya).

Oğluna vasiyeti

Şair ve denemeci Yağmur Atsız'ın babası olan Nihal Atsız'ın oğluna yazdığı vasiyeti tartışma yaratmış bir yazıdır.

"Yağmur, oğlum;

Bugün tam birbuçuk yaşındasın. Vasiyetnameyi bitirdim, kapatıyorum. Sana bir de resmimi yadigar olarak bırakıyorum. Ögütlerimi tut, iyi bir Türk ol! Komünizm bana düşman bir meslektir. Bunu iyi belle. Yahudiler bütün milletlerin gizli düşmanıdır. Ruslar, Çinliler, Acemler, Yunanlar tarihi düşmanlarımızdır. Bulgarlar, Almanlar, İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar, Araplar, Sırplar , Hırvatlar, İspanyollar, Portekizliler, Romenler yeni düşmanlarımızdır. Japonlar, Afganlar, Amerikalılar dış düşmanlarımızdır. Ermeniler, Kürtler, Zazalar, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlur, Lazlar, Gürcüler, Çeçenler, Çingeneler iç düşmanlarımızdır. Bu kadar çok düşmanla carpışmak için iyi hazırlanmalı. Tanrı yardımcı olsun."

Başka neler oldu:

1843: Verem ve kolera hastalıklarını keşfeden Alman doktor Robert Koch doğdu.

1930: Bank of the United States, ekonomik kriz nedeniyle kapılarını kapattı.

1936: İngiltere Kralı VIII. Edward, sevgilisi Madam Simpson uğruna tahtını terk etti.

1938: Sivas-Erzincan demiryolu açıldı.

1942: Çorum'da 5.9 büyüklüğündeki depremde 25 kişi öldü, 589 ev yıkıldı.

1951: Kurtuluş Savaşı komutanlarından Orgeneral Mustafa Muğlalı öldü.

1953: Hürriyet gazetesinin kurucusu Sedat Simavi İstanbul'da öldü.

1962: Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği kuruldu.

1967: Gazeteci ve siyaset adamı Asım Us İstanbul'da öldü.

1974: Oymabaskı sanatçısı Aliye Berger 71 yaşında öldü.

1978: İran'ın başkenti Tahran'da sabah toplu gösteriler düzenlendi. İsfahan'da 40 kişi öldürüldü, 60 kişi yaralandı.

1987: Sinema ve tiyatro sanatçısı Adile Naşit 57 yaşında öldü.

2007: Vakko'nun kurucusu iş adamı Vitali Hakko 94 yaşında İstanbul'da vefat etti.