TARİHTE BUGÜN: 6 ARALIK

Aziz Nicholaos ya da Noel Baba olarak da bilinen ve Demre'de yaşayan Aya Nikola 343 yılında 65 yaşında öldü.

Tüm dünyada Noel Baba adıyla tanınan, Avrupa'da çoğunlukla Santa Claus olarak bilinen Aya Nikola, Hıristiyanlığın ilk yıllarında Antalya'nın Kale ilçesine bağlı Demre beldesinde yaşamış bir din adamıdır.

Günümüz Noel Baba figürü ise, kızakla dolaşıp çocuklara hediyeler verdiği rivayet edilen çok eski bir kelt tanrısı ile Aya Nikola'nın karışımı üzerine, Coca Cola'nın 1931'de gerçekleştirdiği reklam kampanyasının harmanıdır.

Aya Nikola'nın ölüm günü tüm Hıristiyanlarca 6 Aralık olarak kabul edilir. Ancak bu tarihin kesin bir kaynağa dayandığı söylenemez.

Azizden bahseden en eski kaynaklar olan, altıncı yüzyıla ait 'Vita Sionitae' ile 'Vita de Stratelatis' adlı eserler de kesin tarih vermezler. Bu kaynaklarda sadece azizin doğum yerinin, Likya'nın en büyük limanı Patara olduğu geçer.

Noel Baba bugünkü kişiliğiyle, Kuzey Kutbu'ndaki Kahkaha Vadisi'nde yaşar. Küçük bir ülke olarak hayal edilebilecek bu vadide, yardımcıları, cinleri, perileri, eşi ve rengeyikleri ile birlikte yıl boyunca oyuncaklar üretir.

Yalnızca yılda bir kez, Kahkaha Vadisi'nden ayrılıp bir gece içinde dünyadaki tüm çocuklara hediyeler dağıtır. Kahkaha Vadisi'nde onlarca cin ve peri, yardımcılar ve görevli birçok kişi de yaşar. Bunlardan bazıları şunlardır...

Snowflake (Kar Tanesi): Noel Baba'nın yardımcılarından biri. Dünyaya kar yağmasını sağlar. Ayrıca görevleri arasında kendine mektup yazan tüm çocuklara Kuzey Kutbu'ndaki hava ile ilgili rapor verir.

Glitter (Cin): Cinler, Noel Baba'nın oyuncak yapmasına yardım eder ve oyuncakları Noel Baba'nın kızağına yükler. Bir kısmı daima Noel Baba'nın eşine mutfakta ve ev işlerinde yardımcı olur, diğerleri ise rengeyiklerine spor yaptırır.

Rudolph (Kırmızı Burunlu Rengeyiği): Noel Baba'nın en ünlü rengeyiğidir. Gerektiğinde diğer rengeyikleriyle birlikte Noel Baba'nın cinlerine yardım eder. Aynı zamanda Noel Baba'nın mektuplarını okumasına yardım eder, onları düzenler, çocukların istedikleri oyuncaklar hakkında bilgi verir. Diğer geyiklerin formda kalması için onları çalıştırır, bakımlarına dikkat eder.

Bayan Claus: Noel Baba'nın eşi ve en büyük yardımcısıdır. Çocukların kendine yazdığı mektupları cevaplar, onlara Noel Baba'ya nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgiler verir. Noel Baba'ya, yolculuk sırasında yolda yesin diye kurabiye ve pastalar pişirir, Noel Baba'nın kıyafetlerini yıkar, ütüler.

BAŞKA NELER OLDU:

1492: Kristof Kolomb altın araştırmaları yapmak için Santa Domingo Adası'na vardı.

1862: ABD Başkanı Abraham Lincoln, Minnesota'daki Sioux isyanına katılarak tutuklanan 303 kızılderiliden 39'unun asılmasına karar verdi, idamlar 26 aralıkta infaz edildi.

1877: Thomas Edison ilk ses kaydını yaptı.

1922: Mustafa Kemal, Ankara'da görüştüğü Hakimiyeti Milliye ve Yenigün gazetelerinin muhabirlerine, Halk Fırkası'nı kuracağını açıkladı.

1936: Çok sayıda şiiri bestelenen Şair Leyla Hanım (Saz) öldü.

1938: Fransa ve Almanya dostluk anlaşması imzaladı.

1940: Yunanistan, Arnavutluk'ta Premete kentini işgal etti.

1941: İngiltere, Romanya, Macaristan ve Finlandiya'ya savaş ilan etti.

1971: Hindistan, Pakistan'dan bağımsızlığını ilan eden Bangladeş Demokratik Cumhuriyeti'ni tanıdığını açıkladı.

1972: Yazar, gazeteci Adnan Veli Kanık 56 yaşında öldü.

1994: THY'nin Boeing 737 tipi uçağı Van'da düştü, 56 kişi öldü.