Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen toplantıda ilimizin tarım ve hayvancılık sektörlerinde istenilen üretim kapasitesine ulaşarak katma değeri yüksek ürünler üretmesi ve bu sektörlerde marka yaratılması için ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile istişare toplantısı yapıldı.

MEVCUT DURUM ANALİZİ YAPILDI

Elazığ TSO’nun ev sahipliğindeki toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, FKA Genel Sekreteri Vahap Yoğunlu, TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kenan Peker ile Prof. Dr. Naim Sağlam, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Karaca, Ticaret Borsası temsilcisi Adem Akbulut, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden ziraat mühendisleri, sektörde yer alan üreticiler, Elazığ TSO Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Elazığ TSO Proje ve Yatırım Birim Sorumlusu Osman Seçkin katıldı.

Toplantıda Elazığ’ın tarım ve hayvancılık sektörlerindeki mevcut durumu ile ilgili olarak söz alan konuşmacılar ilgili sektörlerde ilin ciddi bir potansiyeli olduğu fikrinde birleşerek bu alanlara yönelik olarak yatırım yapılmasının doğru bir yaklaşım olduğunu ifade ettiler.

ARSLAN: BU SORUNLARIN TEMELİNDE ONLARCA FAKTÖR VAR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ ekonomi ve sanayisinin temel taşının tarım ve hayvancılık sektörleri olduğunu ifade etti. Arslan değerlendirmesinde, “Bugün ilimiz ekonomisinin temelini tarım ve hayvancılık sektörleri oluşturmaktadır. Ancak bu iki önemli sektöre baktığımızda önemini her geçen gün yitirdiğini ve bu alanların il ekonomisinden yavaş yavaş çekilmekte olduğunu görmekteyiz. Bunun elbette bir ya da birkaç nedeni yok. Bu sorunların temelinde onlarca faktör var. Biz bugün sektörde yer alan neredeyse tüm tarafların bir araya gelmesiyle ilimiz ekonomi ve sanayisi içinde tarım ve hayvancılığı nasıl zirveye doğru yükseltebiliriz hususunu değerlendirmek istiyoruz. Bunun içinde öncelikli olarak neyi üretelim ve pazarlayalım sorusundan başlamak istiyorum”dedi.

ARSLAN: ÖNEMLİ BİR TECRÜBEYE SAHİP BİR ŞEHİRDİR

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, “İlimizin çok önemli yerel ürünler potansiyeli ve tarihi süreç içerisinde birikimi söz konusu. Ancak, paketlemeden pazarlamaya, markalaşmadan standartlara uygun üretime kadar çok önemli bir boşluk ve sahipsizlik söz konusu. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz bu konuda Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün önemli çalışmaları, raporları ve uzmanlaşmış bir kadrosu var. Bununla birlikte 10 yıla yakın birikimi ile TKDK ve FKA bu şehirde hizmet veriyor. Keza Fırat Üniversitemizin Su Ürünleri Fakültesi, Veteriner Fakültesi ve Sayın Kenan Peker Hocamız gibi bu alanlarda çok önemli çalışmaları olan bilim adamlarımız var. Sektörde ikinci üçüncü kuşak Odamız üyeleri ve STK temsilcileri bulunmakta. Kısaca Elazığ Tarım ve Hayvancılık sektörlerinde önemli bir tecrübeye sahip bir şehirdir. Tüm bunlarla birlikte, son 10-15 yıllık zaman dilimi içerisinde Ekonomi Kurultayı, Kalkınma Kurultayı, Kümelenme Çalışmaları ve Sektörel Analizler ile SWOT Analiz çalışmaları yapılmış onlarca değerli çalışmanın çıktıları var. Bu önemli birikim ve tecrübeleri doğru yönlendirmeler ve öncülük ederek eyleme dönüştürmek istiyoruz. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak on-line pazarlama noktasında gerekli tüm çalışmalarımızı yapmış ve şirket kuruluşumuzla ilgili müracaatımızı ilgili bakanlığa sunmuş bulunmaktayız. 2019 yılının ikinci yarısı itibarı ile Elazığ TSO tarafından kurulan ve işletilecek olan bu sistem üzerinden ilimiz ürünlerini Türkiye ve dünya pazarına açmak istiyoruz. Ben bu düşüncelerle katılımınız ve çok önemli destekleriniz için teşekkür ediyor, toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye kaydetti.

SORUNLARIN TESPİT EDİLDİ

Toplantıya katılan kurum müdürü ve temsilcileri ile sektörde yer alan üreticilerin üzerinde hem fikir oldukları hususlar madde madde tespit edildi. Buna göre;

* Sulu tarıma geçilmesi için sulama sorunun bir an evvel çözülmesi

* Arazi toplulaştırmalarının tamamlanması

* Sektörde yer alan insan gücünün gençleştirilmesi ve kentten köye göçün özendirilmesi

* Kapama meyve bahçelerine ihtiyaç olduğu

* Sektörde tedarik anlamında sorun yaşandığı

* Özellikle süt üretiminde yeniden politikaların oluşturulası gerektiği

* Kooperatifleşmenin mutlaka sağlanması

* Uygulama için pilot köyler tespit edilmesi

* Sektörde çalışma ve yatırım yapılacak alanlarla ilgili öncelikli konuların tespit edilmesi

* Devlet desteklerinin yeniden revize edilmesi için rapor oluşturulası

* Tarım ve Hayvancılıkla ilgili olarak kısa vadeli eylem planı oluşturulması

* Besi OSB hususunun yeniden değerlendirilmesi

* Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için alınabilecek tedbirler

* Elazığ ilini tek bir işletme gibi düşünüp bitki desenlerinin tespit edilerek uygulanması

* Köy-Kent modelinin Elazığ özelinde yeniden değerlendirilmesi

* TKDK’nın inşaat ve makineye yönelik olan desteklerinin canlı hayvana sağlanması çalışması

* Biyo Sektörlere yönelik Eylem Planı oluşturulması ve AB projelerine başvurulması

* Elazığ İhtisas Seracılık Bölgesi kurulması

* Sektörde markalaşma, paketleme, pazarlama ve satış sorunlarının çözümü

* Hazineye ait arazilerin tespit edilerek tarım ve hayvancılık için yatırımcılara tahsisinin sağlanması

* Hazineye ait tarım amaçlı kullanılacak arazilerin toprak analizlerinin yapılarak ürün deseni yada yetiştirilecek ağaç çeşitlerinin belirlenmesi

* Tarım ve Hayvancılık alanında daha önce yapılmış çalışmaların çıktılarından istifade edilmesi.

ÇALIŞMA KOMİSYONU OLUŞTURULDU

Toplantıda, Katılımcıların değerlendirmesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 8 ana sektörde oluşturulan eylem planı çerçevesinde Elazığ TSO sekretaryasında kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı bir çalışma grubu oluşturulması ve çalışmaların hızlandırılması karalaştırıldı.