Elazığ’ı bölgenin yalıtım üssü haline getirmek için gerçekleştirilen çalışmalar emin adımlarla devam ediyor.

Elazığ OSB’de 90 bin metrekare arazi üzerinde 25 bin metrekarelik kapalı alanda kurulacak olan ve bölgede ilk ve tek olma özelliğini bünyesinde barındıracak olan taş yünü tesisinin 2020 yılının ikinci yarısında faaliyete girmesi bekleniyor.

İlk etapta yıllık 40 bin tonluk bir üretim hedeflenen tesisin ilerleyen süreçte yıllık 100 bin tonluk bir üretime ulaştırılması hedefleniyor.

Enerji tüketiminin her geçen gün giderek arttığı günümüzde taş yünü hem enerji tasarrufu hem de güvenlik açısından önemli bir yere sahip

Aynı zamanda  istihdama büyük katkı sağlayacak olan taş yünü üretim tesisinin lansman toplantısı gerçekleştirildi.

Türkiye'nin taş yünü ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayacak ve 200 kişiye istihdam sağlayacak olan Entegre Üretim Tesisi, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacağı ve önümüzdeki yıl hizmete başlayacağı yapılan lansmanla açıklandı.

Elazığ’ı bölgenin ‘Yalıtım Üssü’ haline getirecek 'Taş Yünü Entegre Üretim Tesisi’nin lansman toplantısı gerçekleşti. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Konferans Salonu’nda düzenlenen lansman toplantısı, tesisin tanıtımıyla başladı.

AKDAĞ: 5 KITADA TOPLAMDA 50 ÜLKEYE İHRACAT YAPAR DURUMA GELMİŞTİR

Akdağ Şirketler Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Muhammed Ali Akdağ, “Bölgemizi entegre tesisi yapacak olan entegre taş yünü üretim tesisi tanıtım toplantımıza teşriflerinizden dolayı yönetim kurulumuz adına hepinize en derin şükranlarımı sunuyorum. 1988 yılında sentetik çuval üretimi yapmak üzere kurulan Akdağ Sentetik ile başlayan sanayi yatırımlarımız 2005 yılında mermer ve madencilik alanında faaliyet göstermek üzere kurulan Akdağ Mermer ile devam etmiş ve söz konusu şirketlerimiz ülkemizin üretim, istihdam ve ihracatına önemli katkılar sunarak 5 kıtada toplamda 50 ülkeye ihracat yapar duruma gelmiştir. Firmamız ülkemize ve bölgemiz ekonomisine büyük katma değer sağlayacağını düşündüğümüz yüzde 100 doğal ve ham maddesi şehrimizde mevcut olan entegre taş yünü üretim tesisi kararını almıştır. Yapılacak olan tesiste makine ve tüm otomasyon mühendisliği Avrupa menşeili olup en son ve ileri teknolojiyi kullanacak şekilde projelendirilmiştir” ifadelerini kullandı.

AKDAĞ: DİREK OLARAK 200 KİŞİYE DOLAYLI OLARAK DA 600 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAKTIR

Muhammed Ali Akdağ, “Endüstri 4.0 akıllı fabrika modeliyle kurulacak fabrika kendi ihtiyacı olan elektriği kendisi üreteceği gibi yine proseste ihtiyaç duyacağı diğer katkı maddeleri ve yardımcı malzemelerin de üretimini kendi bünyesinde yapacaktır. 90 bin metrekare arazi üzerinde 25 bin metrekaresi alanda yapılacak birinci aşamalık üretimle 2020 yılı Eylül ayında devreye girecek tesiste birinci aşamada 40 bin ton / yıl ikinci aşamada yapılacak yatırım ile 80 bin ton / yıl üçüncü ve son aşamada yapılacak ilave yatırımda tesisimiz toplamda 100 bin ton / yıl taş yünü üretim kapasitesiyle tüm ürün gamlarında üretim yapabilecek kapasiteye ulaşacaktır inşallah. Tamamlanması ile bölgenin taş yünü ihtiyacının yüzde 80’ini, ülkemizin ise yüzde 25’ini yüzde yüz milli sermaye ile yapılacak olan bu sermaye ile karşılanması hedeflenmektedir. Bu yatırımımız ile tüm yatırım aşamaları tamamlandığında direk olarak 200 kişiye dolaylı olarak da 600 kişiye istihdam sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

ÖZTÜRK: ENERJİ KONUSUNDAKİ İHTİYACINI SAĞLAYACAK BİR YATIRIMIN TEMELLERİ BUGÜN ATILMIŞTIR

Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, “1987’de kurulan Elazığ Organize Sanayi yıllardır Elazığ’ın ekonomisinin güçlenmesi için yalnız tarımıyla değil, su ürünleriyle değil, ekonomik yapıda sanayileşme yönünde de ileri bir noktalara hedefe gitmesi konusunda ciddi mesafeler alınmıştır. Elazığ’daki paydaşlarla beraber yöneticilerle beraber, sivil toplum örgütleriyle beraber Elazığ Organize Sanayisi özelikle son 10 yılda ciddi aşamalar kaydetmiştir. Bugün Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nin geldiği noktadan bir tanesi ciddi bir yatırımcı arkadaşımız, yerel bir yatırımcı arkadaşımız. En önemli özelliği de bu. Akdağ şirketler grubunun bugün ciddi manada maliyetli olan ve ekonomik değeri yüksek olan ve ülkenin gerçekten ihtiyacı olan enerji konusundaki ihtiyacını sağlayacak bir yatırımın temelleri bugün atılmıştır” dedi.

ÖZTÜRK: CİDDİ YATIRIMCILAR VAR

Elazığ’ın bir özelliği de var, yalıtım konusunda ve yapı kimyasalları konusunda Elazığ bir kuluçka merkezi oldu. Türkiye’de artık bir yalıtım konusunda ve yapı kimyasalları konusunda Elazığ bir merkez haline geldi. Bu da ileriye doğru daha da ileri verimli teknolojik yatırımlar bu yatırımda olduğu gibi diğer firmalarımız da bunları gerçekleştireceklerdir. Son zamanlarda gerçekten organize sanayide ciddi büyüklüklerde yatırımlar geliyor. Bütün paydaşların katkılarıyla, çalışmalarıyla tekstil konusu olsun, başka konularda olsun ciddi yatırımcılar var. Bizim amacımız buraya daha çok yatırımcı kazandırmak. İkinci Organize Sanayi kuruldu. Elazığ’ın ufkunun ileriki dönemlerde daha verimli hale geleceği için bu OSB’nin ileriye dönük ikinci OSB’ye ihtiyacı vardı. Elazığ OSB gıpta edilecek bir organize sanayidir. Yatırımcıya her kapıyı sayın valimizle beraber açıyoruz. Kamu kurum müdürlüklerimiz her daim kapılarını açıyorlar. Elazığ’da sanayiciye hiçbir engel yok. Var ise çözülüyor. Bakanlık nezdinde çok ciddi iş birliğimiz var. O konuda da hiçbir engel tanınmıyor veyahut engeller çıkartılmıyor” diye konuştu.

TUNÇ: ÜRETİM YAPMAK, FABRİKA YAPMAK ÇOK KOLAY BİR ŞEY DEĞİL

Eski Devlet Bakanı Ahmet Cemil Tunç, “Bu gurubun kurucusu Sait Bey. İnsan hayal etmeden hiçbir şeyi gerçekleştiremez. Hayal çok önemli bir şey. Sait Bey hayalini gerçekleştirdi. Allah rahmet etsin. Sait Bey’in hangi şartlarda bu grubu, bu şirketleri kurduğunu bu duruma getirdiğini en yakın ben biliyorum. Hayal olmadan, aşk olmadan, o zorluklara, o güçlüklere katlanmak mümkün eğil. Bu sadece Sait Bey için değil herkes için böyledir. Türkiye’nin şartlarında üretim yapmak, fabrika yapmak çok kolay bir şey değil. Kolay yollardan para kazanma imkanı olduğu halde. Ama sanayicilerimiz her türlü fedakarlığı göze alarak ülkenin kalkınması, milletin refahı için elini değil sadece gövdesini de taşın altına koyarak Türkiye’nin sanayileşmesi, gelişmesi için çaba gösteriyorlar” ifadelerine yer verdi.

KALDIRIM: ELAZIĞ’IN VİZYONU DEĞİŞİYOR, GELİŞİYOR

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Bu güzel yatırımın Hacı Sait Akdağ’ın bir eseri olan adeta bir hayır ağı olan ve Elazığ’ın gelişmesinde, kalkınmasında katma değer üretmesinde ülkemize adına çok büyük katkı verecek olan böyle bir yatırımın ilimize, bölgemize, ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Elazığ’ın vizyonu değişiyor. Elazığ gelişiyor. Elazığ kalkınıyor ve Elazığ özel sektör yatırımlarıyla özellikle büyüyen, gelişen, kalkınan bir şehir haline geliyor. Hedeflerini ne kadar büyük koyarsa bir şehir dünyada alacağı yerde, işgal edeceği yerde, gideceği yerde, varacağı yerde o kadar büyük olacaktır. Artık dünyada ülkeler değil şehirler yarışıyor. Dolayısıyla şehirleri akıllı yöneten, doğru yöneten, özel sektörde özellikle sinerji halinde çalışan sektörlerini iyi konumlandıran, odaklı çalışan ve özellikle yeni nesil alanları iyi yakalamış, dünyadaki global gündemi iyi yakalamış önemli gelişmelerin, özellikle teknolojik alanları, yazılım sektörünü iyi yakalamış ve endüstri 4.0 mantığını, mantaliteyi yatırım anlamında iyi yakalamış otomasyonu, yapay zekayı iyi yakalamış, o alanlara iyi yatırım yapmış şehirler başarılı olacaktır. Üst liglere yükselecektir. Diğer şehirlerde bir dönem nasıl liman şehirleri çok başarılı olmuş, ticaret kavşağında bulunan şehirler çok başarılı olmuş ama günümüzde bu özellikleri yakalayamayan şehirlerde maalesef o özelliklerin yitirecek. Dünyada sıradan şehirler olarak kalacaklardır” şeklinde konuştu.

KALDIRIM: ELAZIĞ MÜKEMMELİ YAKALAMIŞ BİR ŞEHİRDİR

Vali Kaldırım, “Şunu iddia ediyorum; Elazığ bugün yatırım ortamı itibariyle gerçekten Türkiye’de örnek gösterilecek hatta ilk sıralarda yer alacak bir şehir. Bunu sadece kamusal altyapısı, lojistik modları, ulaşım ağları, kültürel-tarihi-sanatsal değerleri, yaşanabilir şehirler endeksindeki üst sıralarda yer alması olarak söylemiyorum. Mantalite olarak, bakış açısı olarak yakalanan hem sinerji hem ufuk hem vizyon olarak da ifade etmek istiyorum. Yatırım şehri olmak, yatırım ortamını geliştirmek, yatırım ortamını iyi yapmak… bunun çok bileşeni vardır. Elazığ bir çoğunu gerçekleştirmiş, hatta birçok noktada da ön almış, mükemmeli yakalamış bir şehirdir. İllerle kıyaslamalardan ben gerçekten rahatsızlık duyuyorum. Zira Elazığ’ın gerçekten önü çok açık, ufku çok açık, geleceği çok açık ve bu tür yatırımlarla gerçekten çok büyüyecek, gelişecek ve dünyada sadece Türkiye’de değil önemli bir cazibe merkezi olacka bir şehir. Buna hep beraber inanmışız. Bunu hep beraber realize etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verildi.

KALDIRIM: TÜRKİYE’DE İLK DEFA ELAZIĞ’DA GERÇEKLEŞMİŞ OLACAK

Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Sadece Elazığ’a değil, Türkiye ekonomisine, Türkiye ekonomisine çok büyük katkı verecek işletmeler, fabrikalar var. Bu Elazığ için bir gurur tablosudur. Türkiye’de OSB’lerden fabrikaların kaçtığı bir dönemde, illere özel sektör olarak yatırım yapılmadığı bir dönemde şehirlerin kıyasıya rekabete girdiği bir dönemde Elazığ’da fabrikalar mantar gibi büyüyor. Bunu çıkıp gezdiğiniz zaman göreceksiniz. Gurur vesilesi yatırımlar var. 3 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak çok büyük yatırımlar var. Yeni teknolojilerle yapılmış yabancı yatırım ile, sermaye ile yapılan yeni nesil motorlar üretecek fabrikalar var. Biz Elazığ’ın aynı zamanda AR-GE yapan, inovasyon yapan, tasarım yapan, yeni nesil alanları çok iyi kavramış, yazılım yapan, bilişim sektöründe ön almış ve bunları realize eden, gerçekleştiren, Türkiye’nin hizmetine sunan yeni ürünler çıkaran bir merkez bir şehir olmasını arzuluyoruz, istiyoruz. Bu vizyonla da hareket ediyoruz. Gerçekten burada yapılan çok kıymeti anlaşılmıyor ama bir inovasyon, tasarım, AR-GE prototip merkezi yapılıyor. Gerçekten Türkiye’de böyle bir merkez yok. Bunu sanayi bakanımıza anlattığımız zaman gerçekten hayran kaldılar. Çok güzel, çok özel bir proje. İnşallah bu da Türkiye’de ilk defa burada gerçekleşmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Program İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya’nın duası ile son buldu.

HABER: SITKI TAŞEL