Festivale katılmak isteyen 7'den 70'e çok sayıda kişi, sabah saatlerinden itibaren giriş bankoları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Katılımcılar da stantlarında yerini alarak yarışmalar için hazırlıklarını tamamladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği ilk 28 şirketten biri olarak Gebze Bilişim Vadisi’nde yer alan ASTAV Yazılım'ın GoArt projesi, TEKNOFEST’e gelen binlerce ziyaretçinin ilgisini çekti. ASTAV Yazılım’ın GoArt projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Milli Teknoloji Hamlesinin öncü isimlerinden, Baykar Savunma Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Baykar Genel Müdürü ve T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın yanı sıra, binlerce ziyaretçi tarafından deneyimlendi.

VARANK: YARIŞMALARI ZİYARET ETMEK İSTEDİM

Tenkofest’in ilk gününde ASTAV Yazılım’ı ziyaret ederek, GoArt projesiyle Fatih Sultan Mehmet’in fetihten sonraki konuşmalarını dinleyen ve Ayasofya simülasyonunu gezen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Gayet tatminkar açıkçası. Sabahtan beri geziyorum. Sabahın 10’undan beri buradayız. Gerek profesyonel şirketlerimizin stantları gerekse girişimcilerimizin stantları, öğrencilerimizin onlara olan ilgili, Savunma Sanayii araçlarımıza gençlerimizin ilgisi gayet güzel. Bence tatminkar bir TEKNOFEST geçiyor. İnşallah hafta sonuna doğru, çok daha kalabalık rakamları burada görmeye başlayacağız. Sabahtan beri söylüyoruz; Biz bu sene bir milyondan fazla ziyaretçi bekliyoruz. Tüm İstanbulluları buraya bekliyoruz. Burası o kadar yoğun ki, yarışmaları ziyaret etmek istedim; daha edemedim” diye konuştu.

DEMİR: BİZİM İÇİN BAŞKA BİR GURUR KAYNAĞI

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, projeyi çok başarılı bulduklarını kaydederek, “Öncelikle tebrik ediyoruz. Güzel bir proje, güzel bir teşebbüs, güzel bir adım. Daha iyisini yapabileceklerine inanıyorum. Her zaman için sloganımız bu olacak. Gelecek seneki festivalde çok daha fazla yol kat etmiş olacaklar. Burada kendilerini görmek gayet güzel. Arttırılmış gerçeklik projelerinizi gördük, hissettik. Başarılarının devamını diliyoruz. Elazığ’ın adını burada duyurmuş oldular. Bu da bizim için başka bir gurur kaynağı” dedi.

Teknofest’in ilk gününde Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketlerinin etkinliklerini inceleyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır ve Baykar Genel Müdürü Bayraktar ASTAV Yazılım’ı ziyaretleri sırasında, ASTAV’ın GoArt projesini oldukça beğendiklerini söyleyerek, proje ekibiyle detaylıca sohbet etti.

BAYRAKTAR: DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİ FUARI OLACAK

Baykar Genel Müdürü ve T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, ziyaret sırasında Teknofest’in bu seneki durumunu değerlendirerek, “Bu sene Teknofest’in ilk günü. Sabah 9’da başladı, 11’de açılışımız vardı. İnanılmaz bir yoğunluk var. Geçen sene elde ettiğimiz tecrübe ile bu sene organizasyon bakımından daha iyi bir noktadayız. Bu sene bir yandan hava gösterileri bir yandan teknoloji yarışmaları ile atmosfer çok güzel oldu. Çok pozitif bir hava var. Çok farklı etkileşimler yaşanıyor. Her bir stantta çok güzel deneyimler yaşıyor ziyaretçiler. Benim için de şahsen çok öğretici ve çok bilgilendirici bir etkinlik oldu. Bu sene inşallah Teknofest, dünyanın en büyük havacılık ve uzay teknoloji fuarı olacak” diye konuştu.

Türkiye’nin Yerli ve Milli Teknoloji Hamlesi Teknofest’in öncülerinden, Baykar Savunma Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise, GoArt projesini deneyimledi ve Har Holding bünyesinde bulunan ASTAV Yönetim Kurulu Başkanı Burak Soylu'yla bir araya gelerek, proje hakkında detaylı bilgiler aldı.

Teknofest’in ikinci gününde, GoArt projesini kızı Canan Aybike ile deneyimleyen Sümeyye Erdoğan Bayraktar, projenin ülke turizmine büyük katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Har Holding bünyesinde bulunan ASTAV Yönetim Kurulu Başkanı Burak Soylu ve Doruk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Esra Soylu’dan proje hakkında detaylı bilgiler alan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, turizm ve teknolojinin bir araya gelmesi fikrini çok beğendiğini söyleyerek, bu teknolojinin Türkiye’nin turizm potansiyelinde büyük fark yaratacak önemli bir proje olduğunu ifade etti.

KALDIRIM: TÜRKİYE’NİN BÖYLE BİR FESTİVALE SAHİP OLMASI DA AYRICA GURUR VERİCİ

ASTAV Yazılım’ın projesinin dünyaya örnek olacak, turizm potansiyelini kat be kat arttıracak bir proje olduğunu söyleyen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Buraya Anadolu’dan katılan bir firma var; o da ASTAV Yazılım. Bizim için de gerçekten gurur verici. Az önce de Türkiye’de çok ses getirecek bir projenin deneyimlemesini yaptık. Sanal gerçeklik, GoArt üzerine ASTAV Yazılım işbirliğiyle geçekleştirilmiş bir proje. Dünyaya örnek bir proje aynı zamanda Türkiye’de de bir ilk. Ben Yönetim Kurulu Başkanı Burak Soylu’ya, ASTAV ekibine teşekkür ediyor ve kendilerini tebrik ediyorum. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. TEKNOFEST’te bir anlamda da bunun için geldik. Anadolu’yu temsil eden tek firmanın Elazığ’dan olması bizim için gurur verici. Hem de Selçuk Bayraktar ve Bakan Mustafa Varank gelmemiz için davet etti. Türkiye’nin böyle bir festivale sahip olması da ayrıca gurur verici” diye konuştu.

KALDIRIM: ELAZIĞ TÜRKİYE’YE KATMA DEĞER KATAN BİR ŞEHİR OLMAYA DEVAM EDECEKTİR

GoArt teknolojisinin, Harput’ta kullanılması için de projelerin yapılacağını ifade eden Kaldırım, “Tabii hem tarihi ve hem turistik mekanlarda, o mekanın içine girme, o mekanı gezmeyi arttırılmış gerçeklik ile sağlayabiliriz. Gelen ziyaretçiler bu şekilde o mekanın tarihi dokusunu çok daha iyi anlayabilir. Az önce Ayasofya’yı Fatih Sultan Mehmet’in ağzından dinledik ve Elazığ’a gelenler de inşallah Harput’u tarihi figürlerle beraber hem gezme hem de onların ağzından Harput’u dinleme fırsatı bulacaklar. Hangi döneme gitmek isterlerse, o dönemde neler olmuş, neler yaşanmış bire bir yaşama imkanı bulacaklar. Müthiş bir proje. Gerçekten bizi heyecanlandıran bir proje bu. Bunun üzerine ilk sanal gerçeklik müzesini de yapmayı düşünüyoruz. Harput Kalesi’ni bir sanal müze haline getireceğiz. Gelen ziyaretçiler gözlüklerini takıp, gerçek bir müzeyi geziyormuş gibi gezecekler, Elazığ’ın değerlerini orada görmüş olacaklar. Arttırılmış gerçeklik bu işte, sanal ile gerçeği buluşturuyorsunuz. Elazığ’dan çıkacak böyle bir projenin olması ve içinde bizim katkımızın da olmasından dolayı çok mutluyum. Bu tür projelerimizle Elazığ Türkiye’ye katma değer katan bir şehir olmaya devam edecektir” dedi.

AĞAR: ARTIK BUNA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM

AK Parti Elazığ Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Zülfü Tolga Ağar da, ASTAV’ın geliştirdiği yazılımın inanılmaz bir teknoloji olduğunu söyleyerek, savunma sanayii alanında da katkılar sağlayabilecek potansiyelde olduğunu belirtti. Ağar ASTAV standını ziyareti sırasında,  “Burada Sayın Burak Soylu’nun firması olan ASTAV Yazılım’a da konuk oldum. İnanılmaz bir yazılım geliştirmişler. Tarihin içine girdik. Tarihten bir kare paylaştık, hep beraber sarayın içerisinde dolaştık. Müthiş bir şey. Hatta bir anı fotoğrafı bile çektik. Gerçekten çok keyifliydi ama tabii ileriye dönük de bu tarz yazılımların, ülkeye müthiş katkılarının olacağı, büyük ticari girişimlerle, Savunma Sanayiine yönelik önemli katkılar sağlayacağı aşikar. Hayatımızın içine giriyor, artık buna hazırlıklı olmalıyız diye düşünüyorum” dedi.

EROL: BEN ÇOK HEYECANLANDIM

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Teknofest’in ikinci gününde, ASTAV Yazılım’ı ziyaret ederek, GoArt projesini inceledi ve “Bu müthiş projenin Harput’ta hayata geçirilmesi gerek. Müthiş bir yaratıcılık” dedi. Erol, “Anadolu’nun her karışının ayrı bir tarihi, ayrı bir medeniyeti ve ayrı bir hikayesi var. Ayasofya’ya gittiğiniz zaman ayrı bir dünya, ayrı bir kültür, ayrı bir zenginlik; Selimiye’ye gittiğiniz zaman, camilerimize, külliyelerimize gittiğiniz zaman, hepsinin ayrı bir hikayesi, ayrı bir tarihi var. O dönemi, yaşandığı gibi yaşatmak, o dönemin kültürünü, geleneklerini bugünkü insanlara görsel anlamda yaşatabilmek bence son derece önemli. Bir uzay mekiğindeymiş gibi, geçmişe dönüp o anı yaşayabilmeyi sağlayan güzel bir uygulama ve ben arkadaşları kutluyorum. Müthiş bir yaratıcılık bu. Bunu düşünmek ve programlamasını yapabilmek müthiş bir olay. Önünüzde bir tercümanın o tarihi yeri anlatması çok önemli değil ama onu görsel de yaşayabilmeniz, kendinizi o mekanın içinde hissedebilmeniz çok daha önemli. Ben çok heyecanlandım” diye konuştu.

EROL: ARKADAŞLARIMIZA DA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Harput’ta projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Erol projeyi tümüyle desteklediklerini belirterek, “Bu Harput’ta gündeme gelirse, Harput’un tarihi, kültürü, gelenekleri, orada yaşamın geçmişte nasıl devam ettiğini, oranın kültürel ve mimari özelliklerini görmek Harput’un değerini arttırır. Güzel bir proje, destek veriyorum ve arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

GoArt projesinin, Elazığ’ın yüz akı olacak projelerin başında yer aldığını söyleyen Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, projenin ülkemize bilişim alanında ciddi katkılar sağlayacağını vurguladı.

ŞERİFOĞULLARI: ÜLKEMİZE BİLİŞİM MANASINDA CİDDİ ANLAMDA KATKI SAĞLAYACAK

Şerifoğulları, “Bugün İstanbul’da Teknofest’te arkadaşımız, dostumuz Burak Soylu’nun Bilişim Vadisi’ndeki 28 şirketten biri olan, Elazığ’ımızın da yüz akı olan ASTAV Yazılım’ın, Bilişim Vadisi’de yapmış oldukları projeleri yerinde incelemek adına, destek olabilme adına burada birlikte olduk. Hakikaten çok güzel bir festival. Bu anlamda tabii ilimizden bir şirketin, bu festivalde yer alması, ülkemizde ilimizi temsil etmesi bizim için çok önemli. Burak Bey, başarılı bir iş adamı. İlimizin yüz akı olacak projelerin başında bulunan ve Türkiye’de teknolojiyi geliştirebilmek adına, ekibiyle birlikte ciddi manada çalışan değerli bir iş adamımız. İnşallah GoArt projesiyle birlikte, başlangıcı Harput’ta yapılacak ve ardından 81 ili de kapsayacak bir projeye imza atacaklar. Sabırsızlıkla bekliyoruz. 81 ile yayılacak bu proje, ülkemize bilişim manasında ciddi anlamda katkı sağlayacak” dedi.