Elazığ Birlik Platformu tarafından başlatılan, ‘Teşvik Devletten 50 Bin istihdam Milletten’ kampanyasının bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Platform adına açıklamalarda bulunan Hazar Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, kampanya ile ilgili açıklamalarda bulundu.  

ÇOBAN: BU ŞEHİR 7’İNCİ BÖLGEYİ HAK EDECEK DURUMDA

Prof. Dr. Bilal Çoban, “Kampanyamızın ismi, “Teşvik Devletten 50 Bin İstihdam Milletten” kampanyası. Dediğim gibi şehir sadece bina olarak değil ekonomik olarak ta çöktü. Evler teslim edildikten sonra, yaralar sarıldıktan sonra bu şehirden 7 katrilyon para dışarıya çıkacak. Bu şehirde bir para kazanılacak, kazanılan 7 katrilyon para dışarıya gitmiş olacak. Ev parası ya da herhangi bir şekilde Alman Malzeme parası olarak. Tabi bu 7 katrilyonu biz devlet şehriyiz. Ödeme biraz zor olacak. Yani bu kadar insanların acı çekmesinin nedeni şu; 3 bin lira alınan bir maaş var. Bunun 2 bin lirası rutin bir şekilde harcamalara gidiyordu. Geriye kalan bin lira ile geçinen bir memur kentiydik. Şimdi bu bin lira eve gidecek. İnşallah TOKİ’lerden vatandaşlarımız ev sahibi olacak ya da kendi imkanları ile ev yaparken bu parayı harcamış olacak. Bizim amacımız şudur; evlere biraz daha para girsin, yatırımcı gelsin. Yatırımcı gelmesi için teşvik devletten dediğimiz birinci kısmı var. Bugüne kadar yapılması gereken şeyler vardı. Bunların hepsini yukarıdan aşağı topladık. Bunlar teşvikte bizim 6’ıncı bölge olmamızla ilgili defalarca konuşulmuştu. En son 23 cazibe merkezi il içerisinde Elazığ Organize Sanayi Bölgesi 6’ıncı bölge merkezine alınmıştı. Bizim devletten beklentimiz şehrin tamamının teşvik bölgesi 6’ıncı bölgeye alınması. Belki 7’inci bölge olsa bu şehir 7’inci bölgeyi hak edecek durumda” dedi.

ÇOBAN: ELAZIĞ’DA MODEL OLARAK OLUŞTURMAYI ARZULUYORUZ

Devletten beklentilerimiz var diyen Prof. Dr. “Elazığ’da devlet bir lojistik merkez kurarsa bunun yansımaları mutlaka ticarete olacaktır. Bir serbest bölge oluşturulursa, serbest bölge oluşan bir ile yatırımcı daha fazla gelecektir. Bunun gibi çok çeşitli Sektörel Sanayi Sitelerini Kurulması, sulama projelerini bitirilmesi, yatırım teşvik belgelerinin 7 yıla çıkarılması, Fırat Kalkınma Ajansı, KOSGEB veya TKDK gelirlerinin daha doğrusu bütçelerinin arttırılması gibi devletten beklentilerimiz olacak. Devlet mekanizmayı tam olarak oluşturacak sonra biz yatırımcıya gel Elazığ’a yatırım yap diyeceğiz. Bizim kampanyanın amacı bu ve en az 50 bin istihdam edilecek. Bu şehirde göçler konuşmaya başladı, bürokrasi ve vatandaş konuşmaya başladı. Bu tehlikeli bir durumdur. Biz bu şehir viran olursa bu şehrin baykuşu olacağız, bu şehir şen olursa bu şehrin bülbülü olacağız. Bu şehirden gitmek yok. Bunu normal konuşmalar şeklinde değil bunun alt yapısını oluşturacağız ve bu alt yapısını oluşturmak için STK’lar elini taşın altına koymaya hazırlar. Devletten beklentilerimiz, yatırımcıları çağırırken biz tarih belirleyeceğiz. Mart ayının sonunda Nisan aynın başında devleti oturtacağız inşallah. Devletimizle yatırımcı yan yana gelecek. Devletimiz yatırımcıya hangi hakları sağlayacağını ifade ettikten sonra yatırımcıların hangi fabrikaları bu şehre kazandıracağı ile ilgili bir Türkiye’nin en büyük yatırım seferberliğini Elazığ’da model olarak oluşturmayı arzuluyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÇOBAN: ELAZIĞLININ HAYALLERİ DE BU ŞEHİRDE OLACAK, GELECEĞİ DE BU ŞEHİRDE OLACAK

Hazar Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, “Sayın Cumhurbaşkanımız Elazığ’a ziyarete geliyormuş. Öyle duyduk. Hoş geldiler. Başından beri Sayın Cumhurbaşkanımız hem ilk günlerde geldi hem de bugün aramızda olursa tabi şehir olarak kendimizi daha güçlü hissedeceğiz. Bu oluşturduğumuz kampanyayı, daha önce bir kampanya teklifinde bulunmuştuk. O iki kampanyayı Sayın Cumhurbaşkanımıza burada sunma ifade etme şansı buluruz. Çünkü bu söylediğiniz düzenlemeler küçük Kanun Hükmünde Kararnamelerle, küçük küçük dokunuşlarla bakanlıkların kolayca yapacağı şeyler. Umuyoruz ki devletimiz yatırım için gerekli tedbiri alır. Milletimizde yatırımcıda hem kendi kazançları için hem de bir model şehir olmak istiyoruz.  Allah korusun yarın bir başka şehirde daha kötü şeylerde olabilirdi. Bizim binalarımız öyle veya böyle vatandaşlarımızı kurtardı. Binaların dizi kırıldı, beli kırıldı, kolu kırıldı ama vatandaşımızı öldürmeden vatandaşın dışarı çıkmasına Allah’ın izni ile sebep oldu. Şimdi sıra bizde. Allah’ın izniyle hem binalarımızın, şehrimizin yeniden yapılanması hem de ekonomik olarak şehrin ayağı kaldırılmasın zamanıdır. Hiç kimse gelecekte başka bir şehir hayali daha kurmasın. Elazığlı’nın hayalleri de bu şehirde olacak, geleceği de bu şehirde olacak. İnşallah bizim çocuklarımızda bu şehirde mutlu, mesut, zengin bir şekilde yaşamış olacaklar” diye konuştu.