TOKİ Fırat Ortaokulunda son sınıfta eğitim gören Niran Eren, bir arkadaşından görme engelli babasının yaşadığı sıkıntıları dinledi.

Bunun üzerine Eren, öğretmeninden de destek alarak, görme engelliler için renk seçimi yapabilen ve seçtiği rengi sesli olarak aktarabilen dolap tasarladı.

2 rengi algılayan ve geliştirilmeye müsait olan proje ile TÜBİTAK 12. Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasına katılan Eren, fizik dalında bölge birincisi oldu. 

"Bu projemin görme engellilere çok katkı sağlayacağını düşünüyorum"

Görme engellilerin kıyafet seçimini kendilerinin yapamadığını belirten Niran Eren, “2013 yılında babamın görevi gereği Erzurum’a taşınmıştık. Aynı apartmanda bulunduğumuz arkadaşımın babası görme engelliydi. Arkadaşımın babası asansöre binerken, merdivenden inerken arkadaşım yardım ediyordu. Bir gün arkadaşımla konuştuğumda babasının kıyafetlerini giydiği zaman bile aile fertlerinden yardım aldığını öğrendim. Bu durum üzerine bende böyle bir proje gerçekleştirdim. Bu projemin görme engellilere çok katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

"Engelli olmak duyguların engelli olduğu anlamına gelmiyor"

Engelli olmanın duyguların da engelli olduğu anlamına gelmediğine değinen Eren, onların da hissetmeleri ve zevk almaları gerektiğini, o yüzden yaptığı projenin o duyguyu verecek şekilde geliştirilebilir yönlerinin olduğuna dikkat çekti. 

"Elbiseyi renk sensörüne okuttum ‘sarı kazak’ dedi"

Projeyle şuanda iki rengi ayırabildiğini dile getiren Eren, “İleride yazılımları yüklenirse daha fazla renklere ayırabilir. Elbiseyi renk sensörüne okuttum ‘sarı kazak’ dedi. Renk sensöründe renk bilgisi aktarılıyor. Önceden bunların yazılımları yüklendi. Bunlar iki ayrı ses kartına gönderiliyor. Ses kartı da hoparlör yardımıyla görme engelliye duyurmuş oluyor” diye konuştu.

"Patenti alındığı zaman daha ayrıntılı bir proje olabilir"

Geliştirilebilir olduğu için böyle bir projeyi yapmayı uygun gördüklerini aktaran Fen Bilgisi Öğretmeni Suna Gülçek ise, “TUBİTAK projelerine baktığımız zaman görme engelliler için projenin çok az olduğunu gördüm. Bu nedenle böyle bir proje yapmayı uygun bulduk. Geliştirilebilir yönleri çok fazla. Şu anda biz kısıtlı olarak bir proje yaptık. Yine de patenti alındığı zaman daha ayrıntılı bir proje olabilir” şeklinde konuştu.