Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı münasebetiyle yazılı açıklama yaparak, gazetecilerin bayramını kutladı.

Başkan Topal'ın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı mesajı şöyle:

"Ülkemizde 1876-1908 yılları arasında tam 32 yıl devlet tarafından basına çok sıkı bir sansür uygulaması yapılmıştır. 24 Temmuz 1908 tarihinde sansür uygulamasına son verilmesinin üzerinden bugün tam 109 yıl geçmiş bulunmaktadır. Bu süreç içinde Türkiye’de demokrasinin gelişimi kadar Basın Özgürlüğü de büyük önem arz etmiştir.

Her yıl 24 Temmuzlarda kutlamaya çalıştığımız “Gazeteciler ve Basın Bayramı” özellikle darbe dönemlerinde ve bazı siyasi evrelerde uygulanan çeşitli kısıtlamalarla çok zor günler geçirmiştir. Basının temel görevi olan kamuoyunun objektif olarak haber alma hakkı sağlıklı olarak kullanılmaktan uzak kalmıştır.

Son yıllarda tüm mesleklerde olduğu gibi gazetecilik mesleği de amacı dışına taştığı için değer kaybetmeye başlamıştır. Amacı gazeteciliği kullanarak kendilerine menfaat sağlamak isteyen art niyetli kişiler ve çevreler bu mesleğe en büyük zararı vermektedirler.

"Bu yasa çıktığı zaman her önüne gelen artık "ben gazeteciyim” diye ortalıklarda fing atamayacaktır"

Bu konuda gerekli atılımların atılması ve gazetecilik mesleğine sızan art niyetli hatta terör örgütlerine hizmet edenlerin engellemesi için Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından TBMM’sine sunulan yeni yasanın çıkmasını özlemle bekliyoruz. Bu yasa çıktığı zaman her önüne gelen artık” ben gazeteciyim” diye ortalıklarda fing atamayacaktır. Bu kutsal mesleğe zarar veremeyeceklerdir. Bizim de Başkanlar Kurulu üyesi bulunduğumuz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun teklifi ile her ilde sadece bir tane cemiyet olacak ve bu cemiyet oda statüsüne sahip olacaktır. Bu odadan izinsiz gazetecilik yapılamayacaktır.

Bu duygularla Basından Sansürün kaldırılışının ve tüm Gazetecilerin Bayramlarını en içten duygularımla kutluyorum."