Toplulaştırma Çalışmaları Devam Ediyor

Arazi Toplulaştırma çalışmaları, Elazığ, Malatya ve Bingöl illerinde devam ediyor. Bu kapsamda Elazığ’da 7 bin 93 hektar, Malatya’da 37 bin 90 hektar, Bingöl’de 9 bin 753 hektar arazi toplulaştırıldı.

Toplulaştırma Çalışmaları Devam Ediyor

Arazi Toplulaştırma Çalışmaları ile ilgili DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Tanıtım ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, “Dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen tarım yapılabilecek alanları artırma imkânı bulunmamaktadır.

Bu sebeple sınırlı sayılabilecek mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekmektedir.

Bu yöntemlerden birisi ve en önemlisi dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır.

“YENİDEN DÜZENLENMESİ İŞLEMİNE “ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI” DENİLMEKTEDİR”

Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir.

“KIRSAL KESİMDEKİ NÜFUSUN HAYAT STANDARTLARINI YÜKSELTMEKTİR”

Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı; Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir.

“BİRLİKTE DÜŞÜNÜLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.

Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Elazığ, Malatya ve Bingöl illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

“ELAZIĞ’DA 7 093 HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI”

Aydın, ‘Elâzığ’da 49 044 hektar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma kapsamında 7 093 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 49 044 hektar alanın 2019 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.

“MALATYA’DA 37 090 HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI”

2018 yılına kadar değişik kurum ve kuruluşlar tarafından Malatya’da 138 935 hektar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma çalışmalarında bu zamana kadar 26 885 hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır. Malatya’da bugün itibari ile 63 975 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 135 096 hektar alanın 2019 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.

“BİNGÖL’DE 9 753 HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI”

2018 yılına kadar değişik kurum ve kuruluşlar tarafından Bingöl’de 11 992 hektar alanda sürdürülen arazi toplulaştırma çalışmalarında bu zamana kadar 9 753 hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır. Devam eden çalışmalarla 9 753 hektar alanın 2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir.

“BÖLGEMİZDEKİ 80 821 HEKTAR ALANDA TAPU TESCİL İŞLEMLERİ TAMAMLANMIŞTIR “

DSİ 9. Bölge Müdürlüğümüze devir işlemlerinin gerçekleştirildiği 28.04.2018 tarihinden itibaren süratle alt yapı çalışmaları tamamlanmış ve bu zamana kadar 15 281 806 TL ödeme harcama gerçekleştirilerek Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Bölge Müdürlüğümüz sınırları dâhilinde toplamda 20 005 hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır” dedi.

“BÖLGEMİZDE 6603 HEKTAR ALANDA TARLA İÇİ DRENAJ İMALATI YAPILDI”

Ayrıca çalışmalar kapsamında; sınırları düzeltilme, arazi tesviyesi, ağaç kök sökümü ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliştirme hizmetleri işleri yapıldığını da açıklayan Genel Müdür Aydın,’ Bölge Müdürlüğümüze devri gerçekleşen 2 adet tarla içi drenaj projesi bulunmaktadır. Projeler kapsamında; taban suyunun yükselmesi ile drenaj problemi meydana gelen sahalarda kapalı drenaj kanalları uygulanarak taban suyunun bitki kök bölgesinin altına çekilmesi, kapalı drenaj kanallarının bağlı olduğu ana drenaj kanalları temizlenmesi, tuzlu ve alkali sahalarda arazi ıslahının yapılması sağlanacaktır. Toplamda 652.5 hektar alanda tarla içi kapalı sistem drenaj imalatı yapılmıştır. Bu güne kadar 2 proje dâhilinde 6603,5 ha alanda tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanmıştır.  Projelerin tamamının uygulanması sonucu 2021 yılı sonuna kadar 16 000 hektar alanda tarla içi drenajının yapılarak arazilerin ıslah edilmesi hedeflenmektedir. ’dedi.

“SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK”

Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte olduğunu belirten Genel Müdür Aydın, ‘Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır. ’dedi.

“ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI MODERN SULAMA METOTLARININ UYGULANMASINI KOLAYLAŞTIRIR”

Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi vrilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.  ‘’dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.” Açıklaması yapıldı.

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2019, 14:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Elazığ yine sonuncu
Elazığ yine sonuncu - 5 yıl Önce

Elazığ yine sonuncu.

Ulvi
Ulvi - 5 yıl Önce

Neye baksan Elazığ a haksızlık doğru dürüst ovası bile olmayan Bingöl de Elazığdan faza toplulaştırma yapılmış Malatya ise her alanda olduğu gibi burada da aldığı hizmette 5 e katlamış

yunus emre
yunus emre - 5 yıl Önce

Dsi bölge müdürlüğü Elazığda,yatırım Malatyada..

SIRADAKİ HABER

banner137