Toprağın Müthiş Dönüşümü

Unutulmaya yüz tutmuş, çanak ve çömlekçiliği yeniden ayağa kaldırmak için İstanbul’dan gelip memleketlerine 5 milyon dolar yatırım yaparak, çömlek fabrikası kuran işadamlarının hedefi, dünyaya açılmak.

Toprağın Müthiş Dönüşümü

Toprak aşamalardan geçiyor ve mutfaklarda yerini alıyor, İstanbul’dan Elazığ’a gelen işadamları memleketlerine 5 Milyon dolara çömlek fabrikası kurdular.

BAŞBAY: ELAZIĞ’DA BU KÜLTÜRÜ GELİŞTİRMEK İSTEDİK

Topraklar memleketten.. Sivrice’nin Uslu köyünden geliyor. Fabrikayı kuran ortaklardan İşadamı Metin Başbay, “Biz geldik, burada 2017’de bir şirket kurduk, bu fabrikayı yapmaya başladık. 5 ay içerisinde de hem eğitim verdik, hem üretim yapıyoruz. Elazığ’a katkı sağlıyoruz. Hem istihdam sağlayacağız. Şu an yaklaşık 40 kişi civarında çalışan var. Toprağımız dünyanın en iyi kaliteli toprağı olduğunu diğer üniversitelerimiz de analizlerini yaptırdık. Bunun kanısına vardıktan sonra biz bu şirketi kurup Elazığ’da bu işi yapmak istedik, bu kültürü geliştirmek istedik. Devam ettirmek istedik, Elazığ’a bir istihdam sağlamak istedik. Şu an eğitim veriyoruz. Yaklaşık 35 kişi eğitim alıyor” ifadelerini kullandı.

ERSOY: SON DÖNEMDE BU KÜLTÜR KAYBOLDU

Fabrikanın ortaklarından Ali Ersoy da, “Burayı 150 kişi istihdam edecek şekilde dizayn edildi. Çok kısa sürede 150 kişiye ulaşacağız. Bütün dünyaya Uslu’nun Elazığ’ın çömleğini tanıtacağız. Ben Uslu'luyum, bu toprağın geldiği köy. Bizim orada bilinen bin 200 yıllık bir kültür. Bunu daha önce annelerimiz, nenelerimiz elle yaparı. Son dönemde bu kültür kayboldu, yapan kalmadı, aşırı göçten dolayı. Büyük şehirlere göçten dolayı. Biz de burada bu arkadaşlarla gönüllü olarak bu tesisi kurarak bu kültürü yaşatmak için bu işe kalkıştık” şeklinde konuştu.

İĞDE: GÖNÜLDEN YAPMAK GEREKİYOR

Çömlek ustası Ayhan İğde de, “Şimdi çömleğin çarkının başına geçtiğimizde tamamen buraya konsantre olmamız lazım. Yetenek isteyen, sabır isteyen bir şey. Gerçekten gönülden yapmak gerekiyor. Bu işi severek yapmak gerekiyor. Eğer severek yaparsanız bu işi zaten amacınıza ulaşırsınız” dedi.

Fabrikanın bir de konukları vardı. Fırat Üniversitesi Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi 35. Sempozyumu için Elazığ’a gelen konuklarda fabrikayı gezdi. Bilgiler aldı.

YALÇIN: ÇÖMLEK BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ

Fırat-Dicle Havzası KBB Baş boyun cerrahisi sempozyum Başkanı Prof. Dr. Şinasi Yalçın da, “İnşallah işleri çok iyi olur. Burada birçok insan ekmek kazanıyor. Biz tabi Elazığlıların mutlaka çömlekleri vardır. Hiç değilse güveç vardır evlerinde. Olmaması söz konusu değil. Hatta o kırılırsa bir daha hemen yenisi alınır, hazırlanır. Bu bizim kültürümüz. Bizde de çömlek vardı tabi. Burada daha yeni yapılan değişik ürünler sergileniyor. Bayağı sanatkarlar çalışıyor. Burada eğitim alan bir sürü stajer insan var. Ben çok beğendim” diye konuştu.

VİDEO:

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Nihat
Nihat - 5 yıl Önce

Çömlek çok yerde var ama bunun hammadesi olan toprağın en kalitelisi Uslu Köyünde,

PETAR KEZIĆ
PETAR KEZIĆ - 3 yıl Önce

Sayın
Slovenya'ya ihracat için seramik kaplara ihtiyacım var - AB
Lütfen bana ihracat fiyat listesini ve paketleme yöntemini gönderin.

Petar Slovenija
[email protected]

SIRADAKİ HABER

banner137