İnsanlara yardım edecek robotlar için yapay zeka algoritmaları geliştiriliyor

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ayşegül Uçar’ın koordinatörlüğünde TÜBİTAK destekli bir çalıştay gerçekleştirildi.

Pandemi nedeni ile online olarak gerçekleşen çalıştayın oldukça verimli geçtiği belirtildi.

Son yıllarda mühendislik adına önemli başarılara imza atan Fırat Üniversitesi, Robotik alanda da  önemli başarılara imza atıyor.

Çalıştay, yürüyen insansı / iki ayaklı robotlar ve yapay zekâ alanları geliş ve zorlukları, yürüme, nesne manipülasyonu ve farklı uygulamaları geniş bir yelpazede tartışmak için Türkiye'den ve dünyadan araştırmacı ve uygulayıcıları bir araya getirmeyi hedefliyor.

ÇALIŞTAY PROGRAMI VE KATILIMÇILAR ŞU ŞEKİLDE;

1 . 12: 50-14: 00 Açılış Oturumu, Fırat Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği, Elazığ:

Ayşegül UÇAR, İnsansı Robotlar ve Yapay Zekâ Simge Nur Aslan, Gösterimden Robot Öğrenmesi

2. 14: 00-15: 00 Birinci Oturum, Özyeğin Üniversitesi, Makina Mühendisliği, İstanbul: Dr. Barkan Uğurlu, Pasif Uyum Kullanımıyla Verimli Bir Şekilde Yürümeyi Öğrenme Sara Hamdan, Robot Destekli İşleme Görevi için İnsandan Robota Beceri Transferi Ahmed Soliman, Kendi Kendini Dengeleyen Alt Vücut Dış İskeleti için 3 Boyutlu Yürüme Planlaması ve Kontrolü

3 . 15: 00-16: 00 İkinci Oturum, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Adana: Doç.Dr. Önder Tutsoy ve Fatma Güngör, Robot Doktorlar: Tanıma, Değerlendirmeler ve Diyalog Temelli Müdahale

4 . 16: 00-17: 00 Üçüncü Tayvan, Tayvan Ulusal Pedagoji Üniversitesi, Eğitimsel Robotik Merkezi, Tayvan: Prof. Jacky Baltes, İnsansı Robot Sporcular

5. 17: 00-18: 00 Dördüncü Oturum, Michigan Üniversitesi, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Amerika: Prof. Jessy W. Grizzle, Çevik İki Ayaklı Hareket için Geri Beslemeli Kontrol

Etkinlik bilgileri ve çalıştay video kayıtları için rai.firat.edu.tr adresini ziyaret edile bilinir.

Ayşegül Uçar, Fırat Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde Robotik, Yapay Zekâ ve Görme Profesörüdür. Aynı bölümde Robotik ve Yapay Zekâ Laboratuvarı yöneticisidir.

Yapay zekâ, yapay zekânın mühendislik uygulamaları, öğretim ve araştırma alanlarında 20 yıldan fazla geçmişe sahiptir. Uçar, IEEE’nin (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün) kıdemli üyesi, IEEE Access ve Türk Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Dergisi’nin editörü ve Avrupa Yapay Zekâ İttifak Komitesi üyesi olmak üzere birçok meslek kuruluşunda faaliyet göstermektedir.

2018-2020 tarihleri arasında “İnsansı Robotların Eğitimi İçin Yeni Bir Derin Öğrenme Algoritmasının Geliştirilmesi” başlıklı TÜBİTAK 1003 projesinde yürütücülük yapmıştır.