6 yıl aradan sonra yeniden yayın hayatına merhaba diyen turan gazetesi ikinci sayısının ana manşetine Elazığ’a kurulacak ikinci üniversiteyi taşıdı. 

Gazete’nin ilk sayfasında “Elazığ’a Türkiye Azerbaycan Üniversitesi” başlığı ile yer verilen haberin içeriğinde şu ifadelere yer verildi;

“1990’lı yılların sonuna doğru dilendirilmeye başlanan Elazığ’a 2. bir üniversitenin kurulmasının şart olduğuna dair düşünceler kamuoyunda büyük yankı bulurken, tüm beklentilere karşın bir türlü hayata geçirilemeyen 2. Üniversitenin kurulması konusunda 2000’li yıllarda da öne sürülmüş ancak bu teklifte yine hayata geçirilemeyerek, sadece sonuçsuz bir söylem olarak kalmıştı.  Zaman zaman yeniden gündeme taşınan Elazığ’a 2. Üniversitenin kurulması konusunda belirsizlik sürerken, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın yakın çevresine ve Ankara’da kendisine düşüncelerini soran Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yönetimine bu hususta olumlu fikir beyan ettiği belirtiliyor. Turan Gazetesi olarak, bu yaşanılanlar ve Elazığ Kamuoyundaki 2. Üniversitenin kurulması beklentilerine karşılık, Elazığ’ın Türk Dünyası ve 1990’lı yıllarda dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile özgürlüğüne kavuşan Türk Cumhuriyetleri’ndeki olumlu izlenimlerden yola çıkarak, gerekli işbirliği neticesinde şehrimize uluslararası bir üniversitenin kurulabileceği hususunu gündeme taşımak istiyoruz… Elazığ’ın 1990’lı yıllardan başlayarak ev sahipliği yaptığı “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları” ve etkinlik çerçevesinde düzenlenen “Türk Dünyası Hizmet Ödülleri” özellikle ilimizi Türk Dünyası’na tanıtmıştı. Bu çerçevede kendisine verilen “Türk Dünyası Hizmet Ödülü ”nü almak için şehrimize gelen dünyaca ünlü Kırgız asıllı Yazar Cengiz Aytmatov’un kısa süre sonra vefatıyla birlikte, haber ve ilimizden görüntülerle Elazığ’ın da dünya gündemine taşınması ve tanıtımı sağlanmıştı… Yıllardır dile getirilen Elazığ’a 2. Üniversite’nin kurulması konusunun kamuoyundaki büyük beklentiye rağmen sürüncemede kalması, gazeteniz Turan’ın; Elazığ’ın başta Azerbaycan olmak üzere Türk Dünyasıyla olumlu ilişkilerinden yola çıkarak, Kazakistan ve Kırgızistan’da kurulan Üniversitelerin bir benzerinin bu avantajımızdan yararlanılarak ilimize kurulabileceği önerisini geliştirmesine yol açtı. Türkiye- Kazakistan İşbirliğiyle kurulan Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Türkiye- Kırgızistan İşbirliğiyle kurulan Manas Üniversitesi’ni, ilimize kurulacak 2. Üniversite için somut örnek olarak gösteriyoruz. Özetle; “İki Devlet Bir Millet” ülküsünden hareketle gerçekleştirilecek işbirliğiyle Türkiye Azerbaycan Üniversitesi’nin Elazığ’da hayata geçirilmesi öneri ve talebimizi dile getiriyor, sabırsızlıkla bekliyoruz.