Türk Ocakları Elazığ Şubesi tarafından gerçekleştirilen ocak başı sohbetleri devam ediyor.

Programın bu haftaki konusu Prof. Dr. Bahaeddin Ögel oldu.

“YERELDE VE ÜLKEDE BÜYÜK BİR İNFİALE YOK AÇTI”

Türk Ocakları Elazığ Şube Başkanı Birol Bulut, Bahaeddin Ögel’in isminin Doğukent Mahallesi’ndeki bulvardan isminin kaldırılmasına değinerek, “Prof. Dr. Bahaeddin Ögel hocamızın ismi Doğukent yolu üzerinde bir bulvara verilmişti. Fakat bundan yaklaşık 3-4 yıl önce Bahaeddin Ögel hocanın ismi bu bulvardan kaldırılıp farklı bir tasarrufta bulunulmuştu. Biz bunu daha sonraları fark ettik. Bunu dile getirdik. Hem yerelde hem ülke genelinde. Genel başkanımız Prof. Dr. Mehmet Öz hocanın da konuyu işlemesi neticesinde yerelde ve ülkede büyük bir infiale yok açtı. Nihayetinde yeni bir bulvara Bahattin Ögel hocanın ismiş verildi. Bizim tabi yine tasarrufumuz dışında. Yine görüştüğümüz makamlar, milli şuur sahipli belediye meclis üyelerinin çalışmaları ve katkıları sayesinde yine Prof. Dr. Bahaeddin Ögel hocanın isminin Elazığ’ın batı tarafında bir yere verilmesi için bir uğraş içinde olacağımızı belirtmek istiyorum”dedi.

“TEPKİLERİMİZ DEVAM EDECEK BELKİ BİR TEK ŞEYLE TATMİN OLABİLİRİZ…”

Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kılıç, Prof. Dr. Bahaeddin Ögel isminin daha büyük bir bulvara verilmediğini belirtti ve tepkilerinin devam edeceğini dile getirerek, “4 yıl önce isminin kaldırılıp Bahaeddin Ögel hocanın isminin başka bir bulvara verilmesi kararı alınmış o zaman. Ama ne gariptir ki bu iş ortaya çıkana kadar o bulvara Prof. Dr. Bahaeddin n Ögel hocanın ismini asmadılar. Belediye basın ve Halkla İlişkiler müdürü ile görüştüm. O da bilgi verdi. Peki dedim hocanın ismi kalsaydı hocanın yeni Bahattin ögelin isminin verildiği caddeye verseydiniz, dedi ki orada cami var falan. Peki, neden tabelası koyulmadı. O bizim ihmalimiz denildi ve tabela o gün çabucak asıldı. Aslında belediye meclisinin alındığı kararda orası bulvarda değil. Orası Bahaeddin Ögel Caddesi. Biz hiçbir şey kazanmadık onu söyleyeyim. Bir tek kazandığımız tek şey 4 yıl önce değiştirilen caddeye Prof. Dr. Bahaeddin Ögel’in isminin asılması oldu. Şu kesinlikle olmadı, daha büyük bir bulvara falan ismi verilmedi. Tepkilerimiz devam edecek. Belki bir tek şeyle tatmin olabiliriz, çok daha büyük çok daha yoğunluğu olan Doğukent bulvarından daha işlek olan bir caddeye verilmesi bu işi düzeltebilir ama doğru olanı eski yerinde kalmasıydı” diye kaydetti.

“BUGÜN ELAZIĞ’IN İSMİ HALA O ŞEKİLDE ANILMAKTADIR”

Bingöl Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergün Öz Akçora, kararlar alınırken danışmanın önemine değinerek, “Biz Elazığlı olarak bugün için o bulvara verilecek isim elbette gelecekte insanlara çok daha iyi hitap edecektir. Doğu bölgesindeki o araştırma dolayısı ile o ismini görüp başka bir sevdiğimiz kişiyi orada verdiklerinde elbette tepkiler olur. O nedenle bu kararı alırken danışmak görüşmek bazı güzellikler hatalar olsa dahi konuşarak anlaşmamızda fayda var. Ama biz Elazığlı olarak bunu daha önce birçok olayda gösterdik. Bu sağ sol, kominizim, faşizm, Türkeşçilik derken Elazığ’ın şehrine sahip çıkması toplumunun en iyi şekilde yaşaması milletini devletini koruması üzerine verdiği tepkidir ki bugün Elâzığ’ın ismi hala o şekilde anılmaktadır”açıklamalarında bulundu.