Dış İşleri Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Türk Akreditasyon Kurumu’nun (TÜRKAK) Danışma Kurulu toplantısı, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, TÜRKAK Genel Sekreter Banu Müderrisoğlu ve aralarında Elazığ TSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRKAK Danışma Kurulu Üyesi olan Zülfü Altıntaş’ın da bulunduğu TÜRKAK Danışma Kurulu Üyelerinin katılımı ile webinar üzerinden gerçekleştirildi.

Altıntaş tarafından Elazığ’da kurulması talep edilen Kalibrasyon Merkezi TÜRKAK Başkanı Kaymakçı ve Genel Sekter Müderrisoğlu tarafından uygun görülerek, Elazığ için hayırlı olması müjdesi verildi.

TÜRKAK PANDEMİ SÜRECİNDE ÖNEMLİ HİZMETLERDE BULUNDU

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Çavuşoğlu, "Geçen bir yılda dünya çok değişti. Özellikle de salgın sadece bizim değil, tüm dünyanın dengelerini kökten sarstı. TÜRKAK olarak bu süreci çok iyi yönettiğimizi söylemek istiyorum”  ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkak’ın sadece sağlık alanında değil, ekonomiyi ilgilendiren alanlarda da önemli rol üstlendiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu değerlendirmesinde, "TÜRKAK, mili sanayimiz, ticaretimiz, tüketici sağlığı gibi Dışişleri Bakanlığını doğrudan ilgilendirmeyen alanlarda hayati iş görüyor. Aslında, Dışişleri Bakanlığına bağlı olmasının bir sebebi bu. Kurumun bağımsızlığını korumak için bakanlığımıza bağlandı. Daha önce Avrupa Birliği Bakanlığımıza bağlıydı” dedi.

TÜRKAK HEDEFLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantı TÜRKAK Genel Sekreteri Banu Müderrisoğlu’nun TÜRKAK’ın 2020 yılı faaliyetlerini anlattığı ve 2021 yılı hedeflerini açıkladığı detaylı sunumla devam etti. Genel Sekreter Müderrisoğlu, TÜRKAK pandemi sürecini nasıl yönettiğini detaylı bir biçimde anlatırken, 2021’de 4 yeni alanda Biyobanka, AS 9100, ICAO CORSIA, Bilgi Teknolojisi Yönetim Sistemleri akreditasyon hizmeti sunulacağını müjdeledi.

Müderrisoğlu TÜRKAK’ın yürüttüğü projelerden bahsederken, TÜRKAK’ın pandeminin hemen öncesinde İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) İyi Laboratuvar Uygulamaları Verilerin Karşılıklı Kabulü Sistemine kabul edildiğini hatırlattı. 2020 turizm sezonunda TÜRKAK’ın Güvenli Turizm Sertifikasyon programına katkısını anlatan Müderrisoğlu, bu programın bir akreditasyon programına dönüşmesi çalışmalarının desteklendiğini açıkladı.

TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı da Danışma Kurulu Üyelerinin 2019 yılında gerçekleştirilen toplantıda dile getirdiği görüşleri dikkatle takip ettiğini ve bunların hayata geçirildiğini bildirdi.

ELAZIĞ TSO’NUN TALEBİ UYGUN GÖRÜLDÜ

Toplantının görüş ve temenniler bölümünde bir konuşma yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRKAK Danışma Kurulu Üyesi Zülfü Altıntaş Elazığ’da bölgeye hizmet vermesi hedefiyle bir Kalibrasyon Merkezi kurulması teklif edildi. Elazığ’ın jeopolitik konumu nedeniyle bölgenin tam merkezinde yer aldığı ve tüm bölge illerinin hizmet alımında zorluk yaşamadan bu merkezden istifade edebileceğini vurguladı. TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakçı ve Genel Sekreter Müderrisoğlu tarafından talep uygun görülerek, 2021 yılı için bu konunu gündeme alındığı müjdesi verildi.