İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 40 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri’ni güçlendirmek için savunma teknolojileri üretmekte olan ASELSAN ile İkaz ve Alarm Siren Sistemi sözleşmesi imzaladı. İmzalanan sözleşmeye göre ASELSAN, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için Gaziantep, Hatay ve Kilis illerinde toplam 120 noktaya siren sistemleri kuracak.

Afetlerde ve acil durumlarda halkın en hızlı şekilde bilgilendirilmesi amacını taşıyacak olan sistem, gelecek yıllarda ihtiyaç duyulan diğer illere de yaygınlaştırılacak. ASELSAN tarafından yerlileştirme çalışmaları da yapılacak olan sistemin tüm haberleşme teknolojilerinin yerli olması sağlanacak. Bu kamsamda haberleşme için yerli Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) telsiz altyapısı kullanılacak.

Ayrıca yine aynı sözleşme kapsamında AFAD ve ASELSAN’ın ortak çalışması ile ülke çapında kullanılacak olan Ulusal Erken Uyarı Sistemi mimarisi tanımlanacak. Çalışma süresince halkın bilgilendirilmesinde kullanılabilecek mobil hücre yayını, toplu SMS, televizyon, radyo ve sosyal medya yayınları incelenirken, söz konusu yayın plaformlarının veri yapıları, süreçler ve iş akışları oluşturulacak.

AFAD ve ASELSAN arasında daha önce imzalanan protokolde bir teknolojik iş birliği yapılmasının yanı sıra sivil savunma, erken uyarı ve ikaz sistemleri teknolojileri alanlarında ortak çalışmalar yürütülmesi kararlaştırılmıştı. İkaz ve Alarm Siren Sistemi sözleşmesi, göz konusu protokol sonrasında iki kurum arasında imzalanan ilk resmi sözleşme oldu.