Fırat Üniversitesi tarafından “Tarihten günümüze darbeler ve 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” konferansı düzenlendi.

Prof. Dr. Bahaddin Öğel Salonunda gerçekleştirilen konferansa Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, rektör yardımcıları ve öğretim görevlileri katıldı.

Konferansın konuşmacısı Fırat Üniversitesi Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Arslantaş, eski çağlardan günümüze darbeler ve Türkiye’deki darbelerin tarihsel akışı ile ilgili bilgiler aktardı.

ARSLANTAŞ: GERÇEKTEN CUMHURBAŞKANIMIZIN MESELEYE ÇOK ERKEN DAHİL OLDU

Prof. Dr. Arslantaş, “Burada yine en son 15 Temmuz’da başarısız terör hareketine giren, hükümeti cebri yollardan devirmeye çalışanların bana göre başarısız olma noktalarından biri de gerçekten Cumhurbaşkanımızın meseleye çok erken dahil olması. Çünkü biz Osmanlı tarihinden duyuyoruz; savsakladığınız zaman ‘hele biraz zaman geçsin, biraz görüşelim, yatışsın’ denildiği zaman, zamanında tedbir alınmadığı zaman işlerin çok daha kötüye gittiğini çoğu zaman da bunu Genç Osman vakasında gördüğümüz gibi sultanın öldürülmesine kadar gittiğini görüyoruz. Yine Osmanlı döneminde isyan ve darbelere kalkışanların dönemin konjektürü gereği Şeyh-ül İslam’dan fetva almaya çalıştıkları, padişahtan o anda bir meşrutiyet belgesi almaya çalıştıklarını, aslında yaptıklarının iyi niyetli olduğunu, milleti düşündüklerini göstermek babında bu şekilde bir meşrutiyete dayandırmaya çalıştıklarını da görüyoruz ki tabi bu sadece görünürdeki şey. Yine aynı grupların esnafı ve halkı da işin içine çekmeye çalıştıklarını, özellikle esnafın kepenk kapatmasını sağlayarak halkın da bir korku ve panik havasına girmesini sağlamaya çalışmışlardır” ifadelerini kullandı.