Gelir İdaresi Başkanlığı, 2017 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesini açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde 2017 vergilendirme dönemi yıllık Gelir Vergisi beyanlarına ilişkin olarak 2018 yılı mart ayında 3 milyon 486 bin 592 mükellef tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi verildi.

Gelir Vergisi beyannameleri ile 77 milyar 339 milyon 779 bin 509 lira matrah beyan edilirken, beyan edilen bu tutar üzerinden 20 milyar 636 milyon 779 bin 513 lira gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

En fazla Gelir Vergisi beyan eden mükellef listesinde ilk sırada haziran ayında vefat eden ENKA Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara yer aldı. Şarık Tara'ya 2017 yılı için 53 milyon 583 bin 488 lira vergi tahakkuk ettirildi.

 

İLK SIRADA 8 BANKA YER ALDI

Kurumlar Vergisi listesinin ilk 10 sırasında 8 banka yer aldı. Buna göre, 2017'nin Kurumlar Vergisi rekortmeni Merkez Bankasını sırasıyla, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Botaş Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ ve Türk Telekomünikasyon AŞ izledi.

Listede bankacılığın yanı sıra telekomünikasyon, enerji, inşaat, perakendecilik, madencilik, teknoloji ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren kurum ve şirketler ön plana çıktı.

 

ELAZIĞ’DAN BİR FİRMA YER ALDI

En fazla Kurumlar Vergisi ödeyen ilk 100'de isimleri açıklan mükelleflerin 52'si İstanbul'dan çıktı. Listede Ankara'dan 16, İzmir'den 3, Kocaeli'den 2, Manisa, Antalya, Elazığ, Samsun, Rize, Zonguldak'tan birer firma yer aldı.

 

TÜRKİYE’NİN 43.SÜ ELAZIĞ’DAN ÇIKTI

En fazla kurumlar vergisi ödeyen ilk 100’de Elazığ’dan 43. Sırada yer alan firma ise ETİ Krom Şirketi oldu. Eti Krom Şirketi, ödediği 100 milyon 371 bin 509 lira ile rekortmenler listesinde yerini aldı.

1936 yılında kurulmuş olan ETI KROM, Türkiye’nin en büyük krom cevheri üretici ve ihracatçısı; ayni zamanda yüksek karbonlu ferrokromun tek üreticisi.

 

ÖZERK MADEN ÇIKARMA VE İŞLEME, ETI KROM’UN BAŞARISINDAKİ ÖNEMLİ FAKTÖRLERDEN

Bir devlet işletmesi iken YILDIRIM HOLDING Şirketi tarafından satın alınan ETI KROM, uluslararası platformda giderek rekabetçi hale gelerek bir basari hikayesi oldu.. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde krom cevheri madenlerine sahip olan ve işleten firma, cevheri isleyerek Elâzığ’daki tesislerde ferrokroma dönüştürmekte. Özerk maden çıkarma ve işleme, ETI KROM’un başarısındaki önemli faktörlerden.

Krom cevheri bölümü, ülke genelinde, çoğu yeraltında olmak üzere 79 madene ve yıllık yaklaşık 1 milyon ton üretim kapasitesine sahiptir. Ferrokrom tesislerindeki 4 fırın ise yıllık 150 bin tonluk kapasiteye sahiptir.

ETI KROM’un geniş hacimli ve yüksek kaliteli sürdürülebilir üretimi, onu sektörün dünya çapında saygın bir lideri haline getirmiştir. Ayrıca ETI KROM, kaliteli ve hızlı hizmeti ile rekabetçi Avrupa, Amerika, Çin ve diğer Asya pazarlarında öne çıkmış, bu pazarlarda önde gelen paslanmaz çelik üreticileri, alaşımlı çelik tesisleri ve dökümcüleri için seçkin bir tedarikçi olarak yerini almıştır.