Türk tarihinin İslam öncesi ve İslam sonrasında en önemli yapılarından olan ve bir çok alanda vatandaşlara hizmet eden vakıflar, medeniyetimizin en önemli unsurlarını oluşturuyor.

Türk Ocakları Elazığ Şubesi’nde vakıf kültürünün anlaşılabilmesi amacıyla Türklerde Vakıf Kültürü ve İzzetpaşa Vakfı Örneği adıyla konferans düzenledi.

Konferansa konuşmacı olarak Fırat Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Muhammed Beşir Aşan, FÜ öğretim üyesi ve İzzetpaşa Vakfı Başkanı Prof. Dr. Necip İlhan ve Edebiyatçı yazar Nazım Payam, katıldı.

BULUT: VAKIFLAR TÜRK İSLAM KÜLTÜRÜNDE ÇOK ÖNEMLİ YER TUTAN ÖNEMLİ MÜESSESELERDİR

Türk Ocakları Başkanı Dr. Birol Bulut, “ vakıflar Türk İslam kültüründe çok önemli yer tutan önemli müesseselerdir. Sağlıktan eğitime bayındırlıktan daha diğer sosyal alanlara kadar kültürel alanlara kadar hizmet eden karşılıksız hizmet eden bir medeniyetin taşıyıcı kolonu olarak ifade edebileceğimiz müesseselerdir” dedi.

AŞAN: VAKIF MÜESSESESİ BİZİM TARİHİMİZDE PARANIN GEÇMEDİĞİ SOSYAL BİR YAPI OLARAK İFADE EDEBİLİRİZ

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Muhammed Beşir Aşan, “Vakıf müessesesi bizim tarihimizde paranın geçmediği sosyal bir yapı olarak ifade edebiliriz. Şu veciz cümle ile ifade etmek söz konusu olursa vakıflar sayesinde bir adam vakıf evde doğar vakıf beşikte uyur vakıf mallardan yer içer vakıf kitaplarından okur vakıf bir mektepte hocalık eder vakıf idaresinden ücretini alır ve öldüğü zaman vakıf bir tabuta konur ve vakıf bir mezarlığa gömülürdü. Bu suretle beşeri hayatın bütün icaplarını ve ihtiyaçlarını vakıf temine pek ala imkan vardı. Böyle sosyal yaşantıyı hiçbir düzen hiçbir rejim kuramamıştır” ifadelerini kullandı.

İLHAN: İZZET PAŞA VAKFI İLE MEMLEKETİMİZİN KÜLTÜR VE SOSYAL HAYATINA ÇOK DEĞERLİ KATKILAR VERMİŞTİR.

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İzzet paşa Vakfı Başkanı Prof.Dr. Necip İlhan, “İzzetpaşa Vakfı kuruluşuna bakacak olursak 1863 yılında Harput’ta valilik yapan Osmanoğlu hacı Ahmet İzzetpaşa tarafından ilk nüvemse oluşturulmuş ve bugüne kadar İzzetpaşa camiinde oluşturulan nüve bugün vakıf haline gelmiş ve 1975 yılında kurulan İzzetpaşa vakfı ile memleketimizin kültür ve sosyal hayatına çok değerli katkılar vermiştir. Aynı zamanda İzzetpaşa vakfı yapmış olduğu hayır işleri ile sağlamış olduğu imkanlarla ülkemizin önde gelen vakıflarından biri olarak hizmetlerini sürdürmektedir” dedi.

PAYAM: “BİZİM KÜLLİYE DERGİSİ İZZET PAŞA VAKFININ HİMAYELERİ İLE ÇIKAR.

Bizim külliye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Edebiyatçı yazar Nazım payam, “Bizim külliye dergisi İzzetpaşa vakfının himayeleri ile çıkar. 1999’dan beri yayın hayatını sürdürüyoruz. Türk kültürüne Türk edebiyatına hizmet etmek amacı ile yola çıktık ve bunu bize sağlayanda İzzetpaşa Vakfı oldu. Vakıflarımız yalnız insanların fiziki ihtiyaçlarını karşılamakla yetinmez birde ruhi ve fikri ihtiyaçlarını da karşılar biz bunun bir numunesiyiz Elazığ’da” ifadelerini kullandı.