Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Tütünle Mücadelede Sonbahar Toplantıları” kapsamında “Tütünle Mücadele” toplantısı düzenlendi.

Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı Tütün ve Madde Bağımlılığı İle Mücadele Birimi tarafından kurumumuz Konferans Salonu’nun da düzenlenen toplantıya; Elazığ Vali Yardımcısı Uhut Emre Koyuncu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanımız Dr. Abdulkadir Kantarcıoğlu, Başkan Yardımcımız Uzm. Dr. Ali ATAR, Emniyet Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürü Seydi Ertekin, Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Nihat Bozkurt, TÜKAF Derneği Başkanı Yusuf Uğur, Elazığ Belediye Başkanlığı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

KANTARCIOĞLU: BU MÜCADELEDE EN BÜYÜK PAYDAŞIMIZ İŞYERLERİDİR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Abdulkadir Kantarcıoğulu, “Umuma açık kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketiminin zararlarının anlaşılması ve ilimizde bu konuda bir kültür oluşması açısından işyeri sahiplerine büyük iş düştüğünü belirterek; “Bu mücadelede en büyük paydaşımız işyerleridir. Bu sorunun çözümü için sizlerin desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

KOYUNCU: YAKLAŞIK 1,3 MİLYAR KİŞİ SİGARA İÇMEKTEDİR

Daha sonra kürsüye davet edilen Elazığ Vali Yardımcısı Uhut Emre Koyuncu yaptığı konuşma da “ Bilindiği üzere Dünyadaki en büyük halk sağlığı sorunlarından birisi tütün ve tütün ürünü kullanımıdır. Tütün doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlerde ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Tütün, önlenebilir hastalık ve ölüm nedenleri arasında birinci sırada gelmekte olup, günümüzde dünyada yaklaşık 1,3 milyar kişi sigara içmektedir ve sigara içenlerin büyük bölümü gelişmekte olan ülkelerde yer almaktadır.” dedi.

KOYUNCU: KAPALI ALANLARDA BAŞLICA HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİDİR

Ülkemizde de 4207 sayılı Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Hakkındaki Kanun Hükümleri ile umuma açık kapalı alanlarda tütün ürünü tüketiminin yasaklandığını belirten Vali Yardımcısı Koyuncu “Sigara dumanı evlerde dahil tüm kapalı alanlarda başlıca hava kirliliği nedenidir. Bilimsel veriler kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalanlarda kalp krizi ve kanser riskinin ciddi oranda arttığını göstermektedir. Sigara dumanına maruziyet akciğer kanseri riskini % 30 oranında arttırmaktadır. Toplumu pasif sigara dumanının etkilerinden korumak için Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda Valiliğimiz bünyesinde Dumansız Hava Sahası Denetim ekipleri oluşturulmuş olup, çalışmalarını sürdürmektedir. Bu toplantının amacı ilimizde bulunan işletmeleri, dumansız hava sahası uygulamaları ve mevzuatlar hakkında bilgilendirmek ve siz işletme sahiplerinin bu konuda desteğini istemektir. Bu amaçla toplantıya katılan herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Daha sonra İl Sağlık Müdürlüğümüz Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birim Sorumlusu ve Şube Müdürü Erkan Kaya’nın Tütün Ürünlerinde Pasif Etkilenim, Dumansız Hava Sahası Uygulamaları, Kapalı Alan Tanımının yanı sıra Elazığ Belediyesi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin ruhsatlandırma çalışmaları hakkındaki sunumları ile devam eden toplantı, STK temsilcileri ve işyeri sahiplerinin sorunları ve çözüm önerilerinin dinlenmesi ile sona erdi.