Elazığ’da 65 yaş ve üstü vatandaşların otobüslerden ücretsiz faydalanıp faydalanamayacağı tartışması devam ediyor.

Elazığ’daki halk otobüsü şoförlerinin almış oldukları kararla bugün; Elazığ’daki 65 yaş ve üstü vatandaşlar bindikleri otobüslere ücret ödemek zorunda kaldı. Konuyla ilgili ilk açıklama, Türkiye Emekliler Dernek Başkanı Vedat Gür’den gelmiş, Gür, soruna ivedilikle çözüm getirilmesini istiyoruz demişti.

BELEDİYE: KARAR KABUL EDİLEMEZ

Ardından Elazığ Belediyesi bir açıklama yapmış ve belediye tarafından yapılan açıklamada; “Alınan karar, tamamen bizlerin bilgisi dışında, yasalara aykırı alınmış bir karardır. Halk otobüslerinin ücretsiz yolcu taşımacılığı yönetmeliğine aykırı olarak aldığı bu karar, kabul edilemez niteliktedir” denilmişti.

TORAMAN: YERİNDE BİR KARARDIR

Konuyla ilgili son açıklama ise Elazığ Şoförler Odası Başkanı Şevket Toraman’dan geldi. Kanal Fırat Televizyonunda yayınlanan ve Elif Doğan’ın hazırlayıp sunduğu “Akşam Ajans” programına konuk olan Başkan Toraman, şoför esnafının almış olduğu kararın arkasında olduğunu belirterek, “bu konu belediye ile olan bir konu değil. Türkiye genelinde alınmış olan bir karar. Tabi ki arkadaşlarımızın almış olduğu karar yerinde bir karardır. İğneden ipliğe her şeye zam gelmiş. Asgari ücrete, lastiğe, sigortaya, bağkura, pirime. Aklınıza ne gelirse. Burada esnafımız haddinden fazla mağdur. Biz burada yapılan işin doğru olduğunu savunmuyoruz. Ama burada bir haksızlık adaletsizlik var. Elazığ’da 46 tane halk otobüsümüz var. 383 tane minibüs 15 – 20 tane belediye otobüsümüz var. Elazığ’da ayda 170 bin yolcu taşıyor. Esnaf bu kadar yolcuya nasıl dayanacak. Böyle bir şey var mı? Biz sisteme karşıyız” dedi.

TORAMAN: BİZ ZAM İSTİYORUZ

Yapılan uygulamada adaletsizlik olduğunu vurgulayan Şevket Toraman, “Ben ayda 28 bin maaş alıyorum. 10 bin maaş alıyorum. Benim o araca bedava binmeye hakkım var mı? İhtiyaç sahibiyse bedava taşıyalım ama burada bir adaletsizlik var. Taşıyacaksak asgari ücretliyi taşıyalım. Öğrencisi var. Bin 600 maaş alıyor. Bununla öğrencisini okutuyor. Ev kirası veriyor. Geçimini sağlıyor. Ben kendimden bahsedeyim.  Ayda 15 – 20 bin gelirim var. Ben bu arabaya nasıl bedava binerim benim hakkım mı? Benim gibi Elazığ’da binlerce var. Sistem yanlış. 6 – 7 aydır zam istiyoruz. Vatandaş da bu zama karşı değil. İstediğimiz zam 25 kuruş. Biz zam istiyoruz. Vatandaş zama karşı değil” ifadelerini kullandı.

 

TORAMAN: MARABANIN MALIYLA AĞALIK YAPILMAZ

Şoförler Odası Başkanı Şevket Toraman, “Kanuni bir durum ama marabanın malıyla ağalık yapılmaz. Bu kanunda yeniden bir düzenleme yapılsın. Gerçek sosyal yardımlaşma imkanından faydalanan insanlar başımız üzerinde. O insanları başımızda taşıyalım. Bizim Elazığ’da 46 tane aracımız var. Bu araçlar bir de kiralık araçlar. Elazığ’da 46 tane otobüs ile bu işi yapıyorsun” dedi.