Dünden beri Elazığ’ın gündeminde bu soru var; 65 Yaş ve üzeri ve %40 engelli vatandaşlar ve refakatçileri ile belediye personeli halk otobüslerine ücretsiz binecek mi yoksa binemeyecek mi? Konu ile ilgili birçok kurum ve kuruluş açıklama yaptı. Kimileri “bu karar kesinlikle kabul edilemez” dedi. Kimileri ise “bu karar yerinde bir karar” ifadelerini kullandı. Herkes dün açıklama yaptı, son açıklama ise bugün otobüs şoförlerinden geldi. Kanal Fırat Televizyonu Haber Muhabiri Canan Ay, otobüsleri gezerek durumu yerinde inceledi.

OTOBÜSLERDE YOĞUNLUK AZALDI

Otobüslerde bugün sakinlik vardı. Belirli saat dilimlerinde tıka basa dolu olan otobüsler bugün dolmadı. Para ödeyeceğini duyan bazı 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ise otobüslerden inerek şoförleri şikayet edeceklerini söylediler. Otobüs şoförleri ücretsiz geçiş kartı kullanan vatandaşlara durumu anlatmaya çalışsa da devletin verdiği hakkı kullanmak isteyen vatandaşlar artık minibüslerle yolculuk yapacaklarını belirttiler. Zaman zaman ufak tartışmalar olsa da otobüs şoförleri kararlarının arkasında olduklarını beliriyorlar.

“MAYDANOZ ALMAK İÇİN OTOBÜSE BİNİYORLAR”

Halk Otobüs Şoförü Fırat Çıkaray Elazığ’ın ulaşım kaderi ile oynadıklarını vurgulayarak “Şuanda Elazığ Ulukent seferini yapmaktayız. Ayda 200 bin adet ücretsiz taşıma yapmışız. Biz taşımıyoruz demiyoruz. Bizim gücümüz yok. Elazığ’da şuan da 43 tane otobüsüz. 3 tane de yarım otobüsümüz var toplamda 46 tane. 200 bin adet yolcu ücretsiz olarak biniyor. Eğer bunu hangi din kabul ediyorsa buyurun o dine geçelim. 65 yaş bilinçli olarak binmiyor. Maydanoz almak için bu halk otobüsünü kullananlar var. Karaçalı suyu için çarşıya gelenler var. Cami cami gezip gününü geçirenler var. Baksınlar eğer ki bir insan 65 kereden aşağı binmişse biz buradayız. Ben kayıttan bahsediyorum. Günde 20 kere 30 kere binenler var. Ben akşam pompayı yaklaştırdığımda 300 lira 600 lira mazot alıyorum. Kimse bana demiyor ki gel hemşerim sen 500 600 lira mazot alıyorum” şeklinde konuştu.

“BELEDİYENİN BİZE YAKLAŞIMI YOK”

Halk Otobüsü İşletmecisi Ahmet Atarak vatandaş ile bir sıkıntılarının olmadığını söyleyerek “Sadece biz taşıdığımız yolcunun hakkını alabilelim hakkımızı alamıyoruz. Mazot dolduramıyoruz arabalarımıza. Yoksa benim bir sıkıntım yok ki. Şimdiye kadar taşıyordum. Bundan sonra niye taşıyayım. Biz buna dedik bir sınırlama getirin hiçbir şey olmadı. Öyle arkadaşlarımız var ki sanayiye gidemiyor arabalarını tamir edemiyor. Mazot dolduramıyor günde iki kere üç kere petrole gidip de mazot alan arkadaşlarımız var. Biz sıkıntılarımız bunlar yani. Yoksa bizim vatandaş ile bir sıkıntımız yok. Vatandaşı almayacağım taşımayacağım yani öyle bir sıkıntımız yok. Sadece biz diyoruz ki hakkımızı alalım. Sen şimdi bir yerde çalışıyorsun. Maaşını alamazsan ne yaparsın. Ben çalıştığım zaman benim hakkımı ödeme mecburiyetin var. Tamam, böyle bir kanun çıkarıldı ama hiçbir yer Elazığ gibi değil ki. Ayda 200 bin kişi. Buna herkes dayanabiliyorsa bizde dayanalım. Minibüslerde taşısın bizde taşıyalım. Ama yok 43 tane araba bir Elazığ’ın yükünü taşıyor. Benim söyleyeceklerim bu kadar. Belediyenin bize yaklaşımı yok. Dönüşüm dedi minibüsleri de otobüse çevireceğim. O zaman her otobüse günde 50 kişi gelirdi. Benim başım ile gözüm üstüne” ifadelerini kullandı.

“HAKKINI VERDİKTEN SONRA HERKESİ DE TAŞIRIZ”

Bir diğer otobüs şoförü ise “taşınmayacak diye bir şey yok. Bize hakkımız verirlerse neden taşımayalım. Ama bir kişinin de ben bir günde 10 sefer yüzünü görürsem. Bir adam ben ile 10 sefer gidip geliyor. Nasıl dayanacağım ben buna. Çükü para yok kazanamıyorum. Yani taşınmayacak diye bir şey yok hakkını verdikten sonra herkesi de taşırız” şeklinde konuştu.

Vatandaşın ise bir kısmı konuyu tepkili karşıladı, bir kısmı ise otobüs şoförlerine hak verdi.

 

İŞTE OTOBÜSLERDE YAŞANANLAR