Altınovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Tarafından, “Uluova - Altınova’nın Dünü Bugünü” isimli panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu’nun yaptığı panelde önemli konular masaya yatırarak, “

TÜRKOĞLU: BİR TAKIM GÖRÜŞ VE ÖNERİ ALARAK SÜRECİ YÖNETMEK İSTİYORUZ

Bu paneldeki amacımız ovamızın sorunlarına dikkat çekmek, Elâzığ’ın köklü bir geçmişine sahip olan ve en fazla nüfusun barındığı, tarımsal üretimin bir zamanlar ciddi bir merkezi olan Uluova’nın tekrar geçmişteki gibi şaşalı günlerine ulaşılabilmesi adına, ovamızın yetiştirmiş olduğu insan kaynakları ile ne gibi çalışmalar yapabiliriz, sizlerden de bir takım görüş ve öneri alarak süreci yönetmek istiyoruz” dedi.

DİNÇ: ALLAH RIZASI İÇİN YARDIM TALEP EDİYORUM

Bize verilen desteklerden dolayı herkese teşekkür ediyorum diyen Altınovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Aziz Dinç, “Bu faaliyetler içinde şu ana kadar bize verilen desteklerden dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. Geçmişte şu oldu, bu oldu ona girmeyeceğim. Ben buradaki saygıdeğer konuklarımızdan, Elâzığ kamuoyundan ve Ankara’da bizleri, bu şehri seven insanlardan, önümüzdeki süreçte yapmayı düşündüğümüz 4 proje için Allah rızası için yardım talep ediyorum. Bu projelerin başında ovamızın temel sorunlarından olan sulama projesi var. 17 kilometrelik bir mesafede, 3,5 kilometresi tünel, bin 240 rakımdan bin rakıma kadar su gelecek. Bu su düşünden dolayı geldiği için 4 megabayt elektrik üretecek. Ve bu aynı zamanda 7 bin – 8 bin hektarlık bir alan sulayacak. Bu proje aynı zamanda Elâzığ Belediye’mizin de 2040 yılından sonra kullanmayı düşündüğü bir proje. Biz şunu söyledik. 20 yıl bu su boşa akacağına, ovamızda 8 bin civarında alanı sulasın. 2040 yılında Elazığ Belediyesi Hatun Köyü Barajına ihtiyacı kalmayacak. Biz Munzur’un suyunu Elazığ’a getirdiğimizde Hatun Köyü Barajı ovanın sulamasına kalacak. Hatun Köyü Barajı bizim kısa vadede şehir ekonomisine en büyük katkı sağlayacak bir projedir” dedi.

AŞAN: TARİHSEL BİR BAKIŞLA BAKACAĞIZ

Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beşir Aşan, 1980 yılından itibaren bölgenin tarihi ile ilgili yaptıkları çalışmalara değinerek, “günümüzde 80’lerden itibaren bölgenin tarihi ile ilgili çalışmalarımız var. Bugünkü panelde Altınova’ya tarihsel bir bakışla bakacağız. Altınova diye ifade ettiğimiz coğrafya Mezopotamya kültürünün kuzeyinde yer alan çok önemli bir coğrafyaya dönüşür” diye kaydetti.

AYTAÇ: GAYRET SARF EDİYORUZ

Fırat Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç ise, “Ben Elmapınarlıyım. Oradaki oluşum tepe kazılarında çocukken ettiğim ziyaretlerle oldu ve devam ediyor. Bölgede özellikle İstanbul’da dönen kültür üzerine daha çok durulmuş, yoğunlaşmış durumdayız. Bunların hem restorasyonu hem de turizme kazandırılması konusunda gayret sarf ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

AYDIN:

Munzur Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Aydın’da,    

“İlimizin şuan ki mevcut su ürünleri konusunda emeği geçmiş öğretim üyelerinden birisiyim. Sunumda da size anlatacağım gibi Keban ilçesinde ilk akademik göreve orada başladık şuan ki tesislerde de emeğim epey geçmiştir bundan sonrada su ürünleri konusunda ve tarım ve hayvancılık konusunda akademik ve diğer çalışmalarımı yapmaya devam edeceğim.’’

ŞENGÜN:

Fırat Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Şengün,

“Ulu Ovayla ilgili çeşitli çalışmalarım var bu bölgeyle ilgili geçmişten gelen insanların yapmış olduğu faaliyetleri doğal ortam insan ilişkileri ve eskiden altın ova olan kesimin genel coğrafi özelileri ve mevcut arazi kullanım durumu ve arazı kullanımdaki değişiklikleri.