Dünya Gıda Günü nedeniyle il dışından ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Eylemlerimiz geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam' sempozyumuna katılmak üzere Elazığ’a geldi.

Şehre gelen Elazığlı hemşehrilerimiz; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Tıp Dekanları Konseyi Başkanı, Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder Kanal Fırat canlı yayınının konuğu oldular.

Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı”nın konuğu olan ve koronavirüs salgını süresince ulusal televizyonlardan sürekli kamuoyunu bilgilendiren Elazığlı hemşehrilerimiz ünlü bilim insanlarının anlattıkları Elazığ’la ilgili anılar izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Aslen Sivaslı olan eşi Elazığlı uzun yıllar da Elazığ’da görev yapan Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Elazığ’la ilgili olan evlilik hikayesini anlattı.

DÖKMETAŞ: ELAZIĞ’DAN KIZ ALMAM DEDİM

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, “Büyük lokma ye ama büyük söz söyleme derler. Ben 1983’de Elazığ’a gelirken daha genç saçlarında bir tane beyaz yok. Kilo olarak 75 kiloda olan birazda yakışıklı gibi görünen birisiydim. Bana Elazığlılar seni boş bırakmazlar dediler. Mutlaka sana oradan birini verirler. Bende yok Elazığ’da kız almam dedim. Niye diye sorarsanız anlatayım. Bizde ihtisas dönemi çok zor geçiyor. Evlenirseniz gün aşırı nöbetler var. Eşinizi ihmal ediyorsunuz çocuğunuza bakamıyorsunuz. O anlamda Elazığ’dan kız almam dedim. Yoksa ülkemin her tarafının insanı çok güzel. Alamam dedim çünkü ihtisas yapmam lazım. Burada iki buçuk yıl çalıştım ve gerçekten çok güzel dostlarımız oldu. Ama kimse ile evlenmedim ve sivas’a gittim. Cumhuriyet üniversitesinde enfeksiyon hastalıkları ana bilim dalında ihtisasımıza başladık ve bitirdik. Ankara’da devlet hastanesinde dahiliye ihtisas yapan bir hanımefendi ile karşılaştım tanışdık. Nerelisn dedim. Ben Elazığlıyım dedi. Ben şimdi alsam mı? Almasam mı? Elazığlılar kız verirler dediler hayır dedim. Elazığlı ile evlenmiyecem dedim. Ve elazığlı ile kader kısmetmiş evlendim. Çokta mutluyum. Çokta huzurluyum” diye kaydetti.

Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, Elazığ’dan hiç bağının kopmadığını söyledi.

ÇETİNKAYA: ELAZIĞ’DAN GELENLERİ AYRICALIĞI VAR

Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, “Benim ilkokul, ortaokul ve lise Elazığ’da geçti. Bugünde bir anı yaşadım aslında. Mezun olduğum Atatürk Anadolu Lisesini ziyaret ettim. Müdür bey ile tanıştık ve bana bir sürpriz yaptılar. 40 yıl olmuş benim mezuniyetim. Diploma fotoğraflarımdan artanları bana iade ettiler. Benim için çok farklı bir duygu oldu. Elazığ’dan bağımız hiç kopmadı. Bura ile bağımız devam ediyor. Oradaki görevlerimizede devam ediyoruz. Buradan gelen herhagi bir hasta olsa bir yakınımız gibi karşılıyoruz onları. Elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Bazen diğer illerden gelenler kıskanıyorlar. Elazığ’dan gelenleri ayrıcalığımı var diyorlar. Bende evet diyorum ayrıcalığı var kusura bakmayın” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Necmettin Ünal, kürsübaşı programında müziğe doyduklarını belirtti.

ÜNAL: ELAZIĞ MÜZİKTE ÇOK ÖNEMLİ BİR YER

Prof. Dr. Necmettin Ünal, “ben Elazığlıyım. Bizim köyümüz Etmenik köyü. Tüm büyüklermizin mezarı orada. Orayıdı gidip ziyaret ettim bugün. Benim babam maden mühendisiydi. Huleman eski adıyla. Alacakaya’da sıra mühendisliğinden başladı müdürlüğe kadar devam etti orada. Bende orada Guleman’da doğdum. Babam Etibankçı olduğu için ondan sonra Türkiye’de nerede dağ varsa oraya gittik. Ben maden mühendisi olmak istiyordum. Babam herşey olabilirsin sadece maden mühendisi olamazsın dedi. Benim hayatım dağlarda geçti sen gitme dedi. Dün kürsübaşında herşeyi kameraya çektim. Babama yolladım çok güzel bir geceysi onlarda eğlendi.  Çok güzel yemekler yedik içili köfteye, çiğ köfteye ve müziğe doyduk. İyiki gelmişiz. Elazığ müzikte çok önemli bir yer. Aslında Elazığ müziği çok enterasan. Erzurum’dan aşağı Urfa’ya ve Kerkük’e doğru indiğiniz zaman benzer tınıları alıyorsunuz. Bu eğitim verilmesinden Elazığ Musiki Cemiyeti’nin çok önemli olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, il dışından ve yurt dışından gelen misafirlerin Elazığ’dan çok etkilendiğini söyledi.

İLHAN: BİZ BUNU GELENEKSELLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “organizasyonla birlikte Elazığ’ın lezetlerini tattırdı gelen misafirlere hemde böyle bir kürsübaşı etkinliği kültümüzü tanıttı açıkcası. Dün çok güzel zamanlar geçirdik. Hatta sırf biz Elazığlılar değil Dünya Sağlık Örgütü’nden gelenler Dünya Gıda Örgütü’nden gelenlerde her sene Elazığ’da yapalım psikolojisine girdiler. Aslında ilk önce biz 2019 yılında yapmıştık. Artık biz bunu gelenekselleştirmek istiyoruz. Ben üzüm fotoğrafları paylaştım. 18 bin kez felan görülmüş daha bir gün olmadan. Buda şehrin tanıtımı için çok güzel bir şey” dedi.

Prof. Dr. Toker Ergüder ise Elazığ’ın misafirperverliğinden bahsetti.

ERGÜDER: BURADAN AYRILAN MİSAFİRLERİMİZ ÇOK GÜZEL BİR ŞEKİLDE AYRILDI

Prof. Dr. Toker Ergüder, “Elazığ tanışma diye bir grubumuz var. Yaklaşık 200 tane Türkiye’nin her tarafında çalışan doktor hekim arkadaşlarımız var. Hekim olmayan bazı bilim insanları var. Onlarında çoğu seyrediyorlar sağ olsunlar. Buradaki tüm hemşehrilermiz gerçekten çok büyük misafirperverlik gösterdiler. Buradan ayrılan misafirlerimiz çok güzel bir şekilde ayrıldı. Çok mutlu olduklarınıda ifade ediyorlar. Buda bizi mutlu ediyor. Bugün birde dünya gıda örgütünden diyetisyen bir arkadaşımız bir sunum yaptı akdeniz diyetinden felan bahsetti. Diyetisyen arkadaşımız Elazığ orciğinide, akdeniz diyetinden daha iyi olduğunu söyledi bende bunun notunu aldım. Sağlık beslenmenin bir parçasıda Elazığ orciğimiş bunuda öğrenmiş olduk” diye ifadelerini kaydetti.

VİDEO: