Ünlü İsimlerin Katıldığı Panel Yoğun Katılımla Gerçekleşti

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından düzenlenen 'Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü' konulu panel Elazığ’da gerçekleştirildi. Programa Ulusal Televizyon ve Gazetelerden çok sayıda önemli isim katıldı. Elazığ’a gelen gazeteciler, uyuşturucu ile mücadele konusunun yanı sıra Elazığ’a değinerek Elazığ’dan övgüyle bahsettiler.

Ünlü İsimlerin Katıldığı Panel Yoğun Katılımla Gerçekleşti

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından düzenlenen “Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü” konu panel Elazığ’da gerçekleştirildi.

Programa; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, İl Emniyet Müdürü Doğan Cangül, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Ulusal televizyon ve gazetelerden çok sayıda gazeteci, STK Temsilcileri, kurum ve kuruluş müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“YEREL MEDYA’DAN MANDACI OLMAZ, DARBECİ OLMAZ”

Programın açılış konuşmasını Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan yaptı. Sinan Burhan, “Anadolu Yayıncıları Derneği sadece yerel medyanın sorunlarını çözmek için kurulmuş bir sivil toplum örgütü değil. Ülkemizi ilgilendiren sosyal olgu ve olayları yakından takip eden memleket meselelerinde tavır geliştiren refleks ortaya koyan önemli bir sivil toplum örgütü. Biz bu organizasyonu gönüllü amatör ruhunu kaybetmemiş yerel televizyoncular ile kurduk çok şükür. Bütün büyük yolcuklar ilk adım ile başlar. İlk adımı attık. Kısa zamanda kurumsallaşarak Türkiye’nin önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarının yerini aldık. Anadolu kanalları ile ilgili 2 noktanın altını çizmek isterim. Her toplantıda her programda bunu söylüyoruz. Yerel Medya bu milletin değerlerinin yanında yer alır, Yerel Medya’dan mandacı olmaz, darbeci olmaz. Yerel Medya Ramazan’da sakız orucu bozar mı gibi magazin yapmaz. Dolayısıyla bu toplumun bu toprakların değerlerinin ortalamasını temsil eder” ifadelerine yer verdi.

 “TÜRKİYE’DE SON DÖNEMDE UYUŞTURUCUN YAYGIN BİR HALE GELDİĞİNİ İLKOKULLARA KADAR İNDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

  “Yerel Medya’ya sahip çıkmak bu ülkenin birliğine beraberliğine sahip çıkmak demektir” diyen Başkan Sinan Burhan “Yerel Medya’ya sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmak demektir. Bu programı neden yapıyoruz. Son günlerde uyuşturucu kullanma yaşının ya da başlama yaşının 13 yaş olduğunu görüyoruz. Dünya’da uyuşturucu kullanımın 250 milyonu bulduğunu Türkiye’de son dönemde uyuşturucun yaygın bir hale geldiğini ilkokullara kadar indiğini görüyoruz. Bu noktada hem yerel Medya’nın hem de ulusal medyanın duyarlılık oluşturmak farkındalık oluşturmak için böylesi güzel bir etkinliği gerçekleştirmesi için bir vesile oldu ”diye kaydetti.

“ELAZIĞ ÖRNEK ŞEHİRLERDEN BİRİDİR”

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Bugün çok önemli bir konuyu konuşmak, tartışmak, çözüm bulmak, bulunan çözümü de yerine getirmek üzere ilgililere iletmek için çok önemli bir panelin açılışındayız. Gençlerimiz, evlatlarımız, çocuklarımız bizim geleceğimiz… Onlar olmazsa ülkeyi ayakta tutmak, ülkeyi geleceğe taşımak, ülkeyi büyütmek ve geliştirmek mümkün değil. Bu açıdan evlatlarımızın, gençlerimizin daha sağlıklı ortamlarda yetişmesi, daha sağlıklı ortamlarda büyümesini temin etmek elbette yerel yönetimlerinde en önemli görevlerinden biridir. Medya boyutunu işin uzmanları tartışacaklar ancak yerel yönetimler olarak şunu biliyoruz ki şehir insanı insan şehri geliştirir. Eğer şehrin yapısını, şehrin düzenini kamil insan yetiştirecek şekilde planlamış, programlarmış ve yapmışsanız; o şehirden kamil insanlar yetişir. Kamil insanlarda şehri güzel bir şekilde inşa eder. Bu çerçevede 2014 yılında göreve başladığımızda öncelikle şehrin gelişim alanlarıyla, insanımızın gelişimini özdeşleştirdik. Merkeze insanımızı aldık ve insanımızın milli ve manevi değerle uygun yaşamını, gelişimini kendimize öncelikli olarak aldık. 4 yıllık süre içinde 2 milyon 900 bin metrekare yaşam alanı oluşturduk. 383 bin nüfuslu şehir merkezinde kişi başına bunu vurduğumuzda Türkiye’nin 81 ili içinde 2 milyon 900 bin metrekare yaşam alanı oluşturmak bir rekordur. Bu yaşam alanlarında gençlerimiz, evlatlarımız hem spor yapma imkanını buluyorlar, yürüyüş yapma, bisiklet yollarıyla, koşu yollarıyla, spor aktiviteleriyle, basket sahalarıyla, voleybol sahalarıyla, tenis kortlarıyla, kaykay merkezleriyle ve yine futbol sahalarıyla gençlerimizin elbette spor yaparak uyuşturucudan ve kötü alışkanlıklardan uzak olmalarını temin ettik. Bu çerçevede inanıyorum ki Elazığ örnek şehirlerden biridir. Gençleri eğer biz uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak istiyorsak; onları en başta spora yönlendirmeliyiz, akabinde okumaya yönlendirmeliyiz. Hemen hemen bütün spor alanlarında parklarımızda al götür oku getir mantığıyla yaptığımız kütüphaneler evlatlarımızın okuma noktasında gelişimini temin etmektedir. Geçen yıl Elazığ’ımızda 1. Kitap fuarını açtık. Kendi nüfusuyla oranladığımızda 70 bin ziyaretçiyle Türkiye’de rekor kırdık. Bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz kitap fuarında yayın evlerimizin, yazarlarımızın söyleşi yaparak gençlerimizi aynı zamanda kitap okumaya teşvik edecekleri çok önemli bir aktiviteye imza atmış olacağız” dedi.

“UYUŞTURUCUDA MEDYANIN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ”

 Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Konumuz çok önemli. Önemi şu, 1980’li yıllarda biz İstanbul’da öğrenciyken uyuşturucu ve uyuşturucuya bağlı olarak gelişen hastalıkları biz özellikle takip ederdik ki bir vaka bulalım nasıl bir şeydir diye aramaya başlardık. Bugün uyuşturucu maalesef Anadolu’nun her tarafında 10’lu yaşlara kadar gelmiş ve ona bağlı olarak gelişen birçok hastalık akabinde biz sağlıkçıları meşgul etmekte ve toplumun önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza gelmektedir. Genellikle bütün alışkanlıklar belli bir yaş periyodunda başlar. 10’lu yaşlarda başlayarak 20’li yaşlara hatta çok daha en fazla 25’li yaşlara gelir. Kritik yaşlar genellikle çocukların gelişim çağı olan çocukların 10’lu 15’li  yaşları arasıdır. Ve insanlar genellikle çocuklarında rol model ararlar bunlarında en çok görsel medyada televizyonda ve sinemada ararlar ve onları taklit ederler. Sigara çalıp sigara nasıl içilir diye onları rol model olarak görürlerdir. Uyuşturucuda medyanın rolü çok önemli. Bunun bir önemli kısmı, saçağı da eğitim oluşturuyor. Eğitimde anaokulundan başlayarak aile içinde başlayarak çocuğun ergenlik yaşlarına kadar, çocuğun üniversiteyi bitirmesine kadar devam ediyor. Ve bu dönemdeki alışkanlıklar tamamen eğitim, rol model ve insanların başka meşgaleler bulabileceği yaşam alanları oluşturmak, bunun içinde spor alanı, okuma salonlar bunları bir kültür haline getirmeden geçer. Ben bu etkinliğin burada düzenlenmesini sağlayan herkese teşekkür ediyorum.

“ELAZIĞ’IN BU ÖRNEK VERMESİNDEN DOLAYI DUYDUĞUM MUTLULUĞU İFADE EDİYORUM”

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Elazığ’ın bir farkını hemen belirtmek istiyorum; Türkiye’nin 81 ilinde belki de şu anda her yerde ekonomik kriz konuşulurken bunun nedenleri, gerekçeleri, sebepleri ve çözümleri konuşulurken Elazığ’da yaşamın diğer boyutuyla ilgilide sorunlarla ilgilenmesi gerektiği konusunda bugün böyle bir otumun, panelin yapılmasından duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim. Buraya emek veren Seza İnşaat Yöneticilerine, Elazığ Belediyemize, Valimize, bu organizasyona katkı veren herkese en içten dileklerimle teşekkür ederim. Yaşanan sorunların, her şeyin temelinde eğitim var. Tabi ki uyuşturucu kullanmanın gerekçeleri, nedenleri ve çözümleri bununla mücadeleleri, psikolojik, sosyolojik boyutları tabi var. Ama her şeyden önce iyi bir eğitim, sorumlu bir eğitim, toplumun bilinçlendirilmesi. Bu konuda uzman arkadaşlarımız Elazığ’dan belki de Türkiye’nin her tarafında böyle bir mesaj verecekler. Ve yalnızca Türkiye’de ekonomi, ekonomiye yönelik söylemlerle bir hayat geçirmek, bir gündem oluşturmak yerine yaşamın diğer sorunlarında gündemden düşürmeyerek bugün Elazığ’ın bu örnek vermesinden dolayı duyduğum mutluluğu ifade ediyorum” dedi.

“ŞANSLI BİR ŞEHİR”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım “Kültür Şehri, Sanat Şehri, Musiki şehri, 4 bin yıllık tarihi ile tarihi derinliği olan bir medeniyet şehri. Bir turizm ve musiki şehrinde bulunuyorsunuz. Ben böylesine güzel kadim, tarihi ve Anadolu’ya değer katmış her açıdan ürün üretmiş ürün katmış ve çok kıymetli insanlar çok kıymetli değerler yetiştirmiş ilimize hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Elazığ hedeflerini iyi koymuş, vizyonunu iyi belirlemiş, stratejilerini çok iyi belirlemiş bir şehir. Sadece bulunduğu bölgede değil dünyada da markalaşmış bir cazibe merkezi olmaya çalışmış. Her açıdan kültürel, ekonomik bir cazibe merkezi olmak isteyen ve ciddi oran da Türkiye’ye katma değer üretmek isteyen bir şehir. Dolayısıyla hedeflerini stratejilerini iyi koymuş ve bu stratejiler doğrultusunda hem komu olarak hem de özel sektör olarak doğru kararlar alıp birlikte birlik içinde hareket edip hedeflerine yürüyen bir şehir. Bu açıdan da şanslı bir şehir. Aynı zaman da çok kıymetli insanlar yetiştirmiş. İsmiyle müsemma aziz insanlar yetiştirmiş. Bu mukim bulunan insanların kıymetini çok iyi bildiğimizi ifade etmek istiyorum. Böyle bir şehirde de 1 yılı aşkın süredir görev yapmanın şerefini, onurunu, mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek istiyorum. Tabi konu çok güzel. Gerçekten hem terörden farksız gördüğümüz, Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyon ve çerçeveden bakarsak terörden farksız gördüğümüz ve mücadele şeklimizde konseptimizi de ona göre belirlediğimiz mücadele ettiğimiz bir alan”açıklamalarında bulundu.

“ÇOK KATMANLI BİR ÇAĞDA YAŞIYORUZ”

Vali Kaldırım, “Konu çok anlamlı. Çok güzel ben Sinan Bey Kayserili ama kendisini de gakko etmişler, kendilerini tebrik ediyorum. Katılımcıları da gerçekten tebrik ediyorum. İletişim çağındayız, bilgi çağındayız, data çağındayız ve bir çok çağın iç içe girdiği çok katmanlı bir çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla burada medyanın rolünün de iletişim aracı olarak dile getirilmesi konu olarak seçilmesi fevkalade önemli. Tekrar bu programın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere İçişleri Bakanımız da, Süleyman Soylu Beyefendi de bize her talimatında özellikle bunu vurguluyor. Uyuşturucu ile mücadele noktasında. İçişleri Bakanlığımızın iş birliğinde; Valiliğimiz, Belediyemiz ve de Seza İnşaat keza Yasemin Açık Hanımefendi, Anadolu Yayıncılar Derneği ve çok değerli paydaşlarla beraber yaptığımız bu etkinliğin, bu toplantının hem güzel sonuçlara, güzel çıktılar, ülkemiz için hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye kaydetti.

İKİ OTURUMLU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Konuşmaların ardından “Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü” paneline geçildi.

İlk oturumun başkanlığı ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı yaptı. İlk oturumda Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Dr. Süleyman Basa, A Haber Koordinatörü Fatih Atik ve Azerbaycan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger konuyla ilgili katılımcılara düşüncelerini ve görüşlerini paylaştılar.

Ardından ikinci oturuma geçildi. İkinci oturumun başkanlığını Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet yaptı. İkinci oturumda, Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, İnternet Haber Ankara Temsilcisi Hatice Kübra Özdemir ve Kanal Urfa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toru'da düşüncelerini aktardılar.

GECENİN ANISINA PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Daha sonra plaket törenine geçildi. Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, A Haber Koordinatörü Fatih Atik, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Süleyman Basa, Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, 24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, İnternet Haber Ankara Temsilcisi Hatice Kübra Özdemir, Azerbaycan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Kanal Urfa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toru, Altaş TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Deniz ve Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır’a plaket takdim edildi.

AÇIK: ÇOK ÖNEMLİ BİR ETKİNLİK

Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı, Prof. Dr. Yasemin Açık ise, “Hem dünyada hem de ülkemize çok önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele konusunda hem Anadolu Yayıncılar Derneği’nin hem de ülkemizin çok önemli internet medyası ya da diğer televizyonların önemli temsilcileri çok. Hem ülkemizde hem yurt dışında söz sahibi olan, konularında uzman olan insanların burada bugün bu konuyu tartışmaları, bununla ilgili çözüm önerilerinde bulunmaları çok güzel bir şey tabi ki. Şehrimiz açısından da, ilimizin basın yayın kuruluşları açısından da çok önemli bir etkinlik diye düşünüyorum. Çok güzel verimli bir toplantı oldu. Buradan güzel sonuçlar çıktı. Bundan sonraki süreçte de sanırım bu şekildeki toplantılar başka illerde de devam edecek. Ben bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2018, 18:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137