Bakan Pekcan, Yeni Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'nun bir yıllık geçiş sürecinin ardından bugün yürürlüğe girdiğini Twitter adresinden duyurdu.

Kanun ile ürünlerin piyasaya arz edilmesine ilişkin pek çok önemli yeniliğin getirilmiş olduğunu söyleyen Pekcan, yenilikleri şöyle sıraladı:

"UYGUNSUZ ÜRÜNÜN ASIL SORUMLUSUNU BULMA KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM"

"İzlenebilirlik ile imalatçıdan satıcıya kadar tüm aktörlere bir ürünü kimden aldığını ve kime sattığını beyan etme zorunluluğu getirdik, uygunsuz ürünün asıl sorumlusunu bulma konusunda önemli bir adım attık. İzlenebilirlik kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sağlayacak."

"FİRMA ZARAR GÖRENE TAZMİNAT ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ"

"Geri çağırmayı zorunlu hale getirdik. E-ticareti de piyasa gözetimi ve denetimi kapsamına aldık ve ürün sorumluluğu tazminatını hayata geçirdik. Uygunsuz bir üründen kaynaklı zararlarda firma zarar görene tazminat ödemekle yükümlü kılındı."

"GÜVENSİZ VEYA TAĞŞİŞE KONU ÜRÜNÜN İHRACINI YASAKLADIK"

"Kanun ile Türk malı imajını dış pazarlarda daha etkin kılmak üzere de bazı düzenlemeleri hayata geçirdik. Güvensiz veya tağşişe konu ürünün ihracını yasakladık, aykırı davranan firmalara müeyyide getirdik."

Bakan Pekcan yürürlüğe giren yeni kanunun hayırlı olmasını diledi.