Uzman Dr. Deniz’den LGS tavsiyeleri

1 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan Liseye Geçiş Sınavı için Psikiyatrist Uzman Dr. Ömer Deniz, “çocuğunuza güven hissi aşılayın” diyerek öğrencilere ve velilere tavsiyelerde bulundu.

Uzman Dr. Deniz’den LGS tavsiyeleri

Yaklaşık 1 milyona yakın 8. Sınıf öğrencisi 1 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan liseye geçiş sınavında ter dökecek.

Öğrenciler bu sınavda belirledikleri puan doğrultusunda tercihlerini yapacaklar.

DENİZ: STRESTEN DOLAYI UYUMAKTA ZORLANABİLİRLER

Psikiyatrist Uzman Dr. Ömer Deniz, “Akşam yemeğinde çok fazla ağır bir yemek yememelerini, hafif bir yemekle günü tamamlamalarını öneririm. Sindirim sistemimiz çok yoğun yüklendiği zaman özellikle gece uyumakta bir sorun oluşturabilir. Yine yatmadan önce yarım saat yürüyüş ya da hafif egzersizlerle, bedensel aktiviteyle uykuya geçişi kolaylaştırmak da çok etkili olabilir. Bunu özellikle önermek isterim. Ağır egzersizlerden kaçınmak lazım. Ertesi gün bir yorgunluk oluşturur. Konsantrasyonumuzu olumsuz etkileyebilir. Özellikle bu akşam çay, kahve, kola, bir takım enerji içecekleri gibi içecekleri kullanmamalarını öneririm. Bu içecekler öğrencilerin uyku performansını bozabilir. Uykuya dalmalarını zorlaştırabilir. Gece uykuya geçmelerini öneririz. Yatmadan önce ılık bir duş almak, bir kase yoğurt yemek, bir bardak süt içmek uykuya geçişi kolaylaştırıcı olarak önerilebilecek durumlar olarak düşünüyorum. Bazı öğrenciler gece heyecandan ve stresten dolayı uyumakta zorlanabilirler. Böyle bir durumda çok panik yapmamak lazım” ifadelerini kullandı.

DENİZ: BİRAZ HEYECAN BAŞARMAMIZ İÇİN GEREKLİ OLAN ENERJİYİ SAĞLAR

Dr. Ömer Deniz, “Güzel bir kahvaltı ve her zamanki yediğiniz türden bir kahvaltıyı öneriyoruz. Daha önce hiç tüketmediğimiz bir gıdayı mümkün olduğunca tüketmemek lazım. İlk uyandığınızda ufak bir gevşeme eğersizleri kişinin, öğrencinin rahatlamasını sağlamak açısından oldukça önemli. Kahvaltıda hamur işleri gibi, reçel gibi karbonhidrat içerikli kan şekerimizi hızla artırıp düşüren ve konsantrasyonumuzu olumsuz etkileyen gıdalardan biraz kaçınmayı öneriyorum. Mutlaka yarım saat öncesinden sınav yerinde olacak şekilde trafikteki olası yoğunlaşmayı ve aksatmaları da dikkate alarak planlamak lazım. Sınava gireceğimiz ortamda erken bulunmak gerekiyor. Her öğrenci için bir heyecan oluşturur. Dolayısıyla bu normal bir durumdur. Biraz heyecan aslında bizim başarmamız için de gerekli olan enerjiyi sağlar. Önemli olan aşırı heyecandan kaçınmak. Sınav sırasında oturduktan sonra arada ufak geriye yaslanıp derin nefes alıp içimizde yavaş yavaş nefesimizi vererek bir takım rahatlama aktiviteleri önerilebilir” şeklinde konuştu.

DENİZ: KENDİ KAYGILARINI ÇOCUKLARINA YANSITMAMALARINI ÖNERİYORUZ

Ayrıca velilere de tavsiyelerde bulunan Deniz, “Kendi heyecanlarını, kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamalarını öneriyoruz. Çünkü kaygı bulaşıcı bir şey. Ebeveynlerin istemsiz olarak farkında olmadan yaşadıkları kaygı çoğu zaman çocuklarına yansıyor. Sınava gitmeden önce bir sarılma, kucaklaşma özellikle önerebilirim. Bazı ebeveynler çocuklarıyla sınav salonuna kadar gidip sınav sürecinde de yanlarında oluyorlar. Orada da sınava girerken başarı dilemek, onlar için dua etmek ve onların sınavının sonucu ne olursa olsun her şekilde onların yanında olduğumuzu paylaşmak çocuklara güven duygusu verir ve onların daha iyi bir performans çıkarmalarına olanak sağlar” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137