Uzun, KOBİ'lerin Ülke Ekonomisine Katkılarını ve Önerilerini Anlattı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, reel ekonominin lokomotifi olan KOBİ'lerin ülkenin büyümesindeki payını ve etkinliğini arttırmak için tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğini belirterek, "Böylece KOBİ'lerimiz daha fazla imalat, yatırım ve ihracat yapma imkanına sahip olabileceklerdir." ifadesini kullandı.

Uzun, KOBİ'lerin Ülke Ekonomisine Katkılarını ve Önerilerini Anlattı

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Hasan Uzun, yaptığı basın açıklamasında, ülkenin en büyük sorunlarından birinin cari açık olduğunu kaydederek, 2015'te ülke ihracatının yüzde 55,1'inin, ithalatın da yüzde 37,7'sinin KOBİ'ler tarafından yapıldığını, KOBİ'lerin ödemeler dengesine cari fazla olarak katkı verdiğini bildirdi.

İstihdamın yüzde 73,5'ini KOBİ'lerin yaptığını aktaran Uzun, KOBİ'lerin ülke ekonomisine yaptığı katkılara ve ekonomideki önemlerine ilişkin örnekler verdi.

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Uzun, önerileri şu şekilde sıraladı:

"Türkiye ekonomisinin, sürdürülebilir kalkınma ve küresel rekabet gücü için, üretim yeteneğini, ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değerli üretimin ve teknolojik düzeyi daha üst seviyelere taşıyacak bir 'yapısal dönüşüm' gerçekleştirmesi gerekmektedir. Ülkemizde birçok ileri teknoloji gerektiren iş yapabilme yeteneğine sahip KOBİ, proje ve inovasyon finansmanı sağlamada tıkanmakta. Bu nedenle, bankaların ve katılım bankalarının girişim sermayesi ve yenilikçi şirketlere proje ve ürün finansmanı sağlaması için teminat ve teşvik mekanizmaları geliştirilmesi gerekir.

Organize sanayi bölgelerinin alt yapısının güçlendirilmesi ve yeni sanayi alanlarının geliştirilmesinin önündeki en büyük engel fahiş seviyedeki metrekare fiyatlarıdır. Küçük sanayiciler, arsaya ve binaya yatıracağı yatırımlardan dolayı finansman sıkıntısı çekmekte. Fahiş seviyedeki metrekare fiyatlarına bir düzenleme getirilmeli ve arsa geliştirme yaklaşımı ile küçük ölçekteki sanayicilerin ekonomi ve istihdama maksimum seviyede katkısını sağlayabilecek özel sanayi bölgelerini geliştirmeli ve bunun kanuni altyapısını bir an önce çalışmalıyız."

"KDV istisnasının düzenlenmesi gerekir"

Uzun, gündemdeki KDV reformuyla küçük sanayicilerin ve KOBİ'lerin önünün açılabileceğini bildirdi. Uzun, yeni kanunda gayrimenkul ve benzeri hakların tesliminde KDV istisnasının düzenlenmesi gerektiğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı: "İş yerleri ve arsaların yüzde 8-18 gibi oranla vergilendirilmesi adaletsizlik ve dengesizliklere sebep olmaktadır. Üstelik bu tip gayrimenkullerin nihai tüketici olmayan kurumlara satılacağı ve bunların da ödedikleri vergiyi uzun sürecek bir inşaat sürecinin bitiminden sonra geri alabilecekleri düşünüldüğünde, gayrimenkul sektöründen verginin tamamen çıkarılması adaletli olacaktır. İngiltere ve Almanya'da bazı özel durumlar hariç ticari gayrimenkullerin tesliminde KDV oranı sıfırdır."

KDV'nin doğrudan tüketiciye faturayla satılabilecek ürün ve hizmetlerle sınırlı olması gerektiğini dile getiren Uzun, ticari hayatın sonuç rakamlarıyla doğrudan ilgisi olmayan sermaye malı ve finans gibi hizmetlerin KDV devrini artırıcı etkilerinin azaltılması veya tamamen kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Uzun, KDV'nin mükellefe geri dönüşümünün çok hızlandırılması gerektiğini belirterek, yeni kanun değişikliğiyle devreden KDV'nin iadesini beklediklerini anlattı.

"Yeni düzenlemede KDV iadesi yer almalı"

Uzun, inşaat yatırımlarındaki KDV'nin iade edilmesinin yeni düzenlemede yer almasını istediklerini kaydederek, işletmelerin sermaye yatırımı olarak yaptırdıkları fabrika binalarının yapımında ödenen katma değer vergisinin çok büyük rakamlara ulaştığını, bunların eritilmesinin piyasaya yeni girmiş şirketler için uzun sürebileceğini aktardı.

"KDV kredisi sadece sektörü değil, Türkiye'yi küçültmektedir"

Uzun, "İnşaat sebebiyle devreden KDV stokunda meydana gelen artışın, inşaatı yaptıran şirkete nakden veya hesaben öncelikli sektör olarak iade edilmesi gerekir. Yenilenip tamamlanması gereken bütün iş yeri ve konut ihtiyacının karşılanmasında, malzeme imalatçılarına kadar bu sektörün çok hızlı bir iş ve sermaye döngüsüne ihtiyaç vardır. İnşaat sektörüne bağlanan KDV'lerin indirim ve iadesindeki gecikmeler aynı zamanda KDV'siz teslimleri de yaygınlaştırmaktadır. İnşaat sektöründen alınan devreden KDV kredisi sadece sektörü değil, Türkiye'yi küçültmektedir. 10 yılda tamamlanabilecek yenilenmiş Türkiye, 15-20 yıla uzayabilecektir." ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137