Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ’a turist çekmek ve Elazığ’ın var olan değerlerini turizme açmak için çalışmalarına devam ediyor.

Elazığ’ın çevresi değişse de çehresi değişmeyen yegane yapılardandır tarihi Hükümet Konağı...

1896’lı yıllarda inşasına başlanan bu güzide eser yeni şehrin ilk harcı olmuştu.

Zamanın Valisi Enis Paşa’nın 1896’lı yıllarda Elazığ’a bıraktığı en güzel armağanlardan biriydi.

Uzun süre kullanılmayan bu Hükümet Konağı, mevcut kullanılan hükümet konağı yıkılmaya başladığında tekrar kullanıma açıldı ve Elazığ Valiliği hizmetlerine burada devam etmişti.

Elazığ Valiliği’nin yeni hizmet binası geçtiğimiz aylarda hizmete girmişti ve Hükümet Konağı boşaltılmıştı.

Hükümet Konağı’nın ne amaçla hizmet verileceği ve turizme kazandırılıp kazandırılmayacağı şehirde büyük meraka neden olmuştu.

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım konuya ilişkin bugün açıklamalarda bulundu.

Vali Kaldırım, Tarihi Elazığ Valiliği binasının “Elazığ Kent Müzesi” olarak kullanılacağını söylemişti, müzenin yapım hazırlıklarına başlanıldı.

KALDIRIM: YENİ BİR DEĞER DAHA KAZANACAK

Yapım hazırlıklarına başlanan binanın Elazığ’ın kültürüne ve turizmine değer kazandıracağını söyleyen Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Tarihi Elazığ Valiliği binamızda planladığımız ve projesi son aşamaya gelen “Elazığ Kent Müzesi” yapım hazırlıklarına başladık… Elazığ kültür ve turizmi yeni bir değer daha kazanacak...” açıklamalarında bulundu.

ESKİ HÜKÜMET KONAĞI’NIN TARİHÇESİ

İzzet Paşa Cami’nin 50 metre güneybatısında bulunan tarihi bina, 1896 yılında Vali Enis Paşa tarafından Hükümet Konağı olarak inşa ettirilmiştir.

Eski Hükümet Konağı, geç dönem Osmanlı sivil mimarisi eserlerinden biridir. İki katlı yapının zemine oturma alanı 970 m² olup zemin kat  kesme taştan yapılmıştır.

Binanın köşeleri dışa taşkın olup çıkıntılı kısımları kesme taştan payelerle süslenmiştir. Yuvarlak kemerli pencerelerin kenarlarında payeler yer alır.

Kuzey ve güneyden olmak üzere iki giriş kapısı bulunmaktadır. Kuzeydeki ana kapı ilk dönemlerde çıkmalı ve revaklı şekilde yapılmış sonradan revaklar kaldırılmıştır.

Yuvarlak kapı kemerlerini taşıyan payelerin başlıkları, kabartma volütlerle ve orta kısımları palmet dalları ile bezenmiştir. Kemerlerdeki kilit taşları da kıvrım dallarla süslüdür.

Bina içerisinde toplam 33 oda bulunmaktadır. Bina, 1973 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir. 2007- 2009 yılları arasında restore edildikten sonra bir müddet sergi ve galeri salonu olarak kullanılmıştır.

Elazığ Valiliği binasının yıkılarak yeniden inşa edilmesi nedeniyle Valilik Makamı geçici olarak bu binaya taşınmıştır.

Binanın hemen  batı kısmında " Postane Meydanı" olarak bilinen genişçe bir alan mevcuttur. Postane Meydanı adını,  alanda bulunan  PTT binasından almaktadır.

15 Temmuz hain darbe girişiminde, Elazığ halkının bu meydanda toplanması ve darbeye karşı cesurca dik durması nedeniyle meydanın adı 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olarak değiştirilmiştir.