Elazığ’daki 15 Temmuz Darbe girişimi yıl dönümü etkinliklerinin adresi 15 Temmuz Demokrasi Meydanı oldu.

Elazığlı vatandaşlar tıpkı 15 Temmuz 2016 gecesi olduğu gibi yine meydanı doldurdu.

“ŞEHİT YAKINLARIMIZLA BİR ARAYA GELDİK”

Kanal Fırat Canlı Yayınında açıklama yapan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Bizim 15 Temmuz demokrasi ve milli birlik etkinlikleri kapmasında programlar 1 haftadır devam ediyor. 15 Temmuz tarihinde şehadete yürüyen 9 şehidimiz ve12 gazimiz var. Onların şehitlerimizin yakınlılarını ve ailelerini Perşembe akşamı ağırladık ve yemekte bir araya geldik, kendilerine şükranlarımızı sunduk. Minnet borcumuzu, şükranlarımızı ifade etmiş olduk.  Kendilerine teşekkür etmiş olduk, kendilerine çok şey borçluyuz. Tıpkı Türkiye’de verdiğimiz 251 şehit gibi birçok şey borçluyuz. O programın akabinde Cuma günü sabahleyin, 3 şehitliğimizi ziyaret ettik. Bütün kamu kuruluşları ve vatandaşlarımızla, protokol üyeleriyle ziyaretlerimiz yaptık. İzzetpaşa Camiinde mevlit okuduk ver kendilerine dualarımızı gönderdik. Cuma günü konferans vardı. Resim sergileri oldu, bugün yine Doğukent mahallesinde 15 Temmuz spor Salonu çok anlamlı isimle açıldı. Onu da vatandaşlarımızla, milletvekillerimizle birlikte açmış olduk” ifadelerini kullandı.

“MEYDANA İNMEDE ELAZIĞ İLKLERDEN OLMUŞ BİR ŞEHİRDİ”

Vatandaşlarımız demokrasi meydanını doldurdu. Programımız hem o güjün anlatan hatırlatan gösterilerle ve Cumhurbaşkanımızı dinledik o önemli. 15 Temmuz Şehitler köprüsünün yanında yürüyüş yapılacak, her yerde etkinlikler yapılıyor. Kur’an ı Kerim tilavetleri yapılıyor. O günün anlamına uygu türkülerimiz icra ediliyor, seslendiriliyor. Bugün saat 00.13’de tüm camilerden salalar okunacak. O 15 Temmuz ruhunu yaşatmak, vatandaşlarımıza hatırlatmak için ve şehitlerimize armağan etmek ve gazilerime minnetimizi sunmak için yapıyoruz. Elazığ ilklerden olmuş bir şehirdi. Türk milletimiz yazarken Elazığ meydanlara ilk çıkan şehir olmuş” şeklinde konuştu.

“ELAZIĞ ZİRA ÖRNEK ŞEHİRLERDEN”

Biz burada yoktuk ama sizin yaptığınız röportajlarla gördük. Arşivlere düşmüş oldu, sizlerde Elazığ Basınını temsilen çok güzel bir duruş ortaya koydunuz. İnşallah birlik beraberliğimiz, vatana millete bağlılığımız böyle ebediyen devam edecektir. Kardeşliğimiz her zamana Türkiye’ye örnek olmuştur. Bugün burada toplumun her kesimini temsil eden vatandaşlar burada. İnşallah bu birliktelik devam edecek. Ben o tarihte görev icabı Trabzon’daydım. Trabzon hızlı davrandı meydana erken indi ama Elazığ’ın daha erken çıktığını gördük. Ben bütün süreci çekilen görüntülerden izleme şansını buldum. Vatandaşımızın o sağlam duruşunu görmüş oldum. Elazığ zira örnek şehirlerden. Söz konusu vatan millet, bayrak olduğunda hain saldırı olduğunda Elazığ hep ön sıralarda yerine almış. Kodları sağlam kaliteli insanlarıyla, değerli insanlarıyla hep Ülkeye örnek teşkil etmiş bir şehir. Bunu zaten 251 şehit arasında 9 Elazığlı şehit olduğunu görüyoruz” dedi.

“ELAZIĞ HEP KALE GİBİ DURMUŞ”

Ülkelimizin bu açıdan önde gelen şehirlerinden biri. Ben bu şehirde görev yaptığımdan dolayı gurur duyuyorum. Burası Elazığ’dan başlayıp Erzurum Bayburt’tan Karadeniz’e uzanan bir hat. Bunu biz de ifade etmiyoruz, Cumhurbaşkanımızda ifade ediyor. Bu hattın başlangıcı Elazığ. Elazığ hep kale gibi durmuş, terörün ilerlemesini engellemiş, müsaade etmemiş, kendi bölgesini korumamış, ülke için kendini ortaya koymuş bir şehir. Bu değeri gerçekten çok iyi şekilde temsil ediyorlar. Ben Trabzonluyum oradaki vatana millete bağımlılığı burada görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“YASEMİN AÇIK HANIMEFENDİ HİÇ TEREDDÜT GÖSTERMEMİŞTİR”

Kanal Fırat'ın darbe gecesi yaptığı yayınlara değinen Vali Çetin Oktay Kaldırım, "Ben bunu birçok yerde de ifade ettim Elazığ basınına Elazığ ve ülkemiz çok şey borçlu ve müteşekkir. Prof. Dr. Yasemin Açık Hanımefendi o gece hiçbir tereddüt göstermeden bütün yayın organlarını darbenin en şiddetli olduğu dönemde, saldırıların en yoğun olduğu dönemde, bazı insanların tereddüt yaşadığı dönemde, hiçbir tereddüt yaşamadan milletin emrine vermiş, Elazığ’ın emrine vermiş. Meydana çıkan o dönemde İl Başkanına, Milletvekillerimiz Ejder Açıkkapı gibi onların emrine vermiş. Ve tamamen kararını milletten yana vermiş, milletin sesi, soluğu olmasını sağlamış. Darbenin bastırılmasın da dikkat edersek; bütün iletişim hatlarının koptuğu bir anda basının çok büyük işlevi oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızda Facetime'dan, medya üzerinden vatandaşlarımıza hitap etti, edebildi. Dolayısıyla medyanın gücü, kuvveti, milli duruşu ne kadar önemli olduğunu biz 15 Temmuz’da gördük. Bunları ilk Elazığ’da yaşanmasından dolayı da müteşekkiriz. Sizlerde meydanlara koştunuz, burada milletin görmek istediği, görmek istediklerine hislerine tercüman oldunuz. Bunu aktardınız ve o gece de milletimizin bir destanı yaşamasında, sağlamasında bir zafere dönüşmesinde çok büyük katkınız, emeğiniz oldu. Gerçekten basınımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Sonuçta milletimizi temsil ediyorsunuz. Bu duruş olduğu müddetçe ülkemiz yarınlara daha sağlam ellerde olacak” ifadelerini kullandı.