Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, yöresel lezzetimiz orciğin Türk Patent Enstitüsü tarafından tescilleneceğini duyurmuştu. Vali Çetin Oktay Kaldırım bu duyurusunun ardından ilk kez www.elazigsonhaber.com internet haber sitemize özel açıklamalarda bulundu.

“TESCİL YAPABİLDİĞMİZ KADAR TESCİL YAPALIM”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım Elazığ’ın değerlerinin tescillenmesinin önemli olduğunu belirterek “Malumunuz bizim daha önce öküz gözü üzümümüz yine yöremize ait çok kıymetli bir yöresel ürün. O tescillenmiş. Yine orcik son aşamaya gelindi oda son aşamada kabul görüldü. Türk patentinin onay vermesi ile birlikte tescillenmiş olacak. Onun yanında bir değerimiz daha var. Bunun da işlemleri hızlı bir şekilde devam ediyor.  Boğaz kere üzümü. Elazığ’ın özel yöresel değerlerinden biri. Onun da tescillenmesi gerçekten ilin özelikle tarımsal ekonominse ciddi katkılar verecektir. Hedefimiz Orcik gibi ağın leblebisi gibi üzümde Boğaz kere üzümü öküz gözü üzüm bunun gibi değerlerin yöremize ait olan veya yöre ile bütünlenmiş özeliklerini yansıtan ürünlerin a’dan z’ye hepsini bir bir çalışmaları da ben kalkınma ajansının koordinatörüne söyledim. Aynı zaman da ticaret odamızda çalışıyor. Hepsini tek tek tespit edelim. Sadece günümüz de var olması önemli değil. Geçmişte kullanılan üretilip var olan ama günümüzde özelliğini veya geçerliliğini yitirmiş olan ürünler de olabilir. Hem de bunları canlandırma adına tekrar bunları kayıt altına alma değere dönüştürme adına markalaşma adına bunları da tespit edip tescil yapabildiğimiz kadar tescil yapalım. Bu şu açıdan önemli. Bir o ürünün nereye ait olduğunu gösteriyor. İkincisi bu tür ürünler markalaşmaya başladığı zaman ciddi katma değer üretmeye başladığı zaman ve yavaş yavaş uluslararası pazarlara piyasalara açıldığı zaman ürünün yanında sizin de marka değerinizi farkındalığınızı artıran konular oluyor. O açıdan gerçekten önemli orcik gerçekten ilimizde çok önemli bir ürün” dedi.

“ELAZIĞ’IN GASTRONOMİSİ ÇOK GÜÇLÜ”

Orciğin lezzetini anlatan Vali Kaldırım “Lezzeti fevkalade güzel bir ürün. Özelikle de bu mevsimde tam orcik yapma mevsimi. Üzümün çıkması ile birlikte işlenen bir ürün. Bizim de arzuladığımız şey bir ağın leblebisi gibi birincil tahıl ürünlerinin üzüm gibi nohuttan yapılıyor ağın leblebisi birincil ürünlerin katma değer haline getirilip birincil ürünken 1 lirayken işlendikten sonra beş lira gibi bir katma değere uluşması üretmesi hedefimiz zaten bu. Çalışmalarımız daha sonra bunu destekleyecek besleyecek. Elazığ’ın bu yönü çok güçlü. Yöresel ürünleri, geleneksel ürünleri. Hem de gerçekten gastronomisi çok güçlü. Belki de bilinmiyor ama hatta twitter da paylaştığım zaman biraz da şaşırtıcı oldu. Gerçekten önemli bir gastronomi şehriyiz. Türkiye de zenginlik açısından ikinci iliz. Bu değerlerimiz de yavaş yavaş işlenip hem tanıtımda hem markalaşmada dünya mutfağına sunmada” diye aktardı.

“ELAZIĞ TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN GÜNDEMİNE GELECEK”

Vali Çetin Oktay Kaldırım “Gastronomi aynı zamanda bir turizm etkinliği artık. Sadece yemek için gastronomi için damak tadı yaşamak için inşalar şehirlere bölgelere bunun önemli olduğu merkezlere gidiyorlar. Bu açıdan da gerçekten bunları değerlendirip bir ürün haline getirmeli bu da işte ürün çeşitliliğini artıyor. Tek konulu tek odaklı çalışmaktan çıkıp bu alanda özelik ile hizmetler sektörünü çeşitlendirmiş oluyoruz. Değerlerinizi çeşitlenmiş oluyoruz.  Gelen insanlara gelmek isteyen insanlara çok farklı seçenekler sunmuş oluyorsunuz. Bu açıdan da gerçekten önemli. Artık Elazığ’a Türkiye de tescilden sora inşallah orciği ile ciddi bir marka haline gelecektir. Nasıl diğer iller farklı alanlarda markalaşmış tescil ile birlikte akça abat köfte gibi bunlar hem bilinirlik hem farkındalığı atmış hem de onun üzerine ciddi bir tanıtım yapmış yerler. Dolayısıyla inşallah Elazığ da orciği ile ağın leblebisi ile bir öküzgözü üzümü boğaz kere üzümü ile inşallah Türkiye’nin ve Dünyanın gündemine gelecektir inşallah” diye konuştu.

Bu haberin tüm telif hakları www.elazigsonhaber.com internet sitesine aittir. Paylaşım yapılırken kaynak belirtilmesi gerekmektedir!