Vali Kaldırım, Şehirde Neye Üzüldü?

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Dubaili işadamlarının Elazığ’a yapmayı planladıkları yatırımla ilgili Kanal Fırat canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Vali Kaldırım, “Şu konuyu da özellikle vurgulamak istiyorum bazen yatırım teşvikleri, yatırım yeriyle ilgili Dubaililer’le ilgili bazı değerlendirmeler duyuyorum, üzülüyorum” dedi.

Vali Kaldırım, Şehirde Neye Üzüldü?

Göreve başladığı günden buyana şehre adeta yatırımcı atağı başlatan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, yabancı yatırımcılarla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Kanal Fırat canlı yayınında Furkan Dilaver’in sorularını cevaplandıran Vali Kaldırım, Dubaili yatırımcılarla ilgili şehirde bazı şeyler duyduğunu ve buna çok üzüldüğünü açıkladı.

“YATIRIMCI BOYUTUYLA ÇOK BİRŞEY KALMADI”

Son Baskı” programında önemli açıklamalarda bulunan Vali Kaldırım, “Kendileri artık son mesajı verdiler. Biz hazırız, siz şehir olarak hazır mısınız mesajını verdiler. Onların daha bundan öte yapabilecekleri bir şey yok. Yani bütün niyetlerini açıkça beyan ettiler. Yatırım kararı aldılar, taleplerini ilettiler bu noktada inşallah şehir bunu sahiplenir, olumlu gelişme olur. Artık iş şehre düşüyor. Şehir bunu bir şekilde taleplerinin karşılaması gerekiyor. Dolayısıyla yatırımcı boyutuyla artık çok bir şey kalmadı. Sadece şehrin istediği revizyonlar olabilir. Onları değerlendirebilirler. Hem bu şehirde ilgili kesimlere sunumlarını yaptılar. Dolayısıyla artık burada şehrin kararları kendi dinamikleriyle bu tür yatırımları istiyor mu? İstemiyor mu?  Şehir karar alacak” dedi.

“BUNA ŞEHİR KARAR VERECEKTİR”

Şehirle ilgili önemli konulara şehrin karar vermesi gerektiğinin altını çizen Vali Kaldırım, “Ben bunu söyledim yatırıma tek başıma ne karar verebilirim ne de herhangi bir kişi karar verebilir. Bunlar önemli konular, önemli yatırımlar. Şehrin vizyonunun gelecek ufkunu, geleceğini etkileyen yatırımlar. Dolayısıyla buna şehir karar verecektir. Özellikle özel sektör açılımı açısından. Hep böyle kendimizi ben duyunca üzülüyorum kendimizi farklı illerle Bingöl’le, farklı illerle kıyaslamamıza üzülüyorum, şehrin ufkunun özel sektör açısından daraldığını görüyorum. Bir Malatya özel sektör olarak uçtu gitti diye önümüze konuluyor. Bu tür fırsatları şehirler iyi değerlendirirse bir anda çok iyi açılım sağlar, uluslararası bir şehir halinde gelir. O zaman çok farklı konumlara, çok farklı noktalara gelir. Ama buna şehrin kendisi karar verir. Şehir konumlandırırken her şehir farklı stratejiler geliştirir” ifadelerini kullandı.

“KABUL GÖRMEYECEĞİNİ HİSSEDERSE VAZGEÇEBİLİYOR”

Yatırımcıların şehrin genelinin fotoğrafını çektiğini vurgulayan Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Gelen yatırımcılar gelip sadece valinin talebine bakmıyor. Bir Belediye Başkanının, Bir Milletvekilinin davetine talebine bakmıyor. Şehrin fotoğrafını çekiyor, bütün kesimleri dinliyor, bütün aktörleri dinliyor, sivil toplum ne diyor, vatandaş ne diyor herhangi bir şehir de olumsuzluk hisseder, kabul görmeyeceğini hissederse çok kolayca vazgeçebiliyor. Hiçbir yatırımın kabul görmeyeceği, benimsenmeyeceği veya farklı algılara neden olacak bir yatırım yapmaz. Bu gerçektir” dedi.

DUBAİLİLER’LE İLGİLİ BAZI DEĞERLENDİRMELER DUYUYORUM, ÜZÜLÜYORUM”

Furkan Dilaver’in yatırımcılarla ilgili ayrıntılı sorularını yanıtlayan ve Dubaili yatırımcılarla ilgili bazı değerlendirmelere üzüldüğünü açıklayan Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Şu konuyu da özellikle vurgulamak istiyorum bazen yatırım teşvikleri, yatırım yeriyle ilgili Dubaililer’le ilgili bazı değerlendirmeler duyuyorum, üzülüyorum. Şu açıdan üzülüyorum; bazı paylaşımlar gördüm, bazı sivil toplum örgütlerinden de bu tür değerlendirmeler duydum. Şimdi bakın bu şehir bir yandan çimento fabrikasının şehir dışına çıkmasını tartışırken, kirlilik olduğunu tartışırken Batısında gelişen bir sanayi istemesi bana çok garip geldi bu birinci etken. İkincisi akıllı şehirler dünyada önemli şehirler. Bir bakın değerlendirin Viyana gibi, bir New York gibi, bir Londra gibi, bir Paris gibi şehirler stratejisini belirler ve artı sanayilerini kurmuyorlar, hizmet sektörü üzerine kuruyorlar. Hatta Viyana, New York, Paris gibi şehirler sanayiyi yasaklıyorlar. Hizmet sektörü, danışmanlık, sağlık turizm, eğitim. Bu alanlara odaklanıyorlar ve şehirlerine daha nitelikle, daha temiz daha yaşanabilir hale getirmeye çalışıyorlar. Biraz vizyon değerlerine bakarken dünya üzerinde bakmak lazım. Şehirler nasıl olsa kendi stratejilerini oluşturuyor. Ona bakara değerlendirmek lazım. Bana biraz çelişkili geldi. Bir yandan kirleten şehrimizde kirlilik oluşturan şeyleri dışarı çıkaralım derken diğer yandan da şehrin gelişen bölgesi yeni konut alanlarına neden sanayi yapılmıyor şeklinde olması” dedi.

“YATIRIMCININ KİM OLDUĞU ÖNEMLİ DEĞİL”

Vali Kaldırım, “Bakın dünyanın %70 ini hizmet sektörü oluşturuyor. Ve insanlar temiz yatırım istiyor. Doğaya duyarlı son derece yeşil ve hem çevreye hem vizyona zarar vermeyen yatırımlar istiyor. Bunun da en iyi sektörü, hizmet sektörü. Yani bacasız sanayi dediğimiz çok iyi istihdam sağlıyor. Şehirlere çok büyük katkı sağlıyor, çok iyi geri dönüş oluyor ve özellikle eğitim, sağlık gibi bu üçünü birleştirdiğimiz zaman gerçekten şehre bu üç değer vizyon katıyor. Dolayısıyla ben bu açıdan bakıyorum. Benim için yatırımcının kim olduğu önemli değil. Yani şehrin bir vizyon yakalaması açısından bakıyorum. Bir hedef strateji ortaya koyması ve uluslararası ölçekte kendi adında söz ettirir bir şehir olmasını arzu ediyorum” dedi.

“HİZMET EDİP GİDECEĞİZ”

Alınacak önemli bir karara şehrin kendisinin karar vermesi gerektiğini vurgulayan Vali Kaldırım, “Dolayısıyla ben şehrinin parça parça olmasından yani farklı yatırımcılardan ziyade vizyon yakalamasını arzuluyorum. İnşallah bu noktaya geliriz ve kendimizi kıyaslarken bu tür şehirlerle değil de artık gelişmiş bir farklı hedefleri olan, yenilikçi hedefleri olan şehirlerle kıyaslayalım. Hedeflerimizi koyalım, ona göre odaklanalım. Bunu arzuluyorum ama buna en iyi kararı şehrin dinamikleri verir. Ben sadece görüş ve fikrimi söylerim, ama şehrin dinamikleri vardır. Biz buraya geliyoruz, sahipleniyoruz, hizmet etmek istiyoruz. Kendimizi Elazığlı vadediyoruz. Ama biz hizmet edip gideceğiz. Ama şehrin dinamikleri burada yaşayanlar yine burada devam edecekler. Biz ne kadar katkı verebilirsek, ne kadar bu şehrin gelişmesine kendimizi tatmin eder, kendimizi görevini yapmış arz ederiz hem Allah nazarında hem de vatandaşlarımız nazarında hem de yarın baktığımız zamanda Elazığ şuradaydı şuraya geldi bizim de bir nebze katkımız olmuş deriz” şeklinde konuştu. Burada yaşayanlar şehrin asıl sahipleri buna karar verecektir. Ben bunu bekliyorum açıkçası şehirden bunu beklerim. Benim bundan daha da öte yapabileceğim bir şey olduğunu da düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

“BAZEN ÇOK ÜZÜCÜ ŞEYLER KULAĞIMA GELİYOR”

Dubaililerle ilgili konuyu artık şehre bıraktıklarını belirten Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “En zor konu yatırımcıyı getirip ikna etmektir. Bunu şehirler başaramıyorlar. Yatırımcı açısından söylüyorum bunu Antalya başaramadı, Trabzon geç kaldı, Denizli’ye gittiler Denizli başaramadı, Mersin’e gittiler Mersin başaramadı. Burada yani gerçekten en zor konuyu yaptım. Karar aldırdık ama bundan sonra ben konuyu şehre bıraktım. Şehir kendi dinamikleriyle karar versin. Bazen de çok üzücü şeyler kulağıma geliyor bu kadar gayret ve çabaya rağmen bazen değişik değerlendirmeler yapılıyor. Buda açıkçası bizi üzüyor ama biz kamu görevi yapıyoruz. Biz inşallah hiçbir motivasyon kaybı olmadan motivasyonumuzu arttırarak hizmetimize devam edeceğiz. Biz bu konuyu şehre bıraktık artık şehir kendi kararını versin. İnşallah en doğru kararı verirler” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Adem ELÇİ
Adem ELÇİ - 6 yıl Önce

Vali Bey şunu mu söylemek istiyor? M.vekilleri,İktidar partisi il yönetimi, İktidar tarafından atanan rektör ve yönetimi (İtiraz bu cepheden geldi, akıllı lafını deliye söyletir.) bu yatırımı istememektedir.

İlyas YILDIRIM
İlyas YILDIRIM - 6 yıl Önce

BURASI GÜNEYDOĞU DEĞİL.!!! KARARI AŞİRET AĞALARINA BIRAKILSIN.!!!
Devlet desteği şarttır.Aksi takdirde İDARECİLER KENDİLERİNİ DÜŞÜNÜR.!!!

Mustafa candan
Mustafa candan - 6 yıl Önce

Gelmiş bütün valilerimiz her vali kendi üstüne düşeni yapiyor an iş dünyası STK temsilcilerinin ne kadar vali beyin arkasında duruyorlar onu tartışmak lazım sayın valim bu özverili Elazığ için ne kadar çalıştığı iyi bilirız hodri meydan STK iş dünya?

Mg
Mg - 6 yıl Önce

Sayın valim boşverin siz o stkları ne faydaları olmuş Elazığ q bugüne kadar boş işin boş adamları dedikodudan başka hiç bi bok bilmezler ha bide hep bana hep bize derler

Mg
Mg - 6 yıl Önce

Sayın valim boşverin siz o stkları ne faydaları olmuş Elazığ q bugüne kadar boş işin boş adamları dedikodudan başka hiç bi bok bilmezler ha bide hep bana hep bize derler

Erkan
Erkan - 6 yıl Önce

Sayın valimize bu yatırımları şehrimize getirdiği için çok teşekkür ediyoruz işe yaramayan elazığlı yöneticiler artık kendilerini düşünmeyi bırakıp Elazığı düşünüp bu yatırımı ilimize kazandırırlar yoksa Elazığımıza çağ atlatacak projeden mahrum oluruz ve kabuğumuza çekilmek zorunda kalırız. İktidar partisi olarak bir daha oy alamazsınız

Fatih KORAL
Fatih KORAL - 6 yıl Önce

Yanlış biliyorsam biri düzeltsin lütfen. Üniversitenin Hankendi'deki arazisine mi yapılacak bu yatırım (!) Ve yatırımı yapacak olan firmaya inşaat yapıp para kazanmaları için bedelsiz verilecek öyle mi? Eğer öyleyse devletin arazisini dubaili firmaya PEŞKEŞ çekmek değil midir? Devletin arazisi beleş gitmesin diye uğraşanlar vatan haini ilan edilecek nerdeyse. Akıllı olun akıllı. Firma beleş arsa alıp para kazanacak siz mutlu mu olacaksınız? Devletin arazisi PEŞKEŞ çekilsin diyenler Vatana hizmet etmiyorlar. Dikkat edin...

DUYARLI
DUYARLI - 6 yıl Önce

Daha bu kafayla daha çok malatya yı kıskanırız .bu güdük düşüncelerden vazgeçmezsek bu şehirden hiç bir şey olmazzzzzz .sayın valimin Allah yolunu açık etsin

SIRADAKİ HABER

banner137